Nieuwe website of redesign? Laat het testen!
Verantwoordelijk zijn voor een nieuwe website of aanpassingen aan de bestaande website kan een hele opgave zijn. Het moet er mooi uitzien, foutloos functioneren en in geval van een redesign mag het niet minder presteren dan de bestaande website. Over het uiterlijk heb ik geen mening. Dat is een gevoel en een minder mooie website kan wel goed presteren!
Mijn belangrijkste aandachtspunt van een redesign wanneer ik aan de spreekwoordelijke zijlijn sta, is conversie. Dat houdt in dat de nieuwe situatie voor gebruiker en zoekmachine functioneel blijft en dat aanpassingen geen nadelen hebben voor de conversieratio. Met name dat laatste wil nogal eens vergeten worden tijdens een redesign.
Redesign aandachtspunten
Een aantal veelvoorkomende situaties die ik in de loop van de jaren voorbij heb zien komen zijn:
- Vergeten op welke manieren bezoekers hun interesse kenbaar maken en opties niet (meer) aanbieden
Denk hierbij aan sturen op sales of leads, maar andere contactkanalen (bijvoorbeeld telefonie) niet meer aanbieden, omdat het voor meer werk zorgt. Die keuze pakt niet altijd goed uit, want twijfel is een zeer slechte motivator voor conversie. Een klant die belt zal soms twijfel hebben die weggenomen moet worden. Overigens schrijf ik ‘vergeten’, maar met enige regelmatig worden vanuit gemak die contactkanalen ‘verstopt’. Een betere aanpak is veel voorkomende vragen zo goed mogelijk beantwoorden op de website, maar niet voorkomen dat er vragen gesteld kunnen worden. - Onderschatten hoe de situatie voor een ‘externe’ is
Een website testen met iedereen die bij het ontwerp betrokken is, is relatief gemakkelijk. Iedereen kent zijn of haar weg op de website en kan tot de juiste producten komen. Voor bezoekers die de site voor het eerst zien, is dat vaak veel minder vanzelfsprekend. Een kritische blik naar eigen website in zaken die ogenschijnlijk makkelijk lijken, maar dat misschien niet zijn, is noodzakelijk! - Informatie verwijderen
Veel informatie is veel bijhouden en/of herschrijven. Daarnaast is een ‘clean design’ erg aantrekkelijk. Dat zijn twee redenen om content te minimaliseren. Dat zeggende kunnen bestaande bezoekers misschien wél de inhoudelijke content waarderen. Twijfel is een goede reden om niet tot actie over te gaan. Wanneer tekst twijfel wegneemt en bezoekers sneller converteren zorgt verwijderen of minimaliseren van tekst dus voor minder conversie. Ook hiermee is het dus verstandig kritisch te kijken naar waarde en meerwaarde en niet enkel op gevoel af te gaan. - Geen punt maken waar een punt gemaakt moet worden
Een mooie plek om veel informatie te verwerken is een FAQ. Het komt nogal eens voor dat content op die plek gebundeld wordt. Hoewel daar zeker iets van te zeggen is, is het lang niet altijd een garantie voor succes. Bij een product, en/of tijdens overweging naar aankoop, hebben bezoekers soms informatie nodig om zaken bevestigd te krijgen of twijfel weg te nemen. Bijvoorbeeld de gemiddelde levertijd, bestelkosten, minimum orderbedrag, een handleiding, garantietermijn en retourrecht. Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat die informatie er altijd moet staan, maar rücksichtslos dergelijke informatie weghalen en verplaatsen is niet altijd goed voor de conversie. De verklaring “maar het is makkelijk te vinden als je daar, daar en dan daar klikt” is dan geen acceptabele. Bezoekers moeten zo min mogelijk twijfel hebben en zo min mogelijk werk moeten doen. Twijfel en extra werk zijn doorgaans niet goed voor conversie.
Tackelen aandachtspunten
De beste manier om objectief naar een website te laten kijken is door een buitenstaander objectief te laten kijken. Het is bijna te flauw om te stellen, maar jij, collega’s, de designers en ontwikkelaars die mogelijk al maanden aan de website werken en de ontwikkeling zien, zijn niet objectief. Nieuwe personen die de website moeten gebruiken zijn dat wel! De oplossing om die bevindingen te verzamelen zijn uiteenlopend; van professioneel onderzoek in een usability lab tot simpelweg mensen vragen de (nog in ontwikkeling zijnde) website te bezoeken en hun mening te geven. Houd dan wel in gedachte dat opmerkingen als: het ligt aan de bezoeker, want…
- … “het is heel makkelijk”
- … “het is te vinden als je daar naar toe gaat”
- … “dit is heel logisch”
- … “we hebben er goed over nagedacht”
- … “ik snap het toch ook”
- … “we willen dat de bezoeker dit doet en niet wat anders”
…mogelijk prima excuses zijn, maar enkel acceptabel als je een conversieverlies op de koop toe wilt nemen. Wil je dat niet, dan is het goed naar de bezoeker te luisteren en deze zoveel mogelijk te faciliteren. Laat je website of redesign dus testen, zodat je nieuwe website niet begint met lagere conversieratio en omzetverlies tot gevolg.
Andere aandachtspunten bij een redesign
Ook vanuit SEO zijn er verschillende aandachtspunten voor een redesign. Wil je in iets meer dan 11 minuten weten welke aandachtspunten er onder andere zijn, bekijk dan onderstaande video: