De meeste online marketeers gebruiken Google Analytics voor het verzamelen van data over hun website. Echter is een veel vergeten rapport het rapport nieuwe versus terugkerende bezoekers. In onderstaande video leg ik uit wat nieuwe vs terugkerende bezoekers zijn, wat je met het rapport kan en tot welke inzichten het leidt. Lees je liever? Onder de video is een transcriptie van de video te vinden.

Nieuwe versus terugkerende bezoekers: wat kan ik ermee? – Een Pure Keukensessie


Timestamps:
00:00​ Intro
00:25​ Wat zijn nieuwe en terugkerende bezoekers?
00:51​ Wat is het verschil tussen nieuwe en terugkerende bezoekers?
02:39​ Het rapport nieuwe versus terugkerende bezoekers
05:49​ Nieuwe versus terugkerende bezoekers per acquisitie kanaal
07:31​ Conclusie

Transcriptie video

Een vaak vergeten stukje data is de verhouding tussen nieuwe en terugkerende bezoekers op je website, terwijl dit hele handige en waardevolle informatie kan zijn voor de prestatie van je website. Hoi, ik ben Ewoud en ik ga je meer vertellen over het nieuwe versus terugkerende bezoekers  binnen Google Analytics. Waar je deze data kunt vinden en wat je ermee kunt.

Wat zijn nieuwe en terugkerende bezoekers?

Als online marketeer gebruik je ongetwijfeld Google Analytics om zoveel mogelijk data te verzamelen over het verkeer op je website. Je kunt natuurlijk ontzettend veel zien zoals waar je bezoekers vandaan komen, wat ze doen op je site en zelfs demografische gegevens zoals geslacht of de locatie waar ze vandaan komen. Een inzicht wat vaak wordt overgeslagen in al deze hoeveelheid aan informatie is de verhouding nieuwe versus terugkerende bezoekers. Dit wordt nog vaak vergeten maar het is ontzettende relevante data.

Wat is het verschil tussen nieuwe en terugkerende bezoekers?

Heel simpel gezegd: nieuwe bezoekers zijn natuurlijk de mensen die voor het eerst in aanraking komen met je website, die voor het eerst dus op je website zijn geweest. En terugkerende bezoekers zijn de mensen die al eens je website hebben bezocht en nog een keer terugkomen. Met het aantal nieuwe bezoekers zou je iets kunnen zeggen over: aan hoeveel nieuwe mensen heb je website kunnen tonen of zijn in aanraking geweest met je website? En het aantal terugkerende bezoekers zou iets kunnen zeggen over de loyaliteit van deze bezoekers.

Toch is de enige nuance aan te brengen in deze twee rapporten want een nieuwe bezoeker hoeft niet altijd in uw bezoeker te zijn. Evenals een terugkerende bezoeker niet altijd een terugkerende bezoeker hoeft te zijn. Ik ga je uitleggen waarom. Kijken we bijvoorbeeld naar de nieuwe bezoekers, dit zijn natuurlijk de mensen die volgens Google de website als eerste bezoeken, maar het kan dus wel zijn dat een persoon de website via is een laptop bezoekt en vervolgens op een later moment via de mobiel de website nog eens bezoekt. Dit wordt gerekend als twee unieke nieuwe bezoekers. Google gaat dat er trouwens wel steeds beter mee om door bijvoorbeeld in te loggen via je Google-account zou dit misschien wel als één bezoeker gerekend kunnen worden.

Daarnaast kan het ook zijn dat de bezoeker die je website heeft bezocht ondertussen zijn cookies heeft gewist en daarna nog een keer je website bezoekt. Het tweede bezoek kan ook geregistreerd worden als een nieuwe bezoeker. Als we kijken naar terugkerende bezoekers, de mensen die dus je website nogmaals hebben bezocht, is het goed om je te realiseren dat aan die gegevens die Google bewaard een houdbaarheidsdatum toekent. Dat betekent dat na twee jaar dit soort gegevens weer worden gewist en kan dus een bezoeker die eerder op je website is geweest weer als een nieuw bezoeker worden gerekend terwijl hij eigenlijk dus terug komt op je website. Google gaat steeds beter met deze gegevens om maar het is dus wel goed om altijd met deze twee nuances in je achterhoofd te gaan kijken naar de data.

Het rapport nieuwe versus terugkerende bezoekers

Oké, nu weet je wat nieuwe en terugkerende bezoekers zijn en weet je  waar je op moet letten, of wat je in je achterhoofd moet houden. Nu gaan we even naar de data kijken en pakken we Google Analytics erbij. Om de data nieuwe en terugkerende bezoekers te bekijken ga je onder doelgroep naar gedrag en daaronder vindt je het rapport nieuwe versus terugkerende  bezoekers. Als je daar dan kijkt zie je het volgende. In het rapport kunnen we eerst naar de meest basale informatie gaan kijken. Deze informatie vind je de eerste drie kolommen en die zijn gegroepeerd onder de kolom acquisitie. De verhouding nieuwe versus terugkerende bezoekers zegt op zich niet zoveel. Je moet altijd naar het doel van je website kijken. Heb je bijvoorbeeld een succesvol blog en richt je jezelf op lezers die natuurlijk je blijven volgen en later nog een keer terugkeren, dan een richt je jezelf dus op de terugkerende bezoekers in eerste plaats.

Wanneer je een webshop onderhoudt waarbij je zo groot mogelijke doelgroep veel producten probeert aan te bieden dan is waarschijnlijk de kolom nieuwe bezoekers veel interessanter en richt je daar in de eerste plaats op. De kolommen onder de verzameling acquisitie zullen niet heel veel meer inzicht dan dit geven daarom is ook relevant om naar de volgende drie kolommen die gegroepeerd zijn onder gedrag te kijken. Deze  kolommen onder gedrag geven iets meer inzicht in hoe mensen zich of hoe mensen omgaan met de  content op je site. Als we bijvoorbeeld kijken naar de bouncepercentage hebben vaak de neiging  om een hoog bouncepercentage altijd als iets negatiefs te zien maar dat is dus niet altijd  zo. Denk maar eens aan mensen die je blog lezen en waarschijnlijk zonder een interactie naar  het lezen van je blog terugkeren naar een andere pagina of de zoekresultaten. Dit leidt al snel tot hogere bouncepercentages maar mensen hebben toch de gewenste interactie met je website gehad.

In dat geval zou ik bijvoorbeeld veel beter kunnen kijken om naar de time on site te kijken om te  zien hoe lang mensen op je website zijn geweest. Als we kijken naar de bounce, met het oog dat we een webshop hebben, dan is het wel fijn als het bouncepercentage een stuk lager is. Natuurlijk zijn er mensen die ook qua prijsvergelijk veel gaan shoppen. Dus tussen verschillende webshops heen en weer klikken om de beste prijs voor een bepaald product te vinden. Maar uiteindelijk wil je natuurlijk wel dat wanneer een bezoeker op jouw pagina met het product land uiteindelijk ook de gewenste actie gaat doen, namelijk een aankoop. Op een webshop zul je dan al zo snel zien dat de gemiddelde sessieduur vaak ietsje lager is. Kortom de getoonde data moet natuurlijk zoveel mogelijk aansluiten op het doel van je website. Ga dus van te voren goed na welk gedrag je zou willen  zien en wat het voor jou het een kwalitatief goed bezoek maakt.

Daarnaast kun je dit rapport ook de conversie zowel doelen erbij pakken en deze vindt je in de laatste kolomgroep en hieraan zou je goed kunnen moeten kunnen bepalen welke groep de meeste marketing aandacht nodig heeft. Wanneer je bijvoorbeeld ziet dat nieuwe bezoekers veel vaker converteren dan terugkerende bezoekers  dan zou je ervoor kunnen kiezen om minder te spenderen aan remarketing omdat men bij het eerste bezoek toch al converteert. Wanneer vooral de groep terugkerende bezoekers converteert dan is het wellicht handig om aan die groep meer aandacht te besteden. Het kan namelijk zijn dat de mensen in die groep meerdere bezoeken nodig hebben om uiteindelijk op jouw website tot de gewenste conversie of een aankoop over te gaan.

Nieuwe versus terugkerende bezoekers per acquisitie kanaal

Als volgende stap is het heel relevant om inzicht te krijgen in de kwaliteit van nieuwe versus terugkerende bezoekers per acquisitie kanaal en dit kunnen we ook in hetzelfde rapport inzichtelijk maken.

Rechtsboven in het rapport kun  je wisselen van tabel naar percentage en hier gaan we dan ook even en toe. Het is nu goed om na te gaan welke online acquisitiekanalen belangrijk zijn voor je marketing. Bijvoorbeeld organisch verkeer, sociaal verkeer of betaald verkeer. Deze willen we al segment toevoegen, of als overlay hebben in deze analytics view. Hoe je segmenten toevoegt of hoe je deze aan maakt, daar hebben we ook een video over gemaakt. Hierboven in de link je kun je meteen naar de video toe. Wanneer je meerdere segmenten hebt toegevoegd en dit hebt toegepast, zal je nu in je overzicht meerdere staafdiagrammen of cirkeldiagrammen zien waarbij je de verhouding nieuwe versus terugkerende bezoekers kunt bekijken per kanaal. Met dit overzicht heb ik dus netjes de verschillende kanalen naast elkaar staan ik kan ik de verhouding nieuwe versus terugkerende bezoekers goed bekijken.

Stel nou mijn kanaal betaald verkeer heeft het meeste aandeel terugkerende bezoekers, dan zou ik om mijn klantloyaliteit te kunnen verhogen, daar mijn aandacht naar uit kunnen laten gaan. Is het bijvoorbeeld zo dat bij bijvoorbeeld organisch verkeer juist mijn aandeel nieuw bezoekers het groot is. Dan zou ik daar mijn aandacht kunnen uitlaten gaan om meer nieuw bezoek, dus nieuwe mensen, te bereiken. Zo zie je maar dat afhankelijk van het doel van je website de manier van kijken naar deze data ontzettend  kan verschillen. Om de prestaties van je website te verbeteren gaat dus niet in alle gevallen om het maar het verkrijgen van zoveel mogelijk bezoekers. Maar des te meer ook om klantloyaliteit terugkerende bezoekers.

Met het kijken naar deze data wil ik je dus laten inzien dat je heel goed afhankelijk van het doel van je website moet kijken waar je op wilt focussen en waar je je marketing budget toe wilt laten gaan. Het scheelt dus heel veel budget als je hier marketing budget specifiek kan  inrichten op de groepen en op het gedrag wat je zou willen bewerkstelligen in plaats  van het zo maar te schieten met hagel. Wanneer je dus specifiek kijkt naar het gedrag van beide groepen nieuw versus terugkerend, kun je dus veel betere beslissing maken en zorg je ervoor  dat je uiteindelijk je marketingcampagne veel effectiever inricht.

Met deze video heb ik je meer  inzicht proberen te geven in wat je dus kunt met een rapport nieuwe versus terugkerende  bezoekers. Dit is dus veel relevanter dan je misschien had gedacht. Vond je deze video nou  leuk? Laat het natuurlijk gerust weten en like deze video en vergeet natuurlijk niet ons tete volgen en abonneer je natuurlijk op dit kanaal. Graag zie ik je terug in de volgende video. Doei.

Wij schrijven over internetmarketing

De meest recente blogs en artikelen op een rij.