Wat zijn native ads en hoe zet je native advertising in?
Native advertising bestaat al behoorlijk lang. Er gaan geruchten dat het in de jaren 50 al werd ingezet bij Amerikaanse televisieprogramma’s. Toch kan het zo zijn dat je er niet eerder van hebt gehoord. Wat zijn native ads en hoe zet je native advertising in? Dat lees je in dit artikel.
Wat zijn native ads?
Native ads zijn een vorm van advertenties die in hetzelfde “jasje” als de reguliere content op een bepaalde site of platform zijn gestoken. Hierdoor hebben ze een natuurlijke uitstraling en valt het minder op dat het om commercieel gesponsorde content gaat. Native staat in dit geval dus voor “gelijk aan de oorspronkelijke content”. Het is een vorm van adverteren die daarmee ook samenhangt met sluikreclame. In de meeste gevallen wordt echter wel duidelijk gemaakt dat het om een advertentie dan wel gesponsorde content gaat.
Welke vormen van native advertising zijn er?
Afhankelijk van hoe je native advertising definieert, zijn er zeer veel verschillende vormen. Als je ervan uitgaat dat alles dat commercieel gepromoot wordt binnen een bestaand medium daaronder valt, dan vallen daar ook gepromote video’s, afbeeldingen, muziek en andere soorten media onder. In principe vindt vandaag de dag veel native advertising online plaats. De onderstaande vormen zijn daar een onderdeel van:
In-Feed Native Ads
In-Feed Native Ads zijn advertenties of gesponsorde content die je op social media feeds als Facebook, LinkedIn, Twitter of Instagram tegenkomt. Het zijn gesponsorde berichten of advertenties die lijken te horen in de feed die je bekijkt. Hierdoor ben je eerder geneigd hier ook aandacht aan te besteden. Vaak passen ze wel ook bij je interesses waardoor het minder storend is deze promoties te zien te krijgen.
Branded content
Bij branded content gaat het om content die gecreëerd is in samenwerking met een externe (commerciële) partij. Dit wordt bijvoorbeeld door bloggers toegepast wanneer ze een artikel schrijven over een product of dienst die ze hebben uitgeprobeerd. Of wanneer een YouTuber een video over een product of dienst maakt dat gesponsord is door een bepaald merk.
Search en Promoted listings
Hier gaat het om advertenties die in zoekmachines en in bepaalde lijsten (zoals die van “autogarages in de omgeving”) getoond worden. Google Ads advertenties vallen hier dus ook onder. Het gaat erom dat de advertentie zo ingestoken is dat het lijkt alsof deze “samensmelt” met de organische resultaten. De native ads in deze vorm hebben ook dezelfde lay-out als de omgeving waarin ze getoond worden.
Content recommendation (widgets)
Bij deze vorm van native advertising gaat het om content die in de vorm van een widget aan de bezoeker wordt getoond. Of niet in een widget, maar als aanbevolen content op een bepaalde plek in het artikel of op de site. Er zijn websites die ze onderin hebben staan, bijvoorbeeld in een advertentie widget met daarin een vermelding van aanbevolen artikelen.
Custom content units
Custom content units zijn vormen van native ads die speciaal gemaakt zijn voor een bepaalde site of platform. Het zijn stukjes content die een natuurlijk onderdeel vormen van het geheel, maar gesponsorde inhoud bevatten. Zo heb je bijvoorbeeld bij applicaties of games wel eens onderdelen die gesponsord zijn.
Programmatic native
Progammatic native ads worden ook wel de toekomst van native advertising genoemd. Het gaat hierbij om grote advertentienetwerken waarbij de ads in realtime en op grote schaal aan een publiek worden getoond op websites of apps. Deze ads worden automatisch opgebouwd uit verschillende onderdelen die je als adverteerder aanbiedt aan het netwerk, en zo passend gemaakt voor de beschikbare ruimte voor de advertentie. Deze onderdelen zijn bijvoorbeeld een headline, een afbeelding, een URL, beschrijvende tekst etc.
Voordelen en nadelen van native ads
Aan het gebruik van native ads kleven zowel voor- als nadelen. Het is over het algemeen een zeer geschikte vorm van adverteren, maar het is wel goed om je bewust te zijn van de eventuele nadelen.
Voordelen
Het belangrijkste voordeel is dat native advertenties meer aandacht krijgen. In de tijd van overprikkeling waarin wij leven, krijgen standaard (display) advertenties vaak nauwelijks aandacht meer. Omdat deze advertenties “samensmelten” met de natuurlijke content die personen bekijken, vallen ze ook meer op.
Daarnaast hebben native ads aangetoond meer effect te hebben. Mensen interacteren eerder met een native ad en vinden het prettiger om deze te bekijken. Een onderzoek van de universiteit van Stanford heeft aangetoond dat mensen zich bewust zijn van het feit dat ze een advertentie bekijken, maar dat dit geen negatief effect heeft op hun aankoopgedrag.
Nadelen
Een mogelijk nadeel van native advertising is dat er minder transparantie is voor de bezoeker. In een authentieke advertentie omgeving is een bezoeker zich helemaal bewust van het feit dat er een advertentie wordt vertoond. Op die manier weet een persoon dus ook waar te zoeken wanneer deze een promotie of advertentie aanbieding zoekt. In het geval van native advertising is dit minder transparant.
Een mogelijk gevolg van het inzetten van native advertenties is het beschadigen van het vertrouwen van de bezoeker. Wanneer een persoon de indruk krijgt reguliere content te bekijken en later blijkt dat het om een gesponsord bericht of content gaat, kan deze discrepantie het vertrouwen beschadigen. Het is dus aan te raden om op een eerlijke manier aan te geven dat de content die de bezoeker te zien krijgt gesponsord is.
Hoe zet je native advertising in?
Allereerst is het belangrijk dat je de doelgroep begrijpt die je probeert te bereiken. Doe onderzoek naar hoe zij content consumeren en op welke platformen en websites zij actief zijn. Zo kan je voor jezelf een shortlist maken van plaatsen waar je graag native ads wilt gaan inzetten.
Wanneer je daarachter bent, kan je uit alle verschillende vormen van native advertising de juiste kiezen die aansluit bij jou doelgroep. Ga je bijvoorbeeld alleen via in-feed ads op social media posten of ga je ook influencers actief benaderen voor een samenwerking? Deze twee vormen van native ads vragen ook om een verschillende aanpak en verschillende soorten content die gecreëerd moeten worden. Zo is er voor iedere vorm van native advertising een net iets andere aanpak.
Nu je weet op welke platformen/websites en met welke vormen van native ads je de doelgroep bereikt, is het de bedoeling dat je op zoek gaat naar een connectie. Omdat de native ads tussen de normale content verschijnen en dus ook worden ervaren als reguliere content, is het goed dat de ads daarbij aansluiten. Ben je van plan om bijvoorbeeld op een blog te adverteren met branded content, zorg dan ook voor een aantrekkelijk verhaal/content met toegevoegde waarde voor de lezers. Let ook op dat de content authentiek is voor de doelgroep die je benadert. Op deze manier zullen zij meer plezier beleven aan de content en daarmee zal de advertentie meer effect hebben.
Starten met native ads?
Nu je alles weet over native advertising sta je waarschijnlijk in de startblokken om je eerste campagne op te gaan zetten. Mocht je daar graag wat hulp bij hebben voel je vrij om contact met ons op te nemen!