Voor ik consultant werd bij Pure Internet Marketing, heb ik drie jaar als online marketeer bij een merkdealer in de automotive gewerkt. De automotive is een interessante branche die de laatste tijd snel aan het veranderen is. Denk aan de verschuiving van bezit naar gebruik, de elektrificatie, het autonoom rijden en private lease dat steeds populairder wordt. Als marketeer wil je bovenop deze ontwikkelingen blijven zitten, maar loop je ook in de organisatie nog tegen genoeg uitdagingen aan. Ik deel graag mijn 7 learnings:

1. Zoek de samenwerking op met sales.

Als marketingcommunicatie afdeling weet je dat de prospects zich meer en meer online oriënteren. Waar de potentiële koper eerst nog gemiddeld 6 bezoeken bracht aan de showroom, is dat nu al gedaald naar 1,3 keer. Aan jullie de taak om te zorgen dat de juiste content op het juiste moment op de juiste plaats getoond wordt en de leads vervolgens binnenstromen. Daarna kunnen de verkopers aan de slag en van de leads klanten maken. Succes collega’s! Of toch niet? Mijn learning: zorg ervoor dat je niet in eilandjes denkt, maar in een funnel. Want wat als je tijd en euro’s in een goed converterende website stopt, diverse portals, een chatsysteem en klantevents inzet, maar de leads niet (goed) worden opgevolgd? Dat is zonde van alle inspanning en het budget. Een funnel waarin je marketing en sales combineert, kan je hierbij veel inzicht geven. Hoeveel leads halen we uit alle bronnen? Wat was de kwaliteit van deze leads? Hoeveel hebben we er overgedragen aan sales en hoeveel verkopen zijn daar per systeem uitgekomen? Als je dit in kaart gaat brengen, kan je inzichtelijk krijgen waar de verbeterpunten zitten. Is de opvolgtijd niet snel genoeg? Moeten jullie sommige dingen eerder in het proces aan de lead vragen? Kunnen delen van het proces geautomatiseerd worden om werk bij sales uit handen te nemen? Samen werken aan de bedrijfsdoelstellingen is veel leuker en leerzamer.

2. Nieuwsgierig blijven!

Soms kunnen we de neiging hebben om te blijven doen wat we doen, omdat we het altijd al zo deden. Of we doen het omdat die ene collega die er al langer werkt het van ons vraagt (en die weet het vast beter), of we gaan ermee aan de slag omdat een leidinggevende het zegt. Maar waarom eigenlijk? Want kan dat niet beter? Blijf nieuwsgierig, blijf doorvragen. Eigenlijk net zoals je (heel) vroeger deed.

3. Vaker om tafel met partijen waar je mee samenwerkt.

Als marketingcommunicatie afdeling heb je met tal van partijen te maken. Misschien wel een importeur, de merken waar je voor werkt, leveranciers van systemen en misschien ook bureaus. Neem eens wat vaker de tijd om met ze om tafel te gaan zitten. Luister wat er speelt in die organisaties en vertel wat er bij jullie speelt. Wat zijn de laatste ontwikkelingen en zitten daar relevante zaken voor jouw organisatie tussen? Leer ervan! Is er misschien een pilot waar ze mee willen starten? Neem deel! Zo blijf je leren, misschien met vallen en opstaan. Maar wijzer word je er altijd van.

4. Blijf jezelf ontwikkelen.

Elke keer neem je het jezelf weer voor: ik ga meer leren over wat er speelt in de branche en mijn vakgebied. Je meldt je aan voor nieuwsbrieven, webinars en kijkt af en toe ook naar een mogelijke cursus die je wilt volgen of event waar je heen kan. Maar aan het einde van de maand betrap je jezelf er weer op: de nieuwsbrieven belandde grotendeels ongelezen in je prullenbak, de events zijn te ver weg en de cursussen en webinars kwamen net niet goed uit in je overvolle agenda. Mijn learning: stel persoonlijke doelen voor de korte en lange termijn. Zo leerde ik in mijn tijd bij de dealer in een korte tijd veel meer over Google Ads, wat de samenwerking met ons bureau verbeterde. Ik begreep beter waar ze het over hadden, waardoor we konden sparren. Bovendien paste ik bijvoorbeeld niet meer zomaar de opzet voor nieuwe advertenties aan, omdat ik nu de achterliggende gedachte begreep.

5. Stuur op data.

Wijzigen jullie de eerste foto van al je voorraadadvertenties, omdat een collega die fotohoek mooier vindt? En adverteer je op die ene portal omdat iemand vindt dat je daar altijd zichtbaar moet zijn, terwijl dit al maanden geen leads oplevert? Dan is het tijd om te stoppen met sturen op meningen en te starten met data gedreven werken. Duik in de cijfers en maak beslissingen op basis van wat je daar ziet. Dus pluis Google Analytics en rapportages door, ga starten met A/B-testen of zet bijvoorbeeld een klantenpanel in.

6. Blijf baas over eigen tools.

Hoewel het toen al gek voelde, heb ik tijden gedacht dat het normaal was om aan je webbouwer te moeten vragen of zij voor een nieuwe collega inloggegevens voor ons eigen CMS konden aanmaken. Of dat ik aan ons online marketing bureau moest vragen om een ander bureau tijdelijk toegang te geven aan onze Google Analytics. En zelfs of ik toegang mocht krijgen tot Hotjar, omdat ik daar mee wilde testen. Uiteindelijk lukte dat altijd wel, maar niet altijd van harte. Op het moment dat ik mij bij het Pure IM team voegde, werden mijn vermoedens bevestigd: het is helemaal niet normaal om niet ‘in control’ te zijn over je eigen tools. Zorg ervoor dat je van al je tools de eigenaar bent en dus de beheerdersrechten hebt. Zo kan je zelf bepalen wie je welke rechten geeft of ontzegt.

7. Laat de organisatie zien wat je online doet.

Offline zien collega’s vaak wat er allemaal op de marketingcommunicatie afdeling ontwikkeld wordt: direct mailings, advertenties voor in de krant of borden langs de weg. Maar wat online gebeurt is veel minder zichtbaar. Daarom ben ik langzamerhand meer in de organisatie gaan delen over wat ik nou eigenlijk deed, zo in die 40 uur per week achter mijn scherm. Ze wisten bijvoorbeeld wel dat ik wel iets met Google deed, maar wat precies… Daarom ben ik aan de hand van een eindejaarscampagne uit gaan leggen wat Google Ads is, wat we hebben gedaan, welke resultaten dat opleverde en wat dat betekende. Het leuke was dat het meteen zorgde voor interactie: ik zag de figuurlijke kwartjes vallen, collega’s gingen doorvragen kwamen zelfs met ideeën voor nieuwe campagnes.