Meer uit LinkedIn Ads halen? Dit zijn onze best-practices
Als er een kanaal is waarbij je (je zakelijke) doelgroep heel nauwkeurig kunt targeten, dan is het LinkedIn wel. Je kunt er toffe combinaties mee maken en met de nauwkeurige inzichten die je terugkrijgt, kan je steeds meer uit je campagnes halen.
We hebben al eens eerder een blog geschreven waarom je zou moeten adverteren op LinkedIn en hoe je precies een campagne opzet en welke doelgroepen en advertenties er allemaal mogelijk zijn.
Daarom lichten we vandaag graag een aantal opties uit wat voor ons best-practices zijn geworden.
Nauwkeurige doelgroeplijsten
Ondanks dat je de doelgroeptargeting heel specifiek kunt instellen op bijvoorbeeld functietitels en jaren ervaring, kan het in een niche alsnog heel lastig zijn om de doelgroep nauwkeurig te targeten. Daarom maken wij graag gebruik van doelgroeplijsten. Je kunt op basis van contacten of organisaties een doelgroep uploaden. Met contacten bedoelen we persoonlijke gegevens als het uploaden van e-mailadressen en namen van LinkedIn gebruikers. Met organisaties bedoelen we dat je bijvoorbeeld websites, LinkedIn urls en namen van organisaties kunt uploaden.
LinkedIn matcht deze gegevens dan aan LinkedIn gebruikers die overeen komen met deze lijsten. Zo kan je bijvoorbeeld specifieke MBO-scholen targeten. Ook kan je op dezelfde manier heel nauwkeurig gebruikers van je advertentie uitsluiten. Hiervoor is het noodzakelijk dat je samenwerkt met de salesafdeling van je organisatie.
Enig nadeel wat we vaak tegenkomen is dat organisaties vaak zakelijke mailadressen van hun doelgroep kunnen opvragen. Echter is de doelgroep vaak te vinden aan de hand van hun privémailadres op hun eigen LinkedIn profiel. Daarom maken wij het meeste gebruik van de bedrijvenlijst. Ook kun je er voor kiezen om jouw doelgroeplijst naar een landingspagina op je website te sturen (en dus b.v. geen lead forms), zodat je daar alsnog het gewenste zakelijke email adres kunt ontvangen.
Tip: bekijk het matchingpercentage
Verder zie je precies wanneer de doelgroep is verwerkt en in hoeverre LinkedIn de gebruikers heeft kunnen vinden. Dit zie je terug in het matchingpercentage.
Inzet van leadforms
Noem het adverteren op social media, en je hoort onze consultants vrijwel direct “leadforms” roepen. We zijn hier fan van omdat het een enorm laagdrempelige en relevante manier is om je doelgroep te laten converteren in verschillende fases van de klantreis. Hier hebben we al eens eerder een blog over geschreven die je hier leest.
Probeer in vroege fases van de klantreis, zoals SEE & THINK, de content behapbaar te houden. Een doelgroep verleiden met een e-book van maar liefst 20 pagina’s is in deze fase nog niet aan de orde. Begin eenvoudig met het pushen van een blog waarin je ingaat op de laatste trends of pijnpunten waarin de doelgroep zich herkent. Als je deze doelgroep vervolgens retarget, is het wel aan te raden om een weggever in te zetten die gebruikers direct kunnen downloaden. Je kunt starten met het handmatige downloaden van de leads die binnenkomen. Daarna kan je kijken of je dit proces automatisch kunt koppelen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een tool als Zapier.
Tip: vraag bij het downloaden direct of mensen zich direct op je nieuwsbrief willen inschrijven. Zo sla je twee vliegen in één klap!
De opvolging van deze leads is heel belangrijk. Dit kan je handmatig doen door zelf contact op te nemen, maar e-mailmarketing is hier ook een sterk middel bij. Zo kan je bijvoorbeeld zelf een e-mailflow instellen waarbij je eerst de desbetreffende download opstuurt en daarna nog een paar keer in de lucht komt om een gewenste actie te voltooien. Denk hierbij aan het inplannen van een informatiegesprek of een aankoop. Er zijn allerlei flows in te stellen en vaak staan er al een paar standaard flows klaar binnen je e-mailpakket.
Nieuwe feature: Document Ads
Er komt bovendien een toffe optie aan op LinkedIn: Document Ads. Dit zit momenteel nog in de Beta maar testen wij al voor een aantal klanten van ons. Deze variant is vergelijkbaar met Lead Forms, het verschil is hier echter dat je de gebruikers kunt ‘verleiden’ met een aantal pagina’s die ze in mogen zien. Stel je voor jouw e-book is 20 pagina’s, dan kun je zelf bepalen hoeveel pagina’s ze mogen inzien, alvorens ze het moeten downloaden. Erg interessant omdat je op die manier nét wat meer waarde weg kan geven om uiteindelijk het beoogde email adres te vergaren.
Je ziet in het screenshot bijvoorbeeld “Unlock document” staan:
Slimme remarketingopties
Wij bouwen de campagnes graag op basis van het SEE-THINK-DO-CARE model. Hier hebben we al veel content over geschreven die je hier kunt terugvinden.
Op LinkedIn kan je lijsten bouwen met de precieze interactie uit de fases die je inzet. Stel je zet een afbeelding en video in in de SEE-fase. Dan maak je daar eenvoudig een lijst van, en target je deze lijst in de THINK-fase. Dat kan je herhalen voor de DO-fase.
Tip: voeg zoveel mogelijk samen
Hiermee bedoelen we dat je bijvoorbeeld in de DO-fase zowel mensen target die al eens op je website zijn geweest, interactie hebben gehad met de SEE-fase óf THINk-fase. Door de “of” functie te gebruiken, zorg je ervoor dat je alle scenario’s meepakt waarop een gebruiker interactie met je organisatie heeft gehad. Door ook zoveel mogelijk samen te voegen, vullen je doelgroeplijsten veel sneller.
Goed om te weten is dat een remarketingdoelgroep veel lager kan uitvallen dan je terug ziet in je Analytics weergaven van een bepaalde pagina. Dit komt omdat LinkedIn de gebruikers wil terugvinden op LinkedIn zelf en dus de koppeling moet maken. Dan is het fijn om in een doelgroep zowel zo’n remarketinglijst & interactie met ads in te zetten, zodat de doelgroep in zijn totaliteit groter wordt en je sneller data vergaart.
Breid je doelgroep uit
Het minimum dagbudget is €10 euro per dag. Je hebt aardig wat budget voor LinkedIn nodig wil je hier veel uit kunnen halen. Ondanks dat je je best doet op doelgroepen niet te klein te maken, kan het zeker in niches best lastig zijn om doelgroepen te vullen. Onze tip hierbij is om het LinkedIn Audience Netwerk ook in te schakelen. Bovendien kan je de optie “Doelgroepuitbreiding” inschakelen. Gezien LinkedIn niet werkt met advertentiegroepen, zul je meerdere campagnes moeten aanmaken als je wilt testen met doelgroepen. Zet wel altijd meerdere advertentietypen in om hiermee te A/B-testen.
Testen maar!
Laatste tip is het experimenteren met verschillende doelstellingen van de campagnes. Wij zijn nu bezig met een experiment waarbij we sturen op “Interactie” in plaats van verkeer. Ook heb ik zelf goede ervaringen met automatische biedstrategieën in plaats van handmatige bodinstellingen. Zo kan je op allerlei niveaus testen: doelstellingen, doelgroepen, biedstrategieën en advertenties.
Wij worden hier heel enthousiast van! Mocht jij nou eens willen sparren over LinkedIn Ads, dan denken we graag met je mee!