Het vierde kwartaal van 2021 is aangebroken, dus het is weer tijd om terug te kijken naar de marktaandelen zoekmachines Q3 van 2021. Deze keer zijn er met name op desktop best wat verschuivingen. Mocht je meer informatie willen over de marktaandelen van zoekmachines in andere landen, download dan het marktaandelen zoekmachines rapport onderaan deze pagina.

Nederland

Nederland Desktop Mobiel Tablet
Google 88,56% 97,89% 97,00%
Bing 7,79% 0,29% 1,04%
Yahoo! 1,28% 0,36% 0,30%
DuckDuckGo 1,19% 0,72% 1,15%

De marktaandelen van de zoekmachines in Nederland kende geen heel verassende cijfers. De belangrijkste wijziging is dat Google op desktop/laptop een redelijke daling kende (-1,36%) en Bing daarvan profiteerde (+1,49%). Eind september zette die trend zich nog verder door. De kans is dus vrij groot dat Bing in Q4 op desktop/laptop meer marktaandeel wint. De exacte reden is niet bekend, maar mijn vermoeden is dat dit komt door Windows 11. Afgelopen maand was de beta al ruim beschikbaar en nu is de uiteindelijke versie voor iedereen beschikbaar. Elke nieuwe Windows versie stijgt het gebruik van Bing en ik verwacht dat deze trend nu ook de reden voor de stijging is.

Op mobiel en tablet waren wijzigingen aanzienlijk minder in het derde kwartaal. Google verloor wat marktaandeel op mobiel (-0,15%) en tablet (-0,73%), maar blijft enorm dominant op die apparaatgroepen. Op Tablet kwam de daling van Google door de stijging van Bing (+0,58%). Andere verschuivingen waren minimaal.

Meer informatie over marktaandelen van zoekmachines?

Verder lezen? Dat kan! Laat je e-mailadres achter en je ontvangt naast onze nieuwsbrief ook gratis onze nieuwste Whitepaper Marktaandelen Zoekmachines 2020. Vol informatie over de ontstaansgeschiedenis van alle bekende zoekmachines tot de huidige marktaandelen wereldwijd en in diverse Europese landen.

Brondata: gs.statcounter.com