Sommige ondernemers zijn ervan overtuigd dat zijn klanten niet online te bereiken zijn. Klanten komen al vele jaren uit andere kanalen, zoals uit het eigen netwerk of via contacten gelegd door het sales team. Maar toch denk ik dat voor vrijwel ieder van deze ondernemers online veel te bereiken is. In dit blog leg ik uit waarom ik deze mening heb.

Push of pull

Vooral in traditionele bedrijfstakken denken ondernemers dat mensen niet online zoeken naar oplossingen voor hetgeen ze aanbieden. Maar is dat ook zo? Een zoekwoorden onderzoek zal ons helpen bij deze vraag. Een van deze traditionele bedrijfstakken zijn juristen, een kort zoekwoorden onderzoek leert ons dat er in Arnhem al ruim 200 keer per maand wordt gezocht naar een advocaat. En dan hebben we specifieke zoekopdrachten naar een specifieke specialisme nog niet meegenomen. Wanneer je nu in een markt zit waar de doelgroep niet actief blijkt te zoeken op jouw dienstverlening, dan is het zaak om een push strategie te hanteren. Hierbij kun je bijvoorbeeld het display netwerk of social media inzetten om alsnog de doelgroep te bereiken.

Google display netwerk

Maar nogmaals ik kan mijn doelgroep niet bereiken via banners. Het display netwerk van Google biedt enorm veel interessante mogelijkheden om mensen te bereiken. En als ik zeg mensen bereiken, dan bedoel ik dus dat je 90% (!!) van de internetgebruikers wereldwijd kunt bereiken. Belangrijker nog is het feit dat je zeer specifieke doelgroepen kunt proberen te bereiken. Mensen die hebben aangetoond interesse te hebben in bepaalde onderwerpen, artikelen lezen over onderwerpen gerelateerd aan jouw product of dienst of combinaties van diverse factoren die wijzen op iemand in jouw doelgroep.

Actief Googlen

Als je doelgroep wel actief zoekt naar jouw product of dienst, dan is het verstandig om aanwezig te zijn in de zoekresultaten. Door te blijven denken dat je dit geen klanten oplevert zal jouw concurrent ervan door gaan met deze potentiële klanten. Een goede SEO en/of SEA campagne is daarom zeker de moeite waard om eens te proberen.

LinkedIn

Zeker op het gebied van B2B acquisitie horen we vaak dat de doelgroep niet te bereiken is via het online kanaal. Hierboven noemde ik al het bereik van Google, maar vergeet ook zeker niet het zakelijke netwerk LinkedIn. En als een bedrijf met winst doelstellingen heeft ook LinkedIn prachtige tools om mensen te bereiken. Met een actief bereik van 4.1 miljoen Nederlanders zit er vast en zeker ook wel muziek in LinkedIn voor jouw marketing strategie.

Facebook en Twitter

Naast het zakelijke netwerk van LinkedIn zit jouw doelgroep waarschijnlijk ook wel tussen de respectievelijk 8.9 miljoen en 3.5 miljoen Nederlandse leden op Facebook en Twitter. Vaak zitten mensen hier gewoonweg voor vermaak om de tijd te doden, dus hier dien je dan ook rekening mee te houden in je marketing strategie. Maar sociale netwerken worden ook gebruikt voor het vraag naar aanbevelingen van familie, vrienden en bekenden. Als iemand op Twitter vraagt naar een goede boekhouder, dan is dat misschien wel een interessante lead om op te volgen. Hoe je dit aanpakt is essentieel voor het succes of falen, dus denk hier goed over na alvorens over te gaan tot actie.

Mensen leven online

Of je nu cliënten zoekt als advocaat, een bedrijfshallen bouwt of een boekhouder bent, ook jouw doelgroep zit online. De uitdaging is echter om te kijken hoe je de beslissers binnen jouw doelgroep kunt vinden, bereiken en overtuigen. Een mooie online marketing uitdaging waar wij uiteraard graag over meedenken.