De Long Tail theorie uitgelegd
Long tail? Weer zo’n marketing term die je een keer hoort en dat je denkt: “wie bedenkt die termen toch?!” Nou, die beste man heet Chris Anderson. Hij heeft het principe haarfijn uitgelegd in zijn boek The Long Tail uit 2006. Nu ben ik best geïnteresseerd in de Long Tail theorie, maar ik kan me voorstellen dat het lezen van een boek met 226 pagina’s over long tail iets te veel van het goede kan zijn. Ik zal het beknopter houden en ga je de theorie in 8 minuten uitleggen. Als je denkt 8 minuten is me nog steeds te lang, bekijk dan ons woordenboek: The Long Tail.
SEO optimaliseren
Het organisch verbeteren van je positie in Google is iets wat vele organisaties willen. Kan je je organisch verkeer exponentieel laten groeien door middel van de juiste zoekwoorden? Absoluut! Het zoekwoordenonderzoek is één van de eerste onderwerpen die naar voren komt wanneer we het hebben over SEO. Hoewel er verschillende zoekwoord-classificaties zijn, zullen we in dit blog long tail zoekwoorden bespreken.
Maar wat moet je nou onderzoeken? Je kunt een simpel zoekwoordenonderzoek uitvoeren (voor bijvoorbeeld een Google Ads campagne), maar ook een SEO zoekwoordenonderzoek behoort tot de mogelijkheden. En dat laatste is een stuk uitgebreider dan de meeste denken. Er zijn zoveel aspecten waar je rekening mee moet houden.
Tijdens zo’n zoekwoordenonderzoek denk je misschien dat je je moet focussen op zoekwoorden met een hoog volume. Maar vaak zijn de long tail zoekwoorden het meest waardevol. Het zijn vaak de specifieke, niche-zoekwoorden die beter converteren. Het zal je wellicht verbazen hoeveel verkeer een zoekwoord met een lager volume kan genereren.
Short tail en long tail zoekwoorden
Wat zijn short tail- en long tail zoekwoorden? Als je alleen al naar de naam kijkt, zou je al een inschatting kunnen maken. Short/long, kort/lang… Zal het echt zo ‘simpel’ zijn? Ja, dat is het! Toch niet zo’n gekke term zoals ik in het begin dacht.
Zoals de naam doet vermoeden, zijn short tail zoekwoorden woordgroepen van één of twee woorden. Je kan dan denken aan bijvoorbeeld: sushi Arnhem of laptoptas. Deze woorden hebben meestal een hoog zoekvolume en het is dan ook erg lastig om in Google hogerop te komen, omdat je met veel websites aan het strijden bent om die nummer 1 plek in de zoekresultaten te bemachtigen.
Long tail-zoekwoorden zijn langere zoektermen die veel specifieker zijn. “Beste sushi restaurants in Arnhem” en “leren laptoptas heren 17 inch ” zijn geweldige voorbeelden van long tail-sleutelwoorden.
Wanneer je in Google op short tail zoekwoorden zoekt, ben je vaak nog oriënterend en weet je nog niet exact wat je wilt. De long tail zoekwoorden worden vaak gebruikt als je al een specifiek idee hebt van wat je wilt en op het punt staat een aankoop te doen. Dat maakt long tail zoekwoorden dus heel interessant voor online marketeers. Wel is het zo dat teksten met long tail- én short tail zoekwoorden elkaar versterken wanneer er over dezelfde termen wordt geschreven. Long tail is dus winst!
Hoe vind je long tail zoekwoorden?
Om zoekwoorden te vinden kan je gebruik maken van de Google Ads zoekwoordplanner. Hier kan je gemakkelijk nieuwe zoekwoorden ontdekken waarmee je mensen kunt bereiken die geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Voor je long tail-zoekwoordonderzoek is de Google Ads zoekwoordplanner echter niet voldoende: je moet veel creatiever worden. Dus waar begin je?
Stel, ik ben op zoek naar een ring. Dan moet de eerste vraag al zijn; “Weet de zoekmachine welke ring ik bedoel?” Nu zal een groot publiek denken dat ik op zoek ben naar een sieraad, maar misschien ben ik wel op zoek naar een Ring deurbel, of een boksring of zo’n mooie ring light? Volgens www.encyclo.nl heeft het begrip ‘ring’ maar liefst 24 definities. Dat is best veel, vind je niet?
Laten we er even voor het gemak van uitgaan dat ik op zoek ben naar een sieraad. Om preciezer te zijn, een 18 karaat witgouden ring met diamanten. Als ik naar de juwelier ga en de verkoper vraagt; “Kan ik u ergens mee helpen?” Dan kan ik antwoorden met o.a.;
- “Ik ben op zoek naar een ring.”
- “Ik ben op zoek naar een 18 karaat witgouden ring met diamanten in maat 17.”
De verkoper weet bij het tweede antwoord veel beter waar ik naar op zoek ben en zal mij de juiste ringen aanbieden, zonder eerst alle ringen langs te gaan. De kans dat ik dan een ring koop, is vele malen groter. Zo werkt het online ook. Als je long tail zoekwoorden gebruikt, zal je veel gerichtere resultaten krijgen en waarschijnlijk ook sneller een aankoop doen.
Gebruik de Google zoekbalk
Je herkent het vast wel; je tikt in Google je zoekwoord in en voordat je op enter drukt, krijg je allerlei varianten van je zoekwoord. Ik maak hier regelmatig gebruik van, superhandig! Google biedt namelijk automatisch long tail zoekwoorden in een handige vervolgkeuzelijst. Je zult verrast zijn hoe vaak je gebruik kunt maken van deze voorspellingen.
Google is natuurlijk niet de enige zoekmachine die er is. Probeer hetzelfde eens op bijvoorbeeld Bing voor meer long tail zoekwoord ideeën.
Zoek tussen de gerelateerde zoekopdrachten
Zodra je uiteindelijk op enter hebt geklikt, krijg je alle zoekresultaten. Als je helemaal naar beneden scrolt heeft Google nog een leuke tool: de gerelateerde zoekopdrachten. Ook dit is zeker de moeite waard om eens te bekijken.
Gebruik handige tools om long tail zoekwoorden te vinden
- SEMrush – Dit is een goede allrounder voor jouw zoekwoordonderzoek.
- AnswerThePublic – Een leuke tool met mooie visualisaties.
- Ubersuggest – Geweldige tool met een aantal handige opties zoals exporteren naar CSV.
Waarom zijn long tail-zoekwoorden belangrijk?
Ik hoop dat dit blog je voldoende inzicht heeft gegeven in de voordelen voor SEO wanneer long tail zoekwoorden worden gebruikt. Hieronder een samenvatting van de belangrijkste voordelen;
- De concurrentie op long tail zoekwoorden is aanzienlijk minder. Hierdoor behaal je sneller een hogere positie in de zoekresultaten;
- De zoekwoorden zijn erg specifiek, waardoor de conversie ook hoger ligt;
- Omdat je sneller zult scoren binnen de zoekmachine, heb je een hogere CTR;
Ik denk dat dat het redelijk goed samenvat! De voordelen van het gebruik van long tail-zoekwoorden zijn talrijk. Veel succes dus met jouw zoekwoordonderzoek en optimalisatie. En neem zeker contact met ons op als je hier meer over wilt weten.