Lokale SEO: een introductie
De tijden dat Google nog geen gebruik maakte van je fysieke locatie bij een zoekopdracht liggen ver achter ons. Vandaag de dag is een locatie in combinatie met een zoekopdracht van groot belang voor het tonen van bepaalde (lokale) resultaten. Zoek bijvoorbeeld maar eens naar een algemeen woord als “pizza” en Google snapt maar al te goed dat je wellicht zoekt naar een eetoptie in de buurt. Onderstaande afbeeldingen laten de lokale resultaten voor deze zoekopdracht in Arnhem zien, voor zowel mobiel als desktop.
Voor zoektermen met een lokaal karakter is dus ook de lokale vindbaarheid van groot belang. En daarmee is “lokale SEO” geboren. In deze blog vind je een introductie en wordt alles wat met lokale zoekmachine optimalisatie samenhangt uitgelegd.
Lokaal zoekresultaat op mobiel

Lokaal zoekresultaat op desktop

Wat is lokale SEO?
Wanneer je het kort en krachtig definieert draait lokale SEO om de vindbaarheid in een zoekmachine wanneer er door een persoon wordt gezocht vanaf een specifieke locatie met een lokaal gerichte zoekterm. De locatie van deze persoon is daarbij direct gekoppeld aan de zoekopdracht van deze persoon. De locatie is relevant voor het zoekresultaat.
Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je op zoek bent naar een lokaal restaurant, de dokter, een winkel of ander bedrijf uit de omgeving. Iedere website en ieder bedrijf dat lokaal georiënteerd is, heeft baat bij lokale SEO. Deze vorm van zoekmachineoptimalisatie is erop gericht om op dat lokale niveau zo goed mogelijk vindbaar te zijn. Zaken die bijdragen aan lokale SEO zijn een goed ingerichte “Google mijn bedrijf”-vermelding, structured data gericht op lokaal, lokale linkbuilding of lokale reviews. Verder in deze blog onder het kopje “hoe werkt lokale zoekmachine optimalisatie” lees je alles over wat je kan doen om de lokale vindbaarheid te vergroten.
Waarom is lokale vindbaarheid belangrijk?
Lokale SEO is eigenlijk voor iedere organisatie belangrijk, zolang je een fysieke locatie hebt. Het belang is het grootst wanneer je een bedrijf of website hebt die er baat bij heeft om lokaal gevonden te worden. Zoekmachines zijn niet meer weg te denken uit het leven van vandaag de dag en worden op alle mogelijke manieren gebruikt om lokaal te zoeken naar een dienstverlener, bedrijf, restaurant of andere instantie. Het is dus van grote meerwaarde wanneer je in lokale zoekopdrachten goed vindbaar bent.
Ook is het belangrijk om in de informatie richting een potentiële klant volledig en consistent te zijn op dit gebied. Iemand kan bijvoorbeeld de eerste indruk over je bedrijf en/of dienstverlening maken op basis van een “Google mijn bedrijf”-weergave of lokale vermelding.
Voor wie is lokale SEO?
Lokale bedrijven, winkels, medische dienstverleners, lokale dienstverleners, horecagelegenheden, etc., etc. De lijst van lokale organisaties is lang. Zoals eerder genoemd is het op het moment dat je een fysieke locatie hebt al van belang om eens naar lokale SEO te gaan kijken. Ga bijvoorbeeld eens na hoe vaak mensen Google Zoeken of Google Maps gebruiken om een organisatie te vinden.
Natuurlijk is het nóg belangrijker om iets aan lokale vindbaarheid te doen wanneer je als organisatie werkt met meerdere lokale vestigingen. Op dat moment kan je het meeste halen uit lokale SEO. Het inrichten van alle “local touchpoints” kan dan complex worden en het is lastiger om consistent te blijven in alle lokale zoekmachineresultaten.
Hoe werkt lokale zoekmachine optimalisatie?
Aangezien het om een introductie gaat, zal ik niet tot in detail alle lokale SEO methodes uitwerken, maar zal ik de belangrijkste tips benoemen. Bekijk zeker ook de vlog van mijn collega Ewoud voor een concrete lijst van 7 tips voor het verbeteren van lokale autoriteit!
Bij lokale zoekmachineoptimalisatie gaat het in principe om dezelfde zaken als bij reguliere SEO. Het is in dit geval alleen specifiek gericht op lokaal en er zijn een aantal zaken die een belangrijke(re) rol spelen. De volgende onderdelen zijn zeker nodig voor een succesvolle lokale SEO aanpak:
- Google Mijn Bedrijf – Dit is een gratis tool waarmee je kunt beheren hoe jouw lokale bedrijf wordt weergegeven op Google Maps én Google Zoeken. Een must om deze voor iedere locatie of vestiging goed in te richten. Lees meer over Google Mijn Bedrijf.
- Lokale zoekwoorden en landingspagina’s – lokale zoekwoorden zijn bijvoorbeeld de naam van je organisatie + een plaats. Daarnaast kunnen er verschillende lokale zoektermen in combinatie met “in de buurt”, “in de omgeving”, “dichtbij” etc. zijn. Ook een enkel woord, zoals “pizza” uit de introductie van deze blog, kan een lokale zoekintentie hebben.
- Het is verstandig om hier goed onderzoek naar te doen en vervolgens ook speciale landingspagina’s voor iedere zoekopdracht in te richten. Zoekwoordonderzoek doe je met een zoekwoordtool, zoals de Zoekwoordplanner van Google.
- Lokale vernoemingen – Naast een vernoeming op Google Maps zijn er nog veel meer mogelijke online plaatsen waar je bedrijf een vernoeming kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan lokale websites, zoals voor “autodealers uit de omgeving” of “de 10 beste pizza restaurants in Arnhem”. Daarnaast kan je ook bij bijvoorbeeld Apple Maps je locatie laten vastleggen.
- Lokale autoriteit – Net zoals bij reguliere linkbuilding kan je ook lokale links verzamelen voor het opbouwen van lokale autoriteit. Bekijk de vlog van mijn collega Ewoud met 7 tips hiervoor.
- Lokale structured data – Verwerk structured data markups in de website die door de zoekmachine voor lokale SEO resultaten kunnen worden gebruikt. Veel voorkomende markups die hiervoor gebruikt worden zijn: openingstijden, prijzen, adres, regio, logo, reviews.
Zoals je hebt kunnen lezen is lokale SEO tegenwoordig een belangrijke speler in het “SEO landschap”. Of je nu met meerdere lokale vestigingen actief bent of met één, dat maakt niet uit. Het zal een waardevolle investering zijn om iets (meer) te gaan doen met lokale vindbaarheid. De klant van vandaag verwacht namelijk ook dat via welk apparaat of op welke plek dan ook, de lokale relevante spelers te vinden zijn.