LinkedIn Stories: wat is het en wat kan je ermee?
Behoor jij tot de ruim 771 duizend dagelijkse gebruikers van LinkedIn? Dan zijn de nieuwe ‘LinkedIn Stories’ jou vast niet ontgaan. Sinds 13 mei is LinkedIn namelijk gestart met het uitrollen van deze nieuwe functie. Fun fact: Nederland is het eerste Europese land waarin de story-functie getest wordt. Volgens LinkedIn zijn stories ideaal om als bedrijf bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen te geven bij dagelijkse werkzaamheden of kennis, inspiratie en tips te delen. Maar wat is het precies en wat kan je ermee? Laat me het uitleggen.
Wat zijn LinkedIn Stories?
Met LinkedIn Stories is het mogelijk om korte updates te geven in de vorm van foto’s of video’s (max. 20 seconden), indien gewenst aangevuld met tekst en stickers. Na 24 uur zullen deze updates weer verdwijnen. Binnen die tijd kunnen personen binnen je netwerk de story bekijken en hier eventueel middels een InMail op reageren. Als auteur kan je uiteraard ook zien hoe vaak en door wie je story bekeken is.
De focus dient daarentegen te liggen op relevante, professionele content op een creatieve en informele wijze.
Je vindt de stories (vooralsnog enkel in de app) prominent bovenaan de tijdlijn (zie hieronder). Hiermee is deze nieuwe functie vrijwel geheel gelijk aan Snapchat, Facebook en Instagram Stories. Toch mag het doel van de functie volgens LinkedIn niet met deze kanalen vergeleken worden. Zo is het niet de bedoeling de functie te gebruiken voor overdreven persoonlijke content of ongepaste content die “je carrière geen goed doet”. De focus dient daarentegen te liggen op relevante, professionele content op een creatieve en informele wijze.
Hoe plaats je een LinkedIn Story?
Het plaatsen van een LinkedIn Story is eenvoudig en nagenoeg vergelijkbaar met het plaatsen van een story op een van de andere kanalen.
- Open de LinkedIn App.
- Klik op ‘Uw verhaal’, bovenaan de tijdlijn.
- Maak een foto of video (door het rondje ingedrukt te houden) of kies er een uit de fotobibliotheek op jouw telefoon. Voeg indien gewenst stickers of tekst toe.
- Plaats je verhaal!
- Vervolgens kan je door opnieuw op ‘Uw verhaal’ te klikken linksonder statistieken zien over hoeveel personen en wie uw verhaal gezien hebben.
Voor de creatives van LinkedIn Stories kan je het story-formaat van 1080x1920px aanhouden. Hetzelfde formaat dat ook voor stories op andere kanalen geldt. Video’s mogen maximaal 20 seconden duren. Indien je een foto plaatst verdwijnt deze na 5 seconden.
Inspiratie voor LinkedIn Stories
Zoals hierboven vermeld kan je je met LinkedIn Stories op professionele, informele en creatieve wijze profileren. Wat zou je dan bijvoorbeeld kunnen plaatsen?
- Achter de schermen: een foto of video van een project waar je mee bezig bent.
- Trend en cijfers: interessante cijfers waar je doelgroep iets aan heeft.
- Lees- en luistertips: een foto van dat ene boek of artikel dat je momenteel leest, of die ene podcast waar je naar luistert en die je graag met jouw netwerk deelt.
- Nieuwsflash: een kort bericht of een pakkende nieuwskop.
- Hobby’s: een foto of video van een creatieve hobby die je naast je werk bedrijft.
- En ga zo maar door!
Waar LinkedIn Stories minder geschikt voor zijn? Foto’s van huisdieren (wellicht uitgezonderd van wanneer ze je thuiswerkdag verpesten door op je laptop te slapen), foto’s van het avondeten, of wanneer je op de bar staat te dansen in de nachtelijke uurtjes (zelfs niet aan te raden wanneer dit op een bedrijfsborrel is).
Tot slot
Vooralsnog zijn de meningen verdeeld. Je leest van veel mensen dat ze niet echt zitten te wachten op wéér een Story-functie en dat LinkedIn inspiratieloos Facebook achternagaat met deze feature. Zelf ben ik van mening dat de Story-functie – mits juist gebruikt – wél een leuke toevoeging kan zijn aan de berichten die je op het platform voorbij ziet komen. Zeker voor berichten als sneak previews, snelle vragen, breaking news en kijkjes achter de schermen. Maar als de berichten nietszeggend worden, zit ook ik niet te wachten op nóg een plaats voor dertien in een dozijn-foto’s. Wat is jouw mening?
Vragen na het lezen van dit artikel? Neem gerust contact met ons op!