Linkbuilding is anno 2021 nog steeds een goede manier om kwalitatieve SEO backlinks te verkrijgen naar je website. Dat is nog steeds belangrijk aangezien autoriteit één van de drie basispijlers is binnen SEO.

Vandaag wil ik je in dit blog vooral vertellen waar je rekening mee moet houden en je denkrichtingen geven hoe je linkbuilding op een goede manier kunt uitvoeren. Ik hoop dan ook dat je straks met behulp van dit blog een link kunt leggen naar jouw strategie om meer organisch verkeer naar je website te krijgen 😉

Waarom linkbuilding?

Ik kan een artikel schrijven over hoe je professioneel voetballer moet worden, maar Cristiano Ronaldo kan dit ook. Stel, we zouden ongeveer hetzelfde artikel schrijven met ongeveer dezelfde informatie, welk artikel zou jij dan lezen? Die van mij, een voetballer die uitkomt in de 4e klasse of die van Cristiano Ronaldo, een van de beste voetballers van de afgelopen jaren? En welk artikel zou volgens Google bovenaan moeten komen te staan?

Thijs vs Ronaldo

Ze zagen een link als een soort stem

In 1996 bedachten Larry Page en Sergey Brin – de oprichters van Google – PageRank als onderdeel van hun zoekmachine, een cijfer tussen de 1 en 10 wat de waarde van die pagina bepaalt. Hun idee was dat hoe meer links een pagina had, hoe hoger deze in de zoekresultaten moest eindigen. Ze zagen een link als een soort van stem.

Link jij naar een andere website? Dan vind jij die content dus zo goed dat jij jouw bezoekers de mogelijkheid geeft om ook die content te bekijken. Hoe meer websites dit doen, hoe groter hun autoriteit en expertise over dit onderwerp. Door de Penguin update van Google kijken ze niet alleen meer naar de hoeveelheid links, maar ook naar de kwaliteit van die links.

Linkbuilding is dus zo waardevol omdat je werkt aan het verkrijgen van links van andere websites naar jouw website. Door kwalitatieve links naar jouw website stijgt jouw autoriteit en daarmee jouw kans op een goede positie binnen de organische resultaten van Google.

Starten met linkbuilding

Afijn, linkbuilding is belangrijk. Voordat je gaat starten met linkbuilding is het belangrijk om te weten dat er een paar elementen zijn waarmee je rekening moet houden: relevantie, autoriteit, anchor tekst en follow / nofollow.

Relevantie

Relevantie is misschien wel het belangrijkste onderdeel van linkbuilding. Als wij met Pure naar Campina gaan met de vraag of ze in hun artikel over melk een link kunnen plaatsen naar onze site, is dat dan logisch?

Het is veel logischer en relevanter als een SEO freelancer bezig is met een blog over ‘starten met SEO’ en linkt naar onze video tutorial ‘starten met SEO’ onder het mom van als je meer wilt leren over dit onderwerp bekijk deze video.

Relevantie qua content is belangrijk, maar ook als het gaat om een backlink.

Autoriteit

Naast relevantie is autoriteit ook super belangrijk. Als we weer het voorbeeld pakken van Cristiano Ronaldo en ik, die beiden wat vertellen over hoe je voetballer moet worden. Als we in onze teksten allebei linken naar Vitesse, omdat we dit de beste club vinden, is de link van Ronaldo een stuk krachtiger. Als hij, met zijn autoriteit, zegt dat Vitesse de beste club is en een link plaatst, is deze krachtiger dan mijn link naar Vitesse als fan.

Links van huidige websites met een hoge autoriteit zijn een stuk krachtiger dan iemand met weinig autoriteit. Een link moet dus relevant zijn en ook van een autoritaire website afkomen.

Anchor tekst

De anchor tekst is de klikbare tekst van een link. Google gebruikt die tekst en de tekst eromheen om te begrijpen waar je naartoe linkt. Kijkend naar het huidige web zijn er verschillende soorten anchor teksten:

  1. Beschrijvend | Het beste online marketing bureau? Dat is Pure Internet Marketing. Bekijk hun site. Dit kan zowel exact over het onderwerp van de pagina gaan (online marketing bureau) of een variatie daarvan (beste online marketing bureau of online marketing bureau in Arnhem).
  2. Merknaam | Het beste online marketing bureau? Dat is Pure Internet Marketing. Bekijk hun site.
  3. Generiek | Het beste online marketing bureau? Dat is Pure Internet Marketing. Bekijk hun site hier.
  4. Losse link | Het beste online marketing bureau? Dat is https://www.pure-im.nl. Bekijk hun site.
  5. Afbeelding | Het beste online marketing bureau? Dat is Pure Internet Marketing.

Pure Internet Marketing

Bekijk hun site.

Een natuurlijk linkprofiel heeft al deze soorten anchor teksten. Logisch ook, iedereen linkt namelijk op een andere manier naar een site. Het mooiste is natuurlijk wanneer er een beschrijvende anchor tekst wordt gebruikt, maar de realiteit is dat veel links generiek of een losse link zijn.

Ankertekst Profiel Majestic

Backlinks moeten relevant zijn, van een autoritaire website afkomen en moeten een ‘natuurlijke’ anchor tekst hebben.

 Follow / NoFollow

Google vindt nieuwe websites en pagina’s door links te volgen. Niets anders dan een spin in een spinnenweb gaan ze alles in hun web af. Elke link naar een andere website of pagina is weer een deur die opengaat. Door alle links te volgen, probeert Google het gehele web in kaart te brengen.

Wanneer jij linkt naar een externe site volgt Google deze link. Omdat jij linkt naar een externe site ziet Google dit als een stem en kan de autoriteit van deze site stijgen.

Wil je geen autoriteit doorgeven aan een externe site? Dan gebruik je de rel=”nofollow” tag, zoekmachines volgen dan niet de link en er wordt geen autoriteit doorgegeven. Nofollow wordt bijvoorbeeld gebruikt in reacties onder blogs, forums en social media, maar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor advertenties of affiliate links.

Follow Link vs NoFollow Link

Idealiter is een link ‘follow’ maar ook hier is het heel normaal dat een (groot) percentage van je backlinks in je linkprofiel ‘nofollow’ zijn. Een nofollow is overigens niet meteen slecht, het kan bijdragen aan je naamsbekendheid én gebruikers kunnen naar je website komen. En liever een nofollow link dan geen link.

Sinds september 2019 zijn er twee varianten van de nofollow bijgekomen: rel=”ugc” en rel=”sponsored”. Rel UGC wordt gebruikt voor user generated content, denk aan reacties onder een blog. Rel Sponsored wordt gebruikt als het een commerciële link is, denk aan een advertorial of een affiliate link.

Backlinks moeten relevant zijn, van een autoritaire website afkomen, moeten een ‘natuurlijke’ anchor tekst hebben en idealiter een ‘follow’ link zijn.

Hoe krijg je nou kwalitatieve backlinks?

We hebben het gehad over hoe een ideale backlink eruit moet zien, maar hoe krijg je deze kwalitatieve backlinks nou? Ik heb een geheim voor je, die krijg je (helaas) niet zomaar.

Laten we beginnen met het onderdeel waar we 100% invloed op hebben: kick-ass content.

Kick-ass content

Een autoriteit worden, dat word je niet zomaar. De mooiste linkbuilding techniek is linkbuilding zonder een andere website te benaderen. Met kick-ass content krijg je linkjes vanzelf. Websites gaan dan ook naar je website linken, omdat ze je content waardevol, interessant of gaaf vinden. Dat gebeurt op een natuurlijke wijze.

Het is te vergelijken met mond-tot-mondreclame. Mensen gaan naar je refereren als ze een goede service hebben gehad, goed geholpen zijn of je gewoon gaaf vinden.

Je bent 100% in controle van je eigen content en je kan deze zo goed maken als je zelf wilt. Bijkomend voordeel? Blije gebruikers op je site, meer klanten, meer links naar je site en een hogere positie in Google, kick-ass content schrijf je niet alleen voor linkbuilding!

Kick-ass content kan in allerlei vormen voorkomen:

  1. Pagina’s
  2. Blogs
  3. Whitepapers
  4. Onderzoeken / data
  5. Afbeeldingen / infographics

Wist je dat bijvoorbeeld het marktaandelen onderzoek van Eddie elk kwartaal weer zorgt voor backlinks? Niet alleen ranken we op nummer 1 op het zoekwoord ‘marktaandeel google’, websites linken graag naar het artikel als bronvermelding.

Werken aan E-A-T

E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Door middel van linkbuilding werk je aan je autoriteit, maar E-A-T is meer dan dat.

We hadden het net al over kick-ass content en hoe het helpt met het verkrijgen van backlinks. Het helpt daarbij om te laten zien waarom jij dé expert bent over dat onderwerp. Helemaal als je in de medische, juridische en financiële branche zit, is het belangrijk om te claimen waarom jij een expert op dat gebied bent. Zou jij de informatie van een pagina met medisch advies delen waar nergens staat dat het geschreven is door een dokter met een diploma?

Daarnaast helpt het ook om betrouwbaar over te komen. Laat zien waar je informatie vandaan komt, link naar eventuele bronnen en houd je content up-to-date.

E-A-T Betrouwbaarheid laten zien

Werken aan je E-A-T kan ervoor zorgen dat mensen sneller een link plaatsen naar jouw content.

Laaghangend fruit

Met laaghangend fruit kun je relatief makkelijk links krijgen of weer opnieuw krijgen. Begin allereerst in je netwerk. Zijn er partners of leveranciers waarmee je samenwerkt? Met een logo of vermelding op hun site kunnen ze linken naar jouw site.

Het kan ook voorkomen dat een website al een link geplaatst heeft naar jouw website, maar dat de link een error krijgt, bijvoorbeeld een 404. Door deze links op te sporen met bijvoorbeeld Screaming Frog kun je snel en gemakkelijk contact zoeken met de partij om te vragen of de link gerepareerd kan worden.

Het helpt ook om een Google Alert in te stellen voor je bedrijfsnaam. Zo krijg je direct een mail van Google wanneer jouw bedrijf ergens op het internet is genoemd. Is er nog geen link naar je website? Dan kun je contact opnemen met deze website met de vraag of er een link toegevoegd kan worden.

Google Alerts Pure Internet Marketing

Outreach

Outreach kan een super mooie manier zijn voor het verkrijgen van backlinks naar je site. Door middel van outreach kun jij andere websites benaderen met jouw content. Deze content zou de website kunnen plaatsen in vorm van een gastblog maar met data, onderzoeken of visuals kan de huidige content van die website door jouw content verbeterd worden. In ruil voor deze content vraag jij hen om een link naar jouw website te plaatsen.

Ook de pers kan benaderd worden met outreach door middel van een persbericht. Lokale én nationale pers gebruiken maar al te graag dit persbericht als nieuwswaardig item op hun site. Niet alleen kun je een persbericht schrijven bij gebeurtenissen omtrent je bedrijf, denk aan het organiseren van een event of een overname, ook kun je de pers voorzien van nieuwswaardige content.

Onderschat ook niet de kracht van lokale pers. Wanneer je onderzoek hebt gedaan per provincie en hier opvallende resultaten uitkwamen, kun je de pers benaderen, bijvoorbeeld dat Nijmeegse bedrijven in 2021 vaker kiezen voor een internet marketing bureau in Arnhem dan in Nijmegen zelf.

Wees je er wel van bewust dat outreach veel wordt gedaan. Gerenommeerde websites en pers krijgen dagelijks berichten. Wees daarom straight to the point, stuur gepersonaliseerde mails en stuur kwalitatieve content.

Concurrentie

Om hoger te komen in Google en een autoriteit te worden, zal je het beter moeten doen dan je concurrenten. Ook met linkbuilding kunnen we kijken naar concurrenten en hun backlinkprofiel.

Google bijvoorbeeld een zoekwoord waar je hoger op zou willen ranken en bekijk van de top 3 resultaten welke websites naar die pagina hebben gelinkt. Ze hebben al een link geplaatst, alleen naar de verkeerde website. Wanneer jouw content beter is, jij iets kan toevoegen, jouw onderzoek / data recenter is, kun jij die website benaderen met jouw content.

Ook kun je kijken naar de gebroken backlinks van je concurrentie. Deze websites kun jij benaderen dat de link gebroken is en dat dit frustratie kan opleveren bij hun gebruikers. Voordeel hiervan? Je stuurt gelijk jouw pagina mee over hetzelfde onderwerp en je vraagt of ze de link aan kunnen passen.

Offline autoriteit

Naast het schrijven van content, het doen van outreach en het bereiken van pers kun je ook links verzamelen door offline je autoriteit te claimen.

Je kunt een gastblog schrijven over een onderwerp, maar je kunt ook een podcast benaderen met jouw expertise. Jij als expert hebt wat te vertellen en kunt dit delen in een podcast. Bij podcasts staan vaak ook links naar besproken artikelen, bedrijven of gastsprekers.

Beschrijving van een podcast met linkns

Ook kun je deelnemen aan een interview of kun je op een beurs gaan staan. Als je offline je autoriteit claimt, kan er online over geschreven worden!

Al met al is linkbuilding en het worden van een autoriteit een intensief traject. Ik hoop dat ik je genoeg inspiratie heb gegeven zodat je zelf aan de slag kunt gaan met linkbuilding. Twijfel je over de inzet, heb je iemand nodig om mee te sparren of wil je samen aan de slag met linkbuilding? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!