Voor SEO’ers is het de laatste maanden allesbehalve saai. Google is een tijd geleden al begonnen met het opschonen van de zoekresultaten door een flinke kwaliteitsupdate door te voeren. Het lijkt erop dat Google bezig is alle misbruik van linkbuilding methodes af te straffen. En het bedrijf is niet bang aangelegd, want grote bedrijven als Expedia.com, Halifax.co.uk, Interflora en RapGenius.com werden zonder pardon naar beneden geworpen in de rankings.

Is linkbuilding dan slecht?

Welnee, volgens mij gaat deze stelling alleen op wanneer je linkbuilding ziet als het aanvragen van links met het enkele doel Google te misleiden. Linkbuilding of online autoriteit opbouwen is niet gemakkelijk, maar ja, een guru ben je ook niet overnacht. Hoe je structureel je online autoriteit kunt vergroten beschrijf ik dan ook in dit blog.

Bouwen aan een merk

Een autoriteit word je niet door je te verschuilen in een hoekje. Zorg er daarom voor dat je actief bezig bent met het opbouwen van je merk. Een goede branding- en communicatiestrategie hebben effect op alle facetten van je online marketingmix. Niet alleen voor Google zijn dit soort signalen belangrijk, maar het heeft ook effect op bijvoorbeeld de conversie.

Relatiemanagement

Ouderwets contacten leggen en interactie zoeken met mensen is de basis voor online succes. Net als in de offline wereld is het namelijk belangrijk dat je mensen kent. Ga eens na wie je al kent en hou contacten warm. Een keer een kop koffie drinken met iemand kan voor verrassende “linkbuilding” kansen zorgen. Weet ook wie de influencers in jouw branche zijn en kijk wat jullie voor elkaar kunnen betekenen. Heb je bijvoorbeeld veel kennis over een bepaald onderwerp, dan kun je daarmee wellicht een versterking zijn voor een bekend weblog. Maar wat dacht je van de beste links die je kunt krijgen: redactionele links! Zolang journalisten of bloggers niet weten dat jij bestaat, dan zal je ook niet genoemd worden of naar je mening gevraagd worden.

Kick-ass content

Voor velen een dooddoener, maar het is wel zo: content is king! Als je echt een autoriteit wilt zijn, dan zorg je ervoor dat mensen weten dat je verstand van zaken hebt. Schrijf, creëer en publiceer over zaken waar jij veel van af weet en waar jouw doelgroep op zit te wachten. Niet zomaar een nieuwsberichtje of een eenvoudig blogje, maar echte content waar mensen naar toe willen verwijzen. Er zijn zoveel manieren waarop je dit kunt bewerkstelligen, ter inspiratie enkele voorbeelden: Het Engelse Distilled creëerde een mega goed stuk over “tone of voice” en visualiseerde dit op een erg prettige en creatieve manier. Maar je kunt ook denken aan bijvoorbeeld een sectie met fantastische recepten met brood voor een lokale bakker. Of wat te denken van een mooi “hoe-bouw-je-een-…” onderdeel op de website van een bouwmarkt, waarop de specialisten laten zien hoe je bijvoorbeeld een muurtje metselt.

Doe het niet alleen voor Google

Een-goede-link-zorgt-ook-voor-verkeerWil je veilig zitten voor de toekomst, zorg er dan voor dat je linkbuilding activiteiten niet alleen voor Google zijn. Een goede link zorgt voor veel meer dan alleen een signaal aan Google, deze zorgt namelijk ook voor bezoekers, naamsbekendheid en conversies. Zodra je je enkel richt op wat Google belangrijk vindt, dan loop je achter de feiten aan. Denk aan overmatig geoptimaliseerde anchorteksten, linkjes op linkpagina’s waar nooit iemand komt of matige content waar niemand iets aan heeft. Allemaal tactieken die eerder genoemde bedrijven een penalty van Google hebben opgeleverd. Het klinkt allemaal zo logisch, maar in het SEO wereldje zijn velen het spoor een beetje bijster geraakt. Trucjes overschaduwen normale, pure, manieren van je merk opbouwen. Wees trots op jouw ambacht, laat je zien en deel kennis met je doelgroep. Als je dat volhoudt dan zal je uiteindelijk ook effect in je rankings gaan zien.