Voor veel online marketeers is het een ‘struggle’; zorgen voor kwalitatieve verwijzingen naar je website. Hiermee wordt uiteraard niet bedoeld het (simpel) aanvragen van verwijzingen op indexpagina’s, maar juist zorgen voor verwijzingen door een sterkere online autoriteit. Een aardig deel van het realiseren van deze verwijzingen kost relatief veel tijd. Denk aan het creëren van een strategie, creëren van kick-ass content, etc. Er zijn echter ook manieren om dit proces enigszins te versnellen door een aantal relatief eenvoudige zaken op te pakken, oftewel het laaghangend fruit. Hieronder daarom een aantal tips die het linkbuilden een stukje eenvoudiger maken.      

#1 Concurrenten

Waarom zou je het jezelf moeilijk maken als het ook makkelijk kan? Maak eens handig gebruik van je concurrenten. Met SEO-analyse tools als bijvoorbeeld Majestic is het eenvoudig te bekijken welke verwijzende domeinen en backlinks een concurrent heeft. De vraag die je vervolgens aan jezelf stelt is dan, of ook jij deze verwijzing kunt krijgen. Zo kan bijvoorbeeld uit je analyse blijken dat de concurrent regelmatig een artikel plaatst op een gerenommeerd blog met een mooie online autoriteit. De drempel voor het plaatsen van een artikel is voor jou dan wellicht ook relatief laag.

 #2 Relaties

Ook bij deze tweede tip kan geopend worden met een flauwe openingszin, maar die laten we even achterwege. Het is namelijk een interessante optie om ook online gebruik te gaan maken van je netwerk. Er zijn ongetwijfeld ook bij jouw bedrijf relaties en partners die mogelijk een link willen opnemen naar jouw website. Denk bijvoorbeeld eens aan leveranciers, certificeringspartners, sectornetwerken, samenwerkingen, etc. Vaak partijen die in het bezit zijn van een mooie relevante online autoriteit.

Allerlei mogelijkheden dus om mooie verwijzingen te genereren naar je website. Dit kun je simpelweg doen door het ‘gewoon’ te vragen. Uiteraard kijk je hier wel naar het gemeenschappelijk belang. Benoem bijvoorbeeld eens dat je trots bent op de samenwerking en het erg gaaf zou vinden wanneer dit ook gecommuniceerd kan worden via de desbetreffende website.

 #3 Dode links

Een volgende optie is het opsporen van niet werkende links die in het verleden wel een mooie waarde vertegenwoordigden, maar nu niet meer. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat, door welke reden dan ook, een verwijzing in een gepubliceerd artikel bij een externe partner niet meer werkt. Het is het dan zeker waard om contact op te nemen met de desbetreffende partij om te vragen of dit gerepareerd kan worden. Voor het opsporen van dode links kun je gebruiken maken van onder meer Google Search Console, Google Analytics of ‘crawlen’ via bijvoorbeeld Screaming Frog. Doel hierbij is de verwijzingen te analyseren die je hebt gekregen en zodoende te kijken of deze nog steeds werkend (verkeer genererend) zijn.

#4 Reeds geplaatste publicaties

Bij grote bedrijven komt het regelmatig voor dat er een persbericht de deur uit gaat dat vervolgens wordt overgenomen door de (landelijke) media. Gaaf natuurlijk om op deze wijze het nieuws op te zoeken. Een eenvoudige, maar toch vaak vergeten manier is in dit artikel een verwijzing op te nemen. Doe je dit altijd? Top! Journalisten nemen helaas niet altijd de verwijzing op in het uiteindelijke artikel. Reden genoeg om dit in de gaten te houden en vervolgens toch even contact te zoeken om dit alsnog te realiseren; een kleine moeite. Überhaupt is het goed in de gaten te houden waar op het web jouw bedrijf wordt genoemd. Hier is Google uitstekend voor, maar ook een tool als Coosto biedt mogelijk interessante opties.

Overigens geldt deze tip niet alleen voor grote bedrijven. Ook kleinere bedrijven kunnen profijt hebben van deze werkwijze. Denk bijvoorbeeld eens aan externe content in de vorm van een blogartikel dat is overgenomen door een groot blog. Als bedrijf wil je natuurlijk graag dat hier een verwijzing in is opgenomen. Blijkt dit toch lastig omdat de desbetreffende partij dit niet wilt in de vorm van bijvoorbeeld een bronvermelding? Dan is de tip een verwijzing te verwerken in het artikel, door bijvoorbeeld additionele informatie aan te bieden die alleen op jouw website te lezen is. Een mogelijke denkrichting om hier slim mee om te gaan.

 #5 Externe toplijsten of onderzoeken

Aansluitend bij tip 4, maar toch enigszins met een andere insteek, is deze tip wat betreft het krijgen van een verwijzing uit externe toplijsten en onderzoeken. Het verschil met de vorige tip zit namelijk in het feit dat deze externe toplijsten of onderzoeken niet door jou geschreven en/of aangedragen zijn. Een voorbeeld is een onderzoek waar je als bedrijf in wordt genoemd omdat jullie bijvoorbeeld een bijdrage hebben geleverd aan een schonere leefomgeving. Positief dus, in dat geval wil je hier natuurlijk wel (extra) credits voor door het opnemen van een verwijzing.

Ook hier is een mogelijke strategie overigens positief en enthousiast contact te zoeken met de desbetreffende partij om te zorgen voor deze link. Laat zien dat je het erg tof vindt dat je bent opgenomen in het onderzoek. Tevens benoem je de tip een verwijzing op te nemen naar een uitgebreid artikel over dit onderwerp op je eigen website als kwalitatieve toevoeging aan het artikel.

#6 ….

Ik gaf je al een aantal voorbeelden hoe je relatief laagdrempelig kunt werken aan het vergroten van je online autoriteit. Bekijk je concurrenten, partnerschappen, dode links, publicaties, onderzoeken en meer. Zorg er zodoende voor dat je met een vliegende start begint aan het kwalitatief uitbouwen van je linkprofiel. Vervolgens of daarnaast start je met het creëren van kick-ass content die intern of extern gedeeld kan worden. Zo is hopelijk, na het lezen van dit artikel, de ‘struggle’ van het genereren van kwalitatieve verwijzingen voor jou enigszins vereenvoudigd.