Lifehacks voor het adverteren op YouTube
Om maar direct met de deur in huis te vallen; veel adverteerders maken onderstaande fout met adverteren op YouTube:
❌ Fout: Viaplay
✅ Goed: RTL XL
Zonde! YouTube geeft je de ruimte om een bijgevoegde banner te uploaden, maar ongeveer de helft van de adverteerders (schatting op basis van eigen ervaring) doet dit niet, waardoor je een grijs vlak krijgt in de rechterbovenhoek.
Wist je dit nog niet of werd je getriggerd om toch even te kijken of jouw campagne dit ook heeft? Lees dan verder… hieronder zet ik een aantal tips op een rij.
In dit blog ga ik ervan uit dat je al een YouTube advertentie hebt lopen. Heb je dat nog niet, bekijk dan deze video voor het opzetten van een YouTube campagne:
Adverteren tijdens een live evenement
YouTube blijft nieuwe features toevoegen aan het advertentieplatform. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om advertenties te targeten op specifieke kijktijden, zoals tijdens het kijken van een live sportwedstrijd.
Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van TrueView-advertenties. Dit zijn advertenties die worden weergegeven voor, tijdens of na een video op YouTube waarbij mensen de advertentie kunnen overslaan na een bepaalde tijd. Deze TrueView-advertenties zijn effectief omdat ze gericht zijn op mensen die echt geïnteresseerd zijn in het product of de dienst die je aanbiedt. Je kunt ook gebruikmaken van banneradvertenties op YouTube. Dit zijn kleine afbeeldingen die aan de boven- of onderkant van het scherm worden weergegeven tijdens een video. Gebruikers kunnen op de banner klikken om naar je website te gaan.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je advertenties aansluiten bij het evenement waarbij je ze weergeeft. Zo kun je bijvoorbeeld een banneradvertentie weergeven voor een sportevenement met een afbeelding van sportuitrusting of een TrueView-advertentie voor een muziekevenement met een videoclip van een bekende artiest.
Het is daarnaast ook belangrijk om niet te vergeten dat je advertenties niet té storend mogen zijn voor de kijkers van het evenement. Zorg ervoor dat ze relevant en interessant zijn voor de doelgroep en dat ze niet te vaak worden herhaald.
Kinderkanalen uitsluiten
Tenzij je actief Barbiepoppen of Lego verkoopt is er veel winst te behalen voor je campagnes wanneer je kanalen bedoeld voor kinderen uitsluit. Veel te vaak zie ik (ook bij mijn eigen campagneplaatsingen) kanalen als Pokémonfans, Peppa Pig en andere kinderkanalen staan.
Nu heb ik al vaker het volgende argument gehoord: ‘Dat is niet erg, want als je doelgroep daar toevallig op zit, bereik je nog steeds de juiste doelgroep, maar dan voor heel goedkoop’.
Fout.
Voor de mensen met jonge kinderen: Heeft jouw zoon of dochter weleens Peppa Pig opstaan via YouTube? Met welk account is hij/zij dan ingelogd? In veel gevallen is dat niet hun eigen account, maar is dat het account van de vader of moeder.
Het profiel wat Google voor jou als 30- of 40-jarige professional ontwikkeld heeft, geeft dan nog steeds aan dat jij het bent. Google gaat er dan dus vanuit dat ze jou targeten, terwijl in werkelijkheid het juist je kind is die kijkt en (toevallig) op die advertenties klikt.
En daar betaal je als adverteerder dan voor…
Het is daarom beter om deze kinderkanalen van tevoren vast uit te sluiten. Zo krijg je natuurlijk wel minder vertoningen voor je budget (immers de vertoningen op die kinderkanalen zijn vaak spotgoedkoop), maar de daadwerkelijke effectiviteit van je campagne gaat fix omhoog.
Begeleidende banners bij YouTube advertenties
Een begeleidende banner is onderdeel van het voorbeeld dat ik als eerste gaf in deze blog. Deze kun je gebruiken voor InStream advertenties en bumperadvertenties. Ook worden ze alleen weergegeven op desktop, dus niet op mobiel.
Dat gezegd hebbende, als je besluit om geen banner te selecteren dan krijg je nog steeds een grijze afbeelding als achtergrond. Je kan er niet voor kiezen om deze begeleidende banners uit te zetten, dus het is beter als je deze gewoon even op maat maakt.
De vereisten voor deze begeleidende banners zijn als volgt:
- Jpeg, gif of png
- Maximumgrootte bestand 150kb
- 300px breed bij 60px hoog
Mocht je – om wat voor reden dan ook – niet in staat zijn een begeleidende banner te maken, maak hem dan automatisch met een kanaalbanner. Dan laat de banner naast de video de headerafbeelding van je YouTube kanaal zien. Dat is nog steeds niet ideaal, maar is beter dan niets. Hoe je dit instelt lees je in dit artikel van Google.
Adverteren via YouTube Shorts
Oké, officieel kan je pas op YouTube Shorts adverteren per mei 2023 (naar verwachting), maar er is een workaround voor om dit nu al te doen. Je kan namelijk niet via YouTube zelf, maar wel via Google Ads je targeting zodanig instellen dat je advertentie alleen wordt vertoond bij YouTube Shorts.
Shorts advertenties zien eruit alsof het organische Shorts zijn en komen net als bij bijvoorbeeld TikTok terecht in de feed van de gebruiker. Hierbij is het wel zo dat je videoadvertentie zelf ook een Short moet zijn, wat betekent dat je video advertentie aan de volgende vereisten moet voldoen:
- Minimaal 10 seconden lang
- Maximaal 60 seconden lang
- 9:16 formaat
Je video moet daarnaast ook geüpload zijn als Short op je kanaal (wat automatisch gebeurd op het moment dat je een video tussen de 10 en 60 seconden uploadt).
Om vervolgens te adverteren met deze Short video doe je eigenlijk niets anders dan bij het opzetten van een reguliere video-advertentie via Google Ads. Mocht je niet weten hoe dat gaat, dan zijn hieronder de stappen die je moet doorlopen om dit te bewerkstelligen:
- Maak een Google Ads-account aan als je dat nog niet hebt;
- Maak een nieuwe campagne aan en selecteer “Creëer een campagne zonder doelstelling” en selecteer “Video” als het type campagne;
- In je campagne-instellingen, vink het vakje “Video partners in het Display netwerk” uit;
- Bij “Apparaten”, zorg ervoor dat alleen mobiel is aangevinkt;
- Vul je overige instellingen in, zoals het budget, de doelgroep en de plaatsing van je advertentie;
- Maak een YouTube Shorts-video aan of upload een bestaande video naar je YouTube-kanaal;
- Voeg de video toe aan je advertentiecampagne en stel je gewenste doelen en targeting in;
- Zet je campagne aan;
- Bekijk na verloop van tijd de prestaties van je campagne in het Google Ads-dashboard en optimaliseer je instellingen om ervoor te zorgen dat je campagne zo effectief mogelijk presteert.
Bekijk je dit stappenplan liever in videovorm? Dan is deze video voor jou:
Wil je meer weten over YouTube adverteren? Stel je vraag via evert-jan.van.barele@zigt.nl