Meer dan een half jaar, zo lang werk ik inmiddels alweer voor Pure IM. Deksels, wat gaat dat toch ontzettend snel, zeker als je jezelf realiseert wat je allemaal wel niet geleerd en gezien hebt in het afgelopen half jaar. Te veel om op te noemen natuurlijk. Hieronder heb ik daarom een aantal punten uitgelicht, waarvan ik denk dat ze ook nuttig kunnen zijn om te weten.

Gevoel

Nu loop ik toch alweer een tijdje mee in het online marketing vak. Toch wordt keer op keer weer onderstreept hoe belangrijk het is te sturen op data i.p.v. je door je gevoel te laten leiden. Denk je bijvoorbeeld dat het niet anders kan, dan dat een bepaalde advertentietekst de zoeker gaat overtuigen? Fout, in dat geval wint namelijk juist de suffe tekst waar je eigenlijk veel minder in geloofde. Kern van dit punt? Meten is weten, zo cliché maar tegelijkertijd ook zo waar. De data zeggen namelijk vaak welke keuze je moet maken. Perfect om dingen te onderbouwen dus. Dit is echter maar een relatief kleinschalig voorbeeld van wat er online allemaal mogelijk is. Bijzonder gaaf blijft het dan ook, wanneer een door jouw geoptimaliseerde campagne conversies oplevert. Rendabiliteit is hierbij het belangrijkste, wat stop je erin? En wat krijg je er voor terug? Doordat er dus zoveel meetbaar is, kun je heel transparant te werk gaan. Sturen op rendabele conversies is in principe altijd het uitgangspunt. Door vervolgens te optimaliseren, wordt de meerwaarde duidelijk die een consultant brengt.

Doel

Elke website heeft een doel, de manier waarop je dit doel gaat bereiken kent echter een scala aan mogelijkheden. In het begin stadium ben je vaak volledig gefocust op de details, maar dat is lang niet het belangrijkste. Alles begint namelijk bij het doel waar je naar toe werkt, welke keuzes maak je om zo efficiënt en rendabel mogelijk naar dit doel te groeien. Kies één of meerdere middelen waarvan je kunt onderbouwen dat dit de beste opties zijn. learnings-pure-im-3 Zo heeft het bijvoorbeeld weinig nut, wanneer je SEA (zoekmachine adverteren) wilt inzetten, wanneer je hier geen goede landingspagina’s voor hebt. Je wilt per slot van rekening iets verkopen of bijvoorbeeld een lead genereren. Als de basis hiervoor niet staat, heeft het geen zin om verkeer naar je website te halen. Nee, juist dat stapje hoger beginnen is essentieel. Een dienst (denk aan SEA, SEO, Conversie Optimalisatie, etc.) moet je in principe niet inzetten, vanwege de dienst zelf, maar juist omdat je kunt onderbouwen waarom deze dienst gaat werken voor de desbetreffende website. De data, en daar is het woordje weer, bewijzen vervolgens de keuze die je gemaakt hebt.

CPA

Zoekmachine adverteren is een mooie manier om relevante bezoekers naar je website te halen. Hoe mooi is het dan ook als je hierbij stuurt op CPA (Cost Per Action). Daarbij moet altijd de vraag worden gesteld, hoeveel een conversie voor jou mag kosten. Vervolgens is het aan de consultant, een campagne zo te optimaliseren dat elke conversie die wordt gegenereerd, rendabel is. Dat wil zeggen, binnen het gestelde doel (CPA) blijft. Het optimaliseren van campagnes is zoveel meer dan biedingen (CPC: Cost Per Click) te verlagen of te verhogen. Nee, een stapje verder is door juist de focus te leggen op de structuur van een campagne. Deze moet zo goed mogelijk aansluiten bij de vragen die potentiële klanten stellen in de zoekmachine. Mooi voorbeeld hierbij is het gedrag van je bezoekers op bepaalde dagen van de week, of zelfs op bepaalde uren van de dag. Blijkt namelijk uit de data dat bezoekers in het weekend veel minder (op basis van CPA) converteren dan doordeweeks? Gebruik dan een advertentieplanning, waardoor je hierop heel goed kan sturen. learnings-pure-im-2

Display netwerk

Ook het Google display netwerk is iets wat zoveel meer mogelijkheden biedt, dan ik van te voren al kende. Target op interesse, onderwerp en zelfs op een specifieke website zijn een aantal voorbeelden hiervan. Maar ook het instellen van een frequency cap hoort hierbij. Je wilt namelijk klanten, die op je website zijn geweest, niet doorlopend blijven bereiken. Dit kan namelijk wel eens tot irritatie leiden, wat vanzelfsprekend niet goed is voor je bedrijf. Maar ook hierbij laat de data zien welke keuze je moet maken, of te wel hoe vaak je een banner moet vertonen voor een rendabel resultaat.

Meedenken

Één van de meest gave dingen van het afgelopen jaar, was toch wel het meedenken met bedrijven. Nog nooit heb ik zoveel geleerd over producten, waar je normaal gesproken weinig vanaf weet. Van het drukken van visitekaartjes, tot het vervaardigen van een compleet maatpak, je leert het product kennen. Reden hiervoor is namelijk onder meer dat je veel van de markt moet weten om zodoende in te kunnen spelen op trends en ontwikkelingen. Maar ook zeker dat campagnes veel beter werken, als je weet wat de exacte behoefte is van de doelgroep.

Kortom, geweldig om dagelijks totaal verschillende bedrijven te mogen helpen op het gebied van online. Online is dan ook nog meer mijn passie geworden dan het al was. Voldoening haal je ook absoluut uit het delen van kennis die je hebt opgedaan. Of dit nu is via het schrijven van artikelen op onder meer DutchCowboys, of juist je enthousiasme, over de online kansen voor een bepaald bedrijf, proberen over te brengen in een persoonlijk gesprek. De aankomende jaren weet ik in ieder geval zeker in welke markt ik verder wil, online dus. Ben je benieuwd of ik, of één van mijn collega’s jou ook kunnen helpen? Neem dan contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden, uiteraard onder het genot van een kopje koffie.