Nummer twee uit onze contentserie leadgeneratie via online marketing! Dit keer alles over leadgeneratie via Social Media Advertising.

Waarom leadgeneratie via Social Media Advertising?

Terwijl iemand een social platform bezoekt, wil jij iemand triggeren, overtuigen én binden.

In tegenstelling tot leadgeneratie via Google Ads (met name het zoeknetwerk) ligt de focus bij Social Ads meer op het pushen van een boodschap. Terwijl iemand een social platform bezoekt, wil jij iemand triggeren, overtuigen én binden. Dit betekent dat je met een sterke boodschap, op het juiste moment en bij de juiste persoon moet zijn om daadwerkelijk een lead te genereren.

Daarom wordt ook in dit blog het SEE-THINK-DO-CARE principe aangehouden als houvast voor de opzet van leadgeneratie via social media advertising. Meer over dit principe en bijkomende tips per fase vind je in nummer 1 van deze serie.

Wat zijn best practices?

Per social media platform verschillen de opties, maar er zijn ook veel overeenkomsten en vergelijkbare functies. Daarom houd ik in dit voorbeeld Facebook Ads aan.

SEE: hoe bereik je een potentiële lead via Social Media Ads?

Stap 1 is om potentiële leads te gaan bereiken. Hier zijn verschillende manieren voor:

Doelgroepuitbreiding
Net zoals in Google Ads kun je hier werken met vergelijkbare doelgroepen, die je ook in Facebook Ads kunt maken op basis van een huidig klantenbestand, eerder geconverteerden of je huidige volgers. Probeer in deze fase een groot bereik te creëren door deze set van doelgroepen te gaan targeten en je doelgroepen niet te strak te zetten. Probeer out-of-the box te denken en zoveel mogelijk interessante doelgroepen mee te nemen, zoals gebruikers met bepaalde levensgebeurtenissen of werkfuncties van gebruikers.

Aantrekkelijke visuals met USP’s
In deze fase passen campagnes gericht op bereik en traffic goed. Het voordeel van Social Media Advertising is dat je met aantrekkelijke visuals kunt werken. Carrousels of video’s geven je op die manier de optie om veel content in één advertentievorm te gieten, waarmee je potentiële leads kunt triggeren om een kijkje te gaan nemen op je Facebookpagina of website. Laat in deze advertentievormen je aanbod zien, maar benut de ruimte ook voor je USP’s en je logo als stevige basis voor merkbekendheid.

Inspirerende content
Gebruikers zijn vaak ter ontspanning of tijdverdrijf op een socialmediaplatform te vinden, dus probeer niet direct te commercieel over te komen. Het promoten van een blog of het delen van nieuwe trends kan al verrassend goed werken om gebruikers in aanraking met jou te laten komen én gebruikers naar je website te sturen.

Bonustip voor deze fase: houd de frequentie van de advertenties in de gaten als richtlijn om te bepalen of je potentiële leads je boodschap genoeg hebben gezien. Als de frequentie te hoog oploopt, is het goed om content eens te vervangen met nieuwe input om irritatie te voorkomen. Test verschillende uitingen om te kijken wat de meeste interactie oplevert.

THINK: hoe overtuig je een potentiële lead via Social Media Ads?

Stap 2 is om potentiële leads te gaan overtuigen om ook daadwerkelijk leads te genereren. De doelstelling leadgeneratie in Facebook Ads is hier perfect voor. Op social media is dit hét moment om iemand aan het handje te nemen om de latere fases ook te gaan doorlopen.

Remarketing & eerdere interactie
Denk goed na over interessante doelgroepen, zoals je huidige volgersbase, mensen die al eens interactie met je Facebookpagina (of advertenties) hebben gehad en remarketingdoelgroepen. Bereik je doelgroep opnieuw met behulp van (dynamische) remarketing, maar ook specifiekere interesse targetingopties om gebruikers te gaan aanspreken met een specifiekere en relevante boodschap.

Leadform advertenties
Waar we in het blog over leadgeneratie via Google Ads al de leadform extensie benadrukte, is de inzet van een leadform via Social Media Advertising zeker aan te raden. Gebruikers kunnen heel laagdrempelig binnen de advertentie hun gegevens achterlaten waarbij ze een interessante download in hun mailbox krijgen. Daarom is het aan te raden om een checklist, brochure of magazine aan te bieden. Die kan je dan in meerdere kanalen promoten. Omdat je iets weggeeft, zijn gebruikers geneigd om hier hun contactgegevens voor weg te geven. Je kunt de leads handmatig downloaden of koppelen met bijvoorbeeld Zapier.

Bonustip voor deze fase: door zowel een leadform in te zetten als een ad waarbij je traffic naar de website stuurt om een conversie te voltooien, achterhaal je wat goed werkt en of hier leads van goede kwaliteit voor in de plaats komen. Probeer het leadform zo kort mogelijk te houden om de drempel zo laag mogelijk te houden om het formulier in te vullen.

DO: hoe zorg je dat je lead de gewenste actie voltooit?

Stap 3 is het vasthouden en binden van je lead. Je wilt iemand daarom op social media een laatste zetje geven door de gewenste actie te voltooien.

  • Je kunt hier opnieuw een leadform voor gebruiken, die je richt op het sturen naar een gesprek of een andere conversie die bij deze fase past.
  • Ook werkt in deze fase de speciale conversiedoelstelling goed. Hiervoor moet je uiteraard wel eerst conversies instellen, zodat Facebook hier ook op kan sturen. Dit maakt een test met een set met het leadform en deze instelling zonder leadform ook interessant om te kijken wat beter werkt.
  • In de tekst en op de visual zelf kan je de focus leggen op de call-to-action door nog wat laatste overtuiging te benadrukken en actieknoppen te gebruiken als ‘nu aanvragen’ of ‘nu boeken’ in plaats van de informerende actieknoppen zoals ‘meer bekijken’.
  • Net als in Google Ads kan je bij videoadvertenties instellen of mensen de video voor een bepaald percentage hebben bekeken. Die doelgroep kan je dan opnieuw targeten. Dit soort doelgroepen met eerdere interactie zijn heel relevant om opnieuw te bereiken in deze fase – ze zijn immers al wat ‘warmer’ gemaakt.

Bonustip voor deze fase: omdat de vijver waar je uit vist steeds kleiner wordt, omdat je ook met kleinere doelgroepen gaat werken, is het aan te raden om je budget naar aanleiding van het vullen van de eerdere campagnes en remarketinglijsten slim te verdelen. Waar je eerst wat meer de focus legt op bereik, kan je in een latere fase wat meer budget naar de DO-campagnes sturen. Let goed op de frequentie, gezien de doelgroep ook klein is, wil je de boodschap niet te veel vertonen. Omdat je steeds (content) optimaliseert en uiteraard geconverteerde gebruikers uitsluit, kan je interessante leads blijven genereren.

CARE: hoe houd je een klant succesvol vast?

Laatste stap is om een lead op te volgen.  Als iemand al wel direct je gewenste actie heeft voltooid in de DO-fase, dan kan je middels social media advertising deze gebruikers goed opvolgen met speciale kortingscodes of coupons om eens langs te komen in je showroom of winkel bijvoorbeeld. Je creëert een win-win als je hiermee user generated content vergaart en dit bijvoorbeeld doet met het laten delen van nieuwe aanwinsten en happy reviews. Die kan je dan namelijk weer perfect gebruiken in de SEE-fase voor nieuwe leadgeneratie.

Bonustip: grote kans dat je nieuwe lead – of inmiddels klant – je is gaan volgen op je Facebookpagina. Vergeet daarom het voeden van leuke en relevante content op je organische tijdlijn niet!

Bij leadgeneratie komen meerdere middelen kijken. Lees daarom ook eens deze blogs uit deze serie om jouw leadgeneratie een boost te geven!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste content? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief!