Scoren jouw advertenties nog niet optimaal? Bied je veel, maar zie je weinig resultaat? Dan zou dat wel eens kunnen komen door de kwaliteitsscore. Er zijn namelijk meerdere factoren die de positie van je advertentie bepalen en dus ook de resultaten van je campagnes. Alles draait om relevantie! Benieuwd hoe jij het beste rendement behaalt? Lees dan snel verder!

Wat is de kwaliteitsscore?

De kwaliteitsscore is te vinden op zoekwoordniveau en bestaat uit 3 verschillende onderdelen:

● Verwachte klikfrequentie (CTR): De kans dat er op je advertentie wordt geklikt als deze wordt weergegeven.
● Advertentierelevantie: Hoe goed je advertentie overeenkomt met de intentie achter de zoekopdracht van een gebruiker.
● Ervaring op landingspagina: Hoe relevant en nuttig je landingspagina is voor mensen die op je advertentie klikken.

Deze score heeft invloed op de kosten die je betaalt per klik en dus uiteindelijk ook op de effectiviteit van de campagnes.

Wil je nu meer weten over de kwaliteitsscore, dan raad ik je aan om onderstaande video te bekijken:

Even kort een uitleg waar je de kwaliteitsscore kan vinden, dit is in Google Ads op zoekwoordniveau:

Bij het openen van je account ga je aan de linkerzijde naar ‘zoekwoorden’:
Zoekwoorden kolom Google Ads
Vervolgens naar kolommen -> Kwaliteitsscore:

Selecteer vervolgens onderstaande kolommen:
Kwaliteitsscore Google Ads
Als het goed is en je hebt de juiste kolommen geselecteerd zie je onderstaand:
Quality Score Google Ads - Kolommen

Verwachte klikfrequentie (CTR)

  1. Keyword insertion: wellicht heb je het al eens vaker voorbij zien komen in onze blogs, maar het gebruik maken van keyword insertion kan helpen om je verwachte klikfrequentie te verhogen. Door middel van keyword insertion werkt Google de advertentietekst dynamisch bij, waardoor de exacte zoekterm van de gebruiker aan de advertentietekst wordt toegevoegd. Héél relevant dus!
  2. Voeg (relevante) extensies toe: Ook helpt het om zoveel mogelijk (relevante) extensies toe te voegen, zo valt je advertentie meer op en zal de CTR waarschijnlijk hoger zijn.
  3. Gebruik het keyword ook in de advertentietitels: als het zoekwoord matcht met de advertentie is dit een signaal voor Google dat de advertentie relevant is en zal dit een positief effect hebben op de kwaliteitsscore.
  4. Stel een hoog bod in: Dit is een tip die vaak onderschat wordt, natuurlijk wil je nooit te veel betalen voor een zoekwoord, maar toch heeft je bieding ook invloed op de kwaliteitsscore. Begin je met een te laag bod, dan zal het doorklikpercentage (CTR) ook lager zijn.
  5. Laat geen velden en tekens onbenut! Je wil zoveel mogelijk relevante tekst toevoegen aan je advertenties en optimaal gebruik maken van de ruimte. Doe dit dan ook! Probeer de bezoeker te overtuigen om op je advertentie te klikken, benoem daarom duidelijk je waardepropositie.
  6. Gebruik call-to-actions: Trek je bezoeker over de streep door een bepaalde actie te communiceren in de advertentie. Met de CTA (call-to-action) wil je de lezer aanzetten tot actie, wellicht om contact met je bedrijf op te nemen. Zo zou je de CTA ‘Neem vrijblijvend contact met ons op’ kunnen toevoegen. Het woord ‘vrijblijvend’ geeft aan dat er geen verdere verplichtingen aan de contactaanvraag zitten en je communiceert een duidelijke actie. Bonustip: test hier ook mee!

De advertentierelevantie

  1. Laat het zoekwoord aansluiten op de landingspagina en advertentie: In de basis dient de advertentie aan te sluiten op de zoekopdracht én de landingspagina. Google jij bijvoorbeeld ‘witte nike schoenen’ en staat dit ook in je advertentietekst, maar komt de landingspagina vervolgens uit op een pagina over ‘witte adidas schoenen’ dan kan dit een negatief effect hebben op de kwaliteitsscore. Een duidelijke structuur van je campagnes, advertentiegroepen, advertenties en zoekwoorden is daarom zeer belangrijk.
  2. Gebruik het zoekwoord in de advertentietekst: in het verlengde van tip 1; gebruik je keyword ook in de advertentietekst dat getoond wordt en gerelateerd is aan de zoekopdracht van de gebruiker, zodat je zo relevant mogelijk bent.
  3. Gebruik negatieve zoekwoorden: soms worden er zoekwoorden gematcht die irrelevant zijn. Sluit deze zoekwoorden daarom ook uit. Dit zorgt ervoor dat de zoekopdrachten goed aansluiten op de advertentie en landingspagina, dit heeft een gunstig effect op de kwaliteitsscore.
  4. Adverteer op brandname: Op branded termen krijg je vaak vrij eenvoudig een hoge kwaliteitsscore. Dit heeft een positief effect op de rest van je account.
  5. Onderbreek of verwijder zoekwoorden met een lage kwaliteitsscore: Heb je zoekwoorden met een lage kwaliteitsscore, dan is het vaak verstandig om de advertentiegroepen op te splitsen als er bijvoorbeeld onderscheid wordt gemaakt in diverse kleuren, merken etc. Heb je er alles aan gedaan om het desbetreffende zoekwoord te verbeteren (rekening houdend met de twee andere factoren)? Overweeg dan om het zoekwoord te verwijderen of onderbreken.

De ervaring op de bestemmingspagina

  1. Gebruik altijd de meest relevante bestemmingspagina: zorg dat je pagina aansluit bij de zoekopdracht en advertentie. Heb je die niet, maak dan een relevante pagina aan! Voorkom dat je mooie advertenties hebt geschreven, maar vervolgens te veel betaalt omdat de landingspagina niet aansluit of niet gebruiksvriendelijk is.
  2. Laat termen terugkomen op de website: als we het voorbeeld er weer bij pakken van ‘witte nike schoenen’ dan verwacht je dit ook terug op de landingspagina. Verwerk deze termen dan ook op je landingspagina.
  3. Werk aan je pagespeed! Om de landingspagina te verbeteren is de pagespeed ook van belang. Je zult dit zelf misschien wel herkennen bij het openen van een website; als het te lang duurt, haak je vrij snel af. Om een analyse te maken kan je o.a. gebruik maken van de Google Page Speed tool.  Haak hier vooral je webbouwer en/of online marketingbureau bij aan, omdat het vaak technische aanpassingen betreft.
  4. Maak je website mobielvriendelijk: Misschien een open deur maar toch zien we dat veel websites nog niet mobielvriendelijk zijn. Voornamelijk op mobiel is de navigatie erg belangrijk, bezoekers moeten immers op vrij kleine apparaten de weg kunnen vinden. Wil je weten hoe jouw website scoort? Dan kan je de Mobile Friendly Tool van Google gebruiken.
  5. Zorg voor een goede navigatie: Het is zó belangrijk dat bezoekers eenvoudig hun doel(en) kunnen behalen, een goede navigatie helpt hierbij. Deze tip gaat eigenlijk verder dan alleen de kwaliteitsscore. Dit heeft namelijk invloed op de performance van je gehele website. Zo zijn er een aantal toevoegingen zoals een zoekbar, broodkruimelpad, maar ook het gebruiken van interne links (zoals in dit blog) zorgen dat de navigatie verbeterd wordt.
  6. Leesbaarheid: gebruik in je tekst een logische opbouw en werk met duidelijke koppen. Bezoekers lezen vaak scannend en het werken met tussenkoppen zorgt er voor dat een lezer snel zijn of haar doel behaalt. Daarnaast is het aan te raden om diverse soorten content te gebruiken naast de tekst. Heb je bijvoorbeeld een afbeelding, video of een podcast over het onderwerp, voeg dit (mits relevant) dan ook vooral toe. Niet iedereen heeft de behoefte om een tekst te lezen, maar kijkt en/of luistert liever naar een filmpje of podcast.