Kwaliteitsscore AdWords verbeteren
Om je advertentie hoger in Google Ads te krijgen verhoog je simpelweg je bod op het zoekwoord. Simpel. Echter, niet het meest efficiënt als je stuurt op CPA en/of geen geldboom in de tuin hebt staan.
De basis
Logischerwijs zit in Google Ads een verband tussen de positie van je advertenties en het aantal kliks. Doorgaans is een hogere positie beter voor het aantal kliks. De positie van jouw advertentie op Google wordt bepaald door de AdRank. De adverteerder die op een zoekopdracht de hoogste AdRank heeft komt bovenaan.
AdRank
Twee variabelen bepalen de AdRank. Namelijk de kwaliteitsscore (Quality Score, of QS) en het (CPC of CPM) bod op het zoekwoord.
AdRank = Kwaliteitsscore x Bod
De simpele formule verraad al dat de kwaliteitsscore even belangrijk is dan je bod. Goedkoper kliks krijgen of meer bezoekers voor dezelfde prijs kan dus door de kwaliteitsscore te verhogen. De reden dat Google een bod én kwaliteitsscore hanteert is even simpel als logisch. Google is een commercieel bedrijf dat geld wil verdienen (bod), maar wel door een goede gebruikerservaring te bieden (kwaliteitsscore).
Kwaliteitsscore
Een kwaliteitsscore ligt altijd tussen 1 en 10, waar 10 het hoogste (en beste!) is. De kwaliteitsscore van 10 krijg je wanneer je mensen iets goeds aanbiedt en aangeboden hebt. Ondanks de wat vage beschrijving is het een stuk specifieker te maken. Concreet wordt de kwaliteitsscore onder andere bepaald door:
- CTR van zoekwoord
- Relevantie zoekwoord met advertentie
- Relevantie advertentie met landingspagina
- Accountgeschiedenis
- Benchmark
CTR van zoekwoord
Een hoge CTR geeft aan dat de gebruiker relevantie ziet tussen de zoekopdracht en jouw advertentie. Er wordt immers op jouw advertentie geklikt na de zoekopdracht.
Relevantie zoekwoord met advertentie
De start van een hoge relevantie is zorgen dat zoekwoord en advertentie aansluiten. Verkoop je bijvoorbeeld Logitech R400 Presenters, zorg dan dat als mensen zoeken op “Logitech R400 Presenter” jouw advertentie die term bevat. Liefst in de titel, maar anders zeker ook in de advertentie. Maar, maar… merknaambescherming! In veel gevallen is je relevantie beperkt door merknaambescherming. Indien Logitech haar merknaam beschermd heeft en je krijgt het niet voor elkaar om toestemming te krijgen (zeer reëel), dan zijn er wat andere opties. Zo zou je dan wel “R400 Wireless Presenter” kunnen gebruiken. Eveneens is de zichtbare URL ‘vrij’ van merknaambescherming. De zichtbare URL “jouwsite.nl/Logitech-R400-Presenter” is dus gewoon toegestaan.
Relevantie advertentie met landingspagina
Indien je een goede advertentie hebt geschreven die past bij de zoekopdracht van de gebruiker, dan is de volgende stap de landingspagina. Past die wel bij de advertentie (en dus ook bij de zoekopdracht?). Wanneer je op de landingspagina niets over een Logitech R400 Presenter vermeld dan is dat niet goed voor de gebruikerservaring. Daarmee ook niet voor de kwaliteitsscore. Zoekwoord, advertentie en landingspagina sluiten dus nauw bij elkaar aan. Is dat bij jou niet het geval dan ligt de schuld niet bij Google, maar dan doe je iets niet optimaal. Wellicht is je Ads account structuur, de basis van je Ads account, al niet optimaal. Idealiter sluit je landingspagina zeer goed aan bij de zoekopdracht. De pagina’s die een niveau dieper liggen worden echter ook meegenomen in de beoordeling.
Accountgeschiedenis
Wanneer je een nieuwe campagne maakt met nieuwe zoekwoorden en advertenties, voor producten die nieuw op je website staan, krijgen die zoekwoorden meteen een kwaliteitsscore toegewezen. Dat gebeurd niet in het minste geval door de accountgeschiedenis. Wanneer je , om wat voor een reden dan ook, nooit goede kwaliteitsscore hebt gehad zal je daardoor bij nieuwe advertenties zwaar benadeeld worden. Andersom ook. Een goed Ads account zorgt ervoor dat je met hogere kwaliteitsscores begint.
Benchmark
CTR, relevantie – wat is goed? Goed is simpelweg beter dan de concurrenten. Een CTR van 5% kan goed zijn of slecht. De CTR is ook sterk afhankelijk van de positie die je hebt. Daarom wordt je vergeleken met andere adverteerders op dezelfde positie. Doe je het beter dan de concurrenten dan wordt je beloond met een hogere kwaliteitsscore.
Wat is een goede kwaliteitsscore?
De kwaliteitsscore gaat, zoals eerder vermeld, van 1-10. Naast de AdRank heeft kwaliteitsscore ook invloed op überhaupt vertoont worden. Een kwaliteitsscore van 1 zorgt ervoor dat je advertentie bijna nooit weergegeven wordt. Bij een kwaliteitsscore van 3 in ongeveer 40% van de gevallen. Naar mijn mening moeten advertenties tenminste een score van 7 hebben. Een goede kwaliteitsscore is echter hoger dan 7 en het liefst een 10, wat zeker mogelijk is! Lager dan 7 houdt in dat je of serieus moet gaan optimaliseren of wat negatieve accountgeschiedenis weg te poetsen hebt.
Kwaliteitsscore verbeteren
Wanneer je kwaliteitsscore laag is, is actie vereist! Hoe langer je wacht hoe meer ‘negatieve’ geschiedenis je opbouwt waardoor het steeds lastiger wordt. Een nieuw account openen heeft dan overigens zeer weinig zin, want Google beoordeeld de website en het account wanneer het kijkt naar de geschiedenis. Het eerste wat je doet bij een matige kwaliteitsscore is je CTR verbeteren. Kijk goed naar het Search Term report, speel met je match types en voeg negatives toe om de CTR te verhogen. Zorg voor relevante advertenties bij zoekopdrachten (herstructureer indien nodig je account) en kies (of maak!) landingspagina’s die daar bij aansluiten. Lukt het niet en wil je een paar ogen die even met je meekijken. Neem dan even contact met ons op. We denken graag mee!