In deze editie van ‘Wat kunnen we leren van’ wil ik aandacht besteden aan Vivino. Vivino is een wijn- app en webwinkel in één. De app is gemaakt door de Deense Theis Sondergaard en Heini Zachariassen en het heeft inmiddels al aardig wat awards en nominaties op zak. De app geeft je als ‘beginnende wijndrinker’ (zoals ik) veel informatie over verschillende wijnen, zodat je hier steeds meer gevoel en smaak bij krijgt. Daarnaast is de app uitermate geschikt voor consumenten die niet zo goed weten welke wijn ze moeten kopen. Ik zal mijn ervaringen met je delen en tevens vertellen hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Scan het etiket van de fles

Het kunnen scannen van een etiket is wat mij betreft de handigste feature van de app. Je kunt het namelijk voor verschillende doeleinden gebruiken. Ik zal daarom twee scenario’s schetsen die regelmatig voor kunnen komen.

Scenario 1: je wilt een fles wijn kopen
Je staat in de supermarkt of wijnwinkel. Waarschijnlijk staan er ontzettend veel wijnflessen voor je waar je nog nooit van gehoord hebt. Je hebt geen idee welke je moet kiezen. Open de Vivino app en scan labels van flessen die je op het oog hebt. Vivino zoekt in de database naar alle reviews en online prijzen. Daarnaast kan je zien welke smaakkenmerken mensen hebben ingevuld. De combinatie prijs, reviews en smaakkenmerken geeft je al iets meer inzicht over de fles die je op dat moment in handen hebt.

Scenario 2: je wilt een fles wijn beoordelen
Het is gelukt om een fles wijn uit te zoeken. Inmiddels heb je hem thuis geopend en geproefd. Het wijntje kan bevallen maar het kan natuurlijk ook tegenvallen. Om ervoor te zorgen dat je de volgende keer nog precies weet of het beviel of niet, is het handig om dit in de app bij te houden. Open de Vivino app en scan de label van de fles. Vivino matcht de juiste fles wijn uit de database en je krijgt direct de optie om een review achter te laten en je smaakkenmerken in te voeren. Hij wordt automatisch in je ‘mijn wijnen’ lijst geplaatst en zo heb je een mooi overzicht van wat je wel of niet lekker vindt.

Hoe zet Vivino al die nuttige informatie in?

Omdat er massaal wijnflessen worden gescand en informatie wordt ingevuld, krijgt Vivino een steeds grotere database aan informatie. Deze informatie zetten ze in om de gebruikerservaring van de app te verbeteren, maar het wordt ook ingezet om ervoor te zorgen dat jij het volgende wijntje bij Vivino zelf koopt.

Verkoop via e-mailmarketing

Sinds ik de Vivino app in gebruik heb en de eerste flessen wijn heb gescand, wordt ik regelmatig gemaild met wijnaanbevelingen. In onderstaand voorbeeld is te zien dat ik een Neropasso wijn heb gescand. Op basis van deze scan wordt er een andere wijn aangeraden. Ze maken het zelfs zo persoonlijk, dat ze mijn eigen gescande foto er bij hebben gezet.

Mijn mening? Ik denk dat het erg goed kan werken en het is op sommige momenten ook erg nuttig, maar de hoeveelheid e-mails die ze standaard versturen vind ik iets te extreem. Na een jaar heb ik ook nog geen e-mail gehad met de vraag of de e-mailfrequentie bevalt.

Verkoop via de app

Wanneer je gebruikmaakt van de app om wijnen op te slaan, dan is het ook leuk om een beetje rond te neuzen tussen alle wijnen die er te koop zijn. Uiteraard worden daar ook weer regelmatig aanbevelingen gedaan op basis van de wijnen die je hebt beoordeeld. Zie hiernaast een voorbeeld van een aanbeveling binnen de app. Om de overtuiging nog iets meer toe te passen, hebben ze er een review bijgeplaatst van Nina Oost. Daaronder staat dat ze de aanbeveling hebben gemaakt op basis van mijn smaak en superingewikkelde Vivino-formules. Hoe ingewikkeld dit in de werkelijkheid is, dat kan ik helaas niet inzien, maar ik krijg wel het gevoel dat dit een sterk onderdeel van ze is. Vind je de aanbeveling niet goed? Dan kan je het helemaal onderaan doorgeven. Zo wordt het systeem alleen maar slimmer en slimmer.

Meer van dit soort blogs?

Lees ook de andere blogs uit deze rubriek:
Wat kunnen we leren van No Label
Wat kunnen we leren van Picnic
Wat kunnen we leren van de NBA
Wat kunnen we leren van AliExpress 
Wat kunnen we leren van YumeTwins
Wat kunnen we leren van VanMoof
Wat we kunnen leren van Blendle
Wat kunnen we leren van VWO.com
Wat kunnen we leren van Boldking
Wat we kunnen leren van Revzilla
Wat we kunnen leren van Amazon.com
Wat we kunnen leren van Bellroy

Door: Kay Bleekman