In de rubriek “Wat kunnen we leren van” kijken we naar websites en merken die het online spelletje begrijpen. Deze keer sta ik stil bij het grote AliExpress. Ik ben zelf een fervent gebruiker van de Chinese webshop. Ik bestel er regelmatig producten die ik niet direct de volgende dag nodig heb en waarbij het prijsverschil met de Nederlandse webshops groot genoeg is om hier ruim op te kunnen besparen.

Aan wat voor type producten moet je dan denken? Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel door mij besteld. Denk aan onderdelen voor een Espresso apparaat, telefoonhoesjes, accuboormachines, audiokabels en keukenkast deurgrepen. Zelfs in huis wordt regelmatig het stof gezogen door mijn robotstofzuiger van AliExpress.

<afbeelding>

Los van het feit dat ik op de meeste producten een hoop euro’s heb bespaard, heb ik ook vast een hoop producten in huis gehaald die ik normaal gesproken niet zo snel zou kopen. Dat is dan weer de keerzijde van het verhaal ;).

Nou, genoeg over mijn persoonlijke AliExpress verslaving. Ik zal je vertellen waarom ik ze online zo sterk vind.

Veel aanbieders met lage prijzen

De belangrijkste reden waarom mensen op AliExpress producten bestellen, is de lage prijs. AliExpress is simpel gezegd een platform waar een groot aantal aanbieders veelal dezelfde producten aanbieden. De meeste producten worden vanuit China gratis verzonden. Omdat je direct in China koopt, zitten er geen andere bedrijven tussen die marge pakken bij de aankoop van het product.

Omdat er meerdere aanbieders met dezelfde producten op het platform zitten, zullen de aanbieders met de laagste prijzen veelal de meeste orders binnenhalen. Daarnaast wordt er natuurlijk gekeken naar reviews en de status van een aanbieder. Door de reviews met foto’s van consumenten weet je vaak waar je aan toe bent en hoe het product er bij ontvangst uit zal zien.

Chinese A-merken

AliExpress staat vaak bekend om de lage kwaliteit producten. Een iPhone laadkabel die je voor € 0,70 (met gratis verzending!) kunt kopen, is niet altijd even duurzaam. Dat is ook niet gek als je nagaat dat dezelfde kabel bij Apple € 39 kost. Voor de originele Apple prijs zou je dus 55 oplaadkabels bij AliExpress kunnen bestellen. Dan mag hij dus wel een paar keer kapotgaan.

<afbeelding>

Gelukkig is er ook nog een middenweg. Er zijn namelijk een hoop Chinese A-merken op AliExpress te koop waarbij de prijs-kwaliteit verhouding ontzettend goed is. Een merk waar ik zelf erg voorstander van ben is Xiaomi. Zij bieden een groot aanbod producten zoals smartphones, powerbanks, fit bands, smart LED lights en ga zo maar door. De producten zien er mooi uit, zijn kwalitatief, duurzaam en betaalbaar.

Persoonlijke beloningen

Als trouwe klant beloond worden, dat is wat AliExpress erg goed doet. Zo heeft iedereen zijn eigen status op AliExpress. Je begint op het niveau ‘Silver’ en kunt jezelf opwerken tot ‘Diamond’ member. In onderstaand screenshot is te zien dat ik nog één stap verwijderd ben van die felbegeerde status ;).

<afbeelding>

Momenteel heb ik de status ‘Platinum’ member. Dit heb ik onder andere verkregen door mijn aankopen. Hoe hoger de orderwaarde, hoe sneller je status stijgt. Maar je wordt ook beloond voor het vergeven van reviews of bijvoorbeeld het dagelijks openen van de app.

Maar wat moet je met zo’n status? Hoe hoger je status, hoe meer extra’s je krijgt. Zo krijg je bijvoorbeeld vaker couponcodes en exclusief lage prijzen.

Korting winnen met AliExpress games

Een aantal keer per jaar pakt AliExpress groots uit. Een paar dagen achter elkaar zijn de meeste producten op AliExpress in de uitverkoop. Zo is de robotstofzuiger waar je normaal gesproken € 180 voor betaald, voor € 140 te koop.

<afbeelding>

Voorafgaand aan deze dagen gebruikt AliExpress alle mogelijke tactieken om je zoveel mogelijk te laten bestellen:

  • Je krijgt punten wanneer je producten toevoegt aan je winkelwagen;
  • Je kunt punten winnen door spelletjes te spelen waar je dagelijks voor dient in te loggen. Bij het spel Lucky Forest moet je een boom elke dag water geven en verzorgen;
  • Je krijgt dagelijkse taken die je dient af te ronden voor punten;
  • Als je elke dag inlogt, krijg je steeds meer punten.

Deze punten kan je uiteindelijk weer inwisselen voor couponcodes. Deze couponcodes kan je dan weer gebruiken tijdens de sale. De robotstofzuiger wordt daarmee alsmaar goedkoper. En gezien je dagelijks inlogt en rondklikt, is de kans groot dat je toevallig nog een aantal producten tegenkomt die je eigenlijk ook wel interessant lijken.

Fotografeer het, koop het

Een leuke vooruitstrevende feature van AliExpress is de fotofunctie. In plaats van te zoeken op zoekwoorden, kun je een foto maken van een willekeurig product waarna de zoekresultaten vanzelf tevoorschijn komen. Vooraf was ik erg sceptisch over deze feature maar het interessante is, dat het bijzonder goed werkt.

<afbeelding>

Ik heb het onder andere getest met mijn horloge. Na het maken van een foto van het horloge, kwam AliExpress met exact hetzelfde bandje als suggestie. Niet een bandje dat erop lijkt maar exact hetzelfde bandje. Daarnaast heb ik meerdere random producten getest die ik om mee heen kon vinden en bij praktisch alles kwam de shop met goede suggesties.

Dus mocht je voortaan iets zoeken wat je niet eenvoudig kunt vinden, maak even een foto en AliExpress komt met het antwoord.

Meer van dit soort blogs?

Lees ook de andere blogs uit deze rubriek:

Wat we kunnen leren van YumeTwins
Wat kunnen we leren van VanMoof
Wat we kunnen leren van Blendle
Wat kunnen we leren van VWO.com
Wat kunnen we leren van Boldking
Wat we kunnen leren van Revzilla
Wat we kunnen leren van Amazon.com
Wat we kunnen leren van Bellroy

Door: Kay Bleekman