Doelgroepen zijn een begrip waar je veel bij stilstaat als je je bezighoudt met (online) marketing. Je wilt immers het liefst tegen zo min mogelijk budget zoveel mogelijk personen in de juiste doelgroep bereiken. In Google Ads zijn er genoeg opties om doelgroepen te targeten en/of te monitoren. Daarover lees je alles in dit blog!

Doelgroepen Google Ads

In Google Ads zijn er talloze opties om doelgroepen in te richten, bijvoorbeeld op basis van interesses, zoekgedrag of eerdere interacties van gebruikers. Je kunt de doelgroepen toevoegen aan campagnes of advertentiegroepen en je hebt daarbij de keuze uit veel verschillende categorieën. Als Google vermoedt dat een gebruiker zich in een geselecteerde categorie bevindt, worden je advertenties aan die gebruiker vertoond (uiteraard ook afhankelijk van alle andere instellingen). Er zijn verschillende soorten doelgroepen, bedoeld voor verschillende campagnetypen. De mogelijke doelgroeptypen staan hieronder weergegeven.

Doelgroepen
Google Ads
Toelichting Voorbeeld(en) Geschikte campagnetypen
Affiniteit Op basis van interesses, passies en gewoontes Eten & dineren Zoeknetwerk
Display Netwerk
Videocampagnes
Gmailcampagnes
In-market Op basis van recente koopintenties Wasmachines & drogers Zoeknetwerk
Display Netwerk
Videocampagnes
Remarketing Op basis van eerdere interacties Websitebezoekers Zoeknetwerk
Display Netwerk
Videocampagnes
Gmailcampagnes
Vergelijkbare doelgroep Op basis van (gedrag van) andere gebruikers Gebruikers die vergelijkbaar zijn met websitebezoekers Zoeknetwerk
Display Netwerk
Videocampagnes
Gmailcampagnes
Aangepaste doelgroep Op basis van zoektermen, url’s en apps ‘Italiaans restaurant’, of ‘Aziatisch restaurant’ Display Netwerk
Videocampagnes
Gmailcampagnes
Klantenmatch Op basis van CRM-gegevens Gepersonaliseerde aanbiedingen Zoeknetwerk
Display Netwerk
Videocampagnes
Gmailcampagnes
Gedetailleerde demografie Op basis van demografische gegevens Huwelijkse staat: alleenstaand, getrouwd of ‘in een relatie’ Zoeknetwerk
Display Netwerk
Videocampagnes
Levens-gebeurtenissen Op basis van levensmijlpalen Verhuizen, trouwen Display Netwerk
Gmailcampagnes
Gecombineerde doelgroepen Doelgroepen met elkaar combineren ‘Eten & dineren’ & ‘afhaalmaaltijden en bezorging van restaurantmaaltijden’ Zoeknetwerk

Affiniteitsdoelgroepen

Met behulp van affiniteitsdoelgroepen bereik je gebruikers op basis van hun interesses, passies en gewoontes. Google kan iemands levensstijl uiteraard nooit helemaal achterhalen, maar maakt schattingen op basis van gebruikersgedrag. Je kunt hier een lijst inzien met alle affiniteitscategorieën. Als voorbeeld in dit blog nemen we een restaurant aan. Het restaurant kan ervoor kiezen om de affiniteitsgroep ‘eten & dineren’ te gebruiken.

In-marketdoelgroepen

In-marketdoelgroepen zijn gebaseerd op gebruikers met een recente koopintentie. Dit zijn gebruikers waarvan Google inschat dat zij onderzoek doen naar een product of dienst. Dit zijn dan ook zogezegd: ‘waarschijnlijke kopers’, die op het punt staan een aankoop te doen. In het geval van het restaurant bestaat er bijvoorbeeld de in-marketdoelgroep ‘afhaalmaaltijden en bezorging van restaurantmaaltijden’.

Levensgebeurtenissen

Een andere optie is om gebruikers te targeten die een levensgebeurtenis meemaken, zoals verhuizen of afstuderen. Dit zijn over het algemeen kleinere groepen dan bijvoorbeeld affiniteitsdoelgroepen, omdat levensgebeurtenissen nu eenmaal minder vaak voorkomen. In het voorbeeld van het restaurant zou dit bijvoorbeeld ‘trouwen’ zijn, als het restaurant ook huwelijksarrangementen biedt.

Aangepaste doelgroepen

Met behulp van aangepaste doelgroepen is het mogelijk om een doelgroep samen te stellen op basis van zoektermen, url’s en apps. Google Ads toont vervolgens op pagina’s, in apps en in video’s advertenties aan gebruikers die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in deze zoekwoorden. Bij het voorbeeld van het restaurant zijn aangepaste doelgroepen ook toe te passen, door specifiekere termen zoals ‘Italiaans restaurant’ op te nemen in plaats van de brede eerdergenoemde affiniteitsdoelgroepen bijvoorbeeld. Dit kan bijvoorbeeld in combinatie met het opgeven van url’s van websites met content over horeca-onderwerpen.

Gecombineerde doelgroepen

Bovendien is het sinds een tijdje mogelijk om doelgroepen te combineren. Met behulp van een gecombineerde doelgroep is het mogelijk om verschillende doelgroepkenmerken, zoals gedetailleerde demografische gegevens en affiniteiten, te combineren. Je kunt hier ook specifieke doelgroepen uitsluiten. Let wel op: er moet ten minste één doelgroep worden opgenomen voordat een uitsluiting is toegestaan. De uitsluitingen zijn alleen van invloed op de gecombineerde doelgroep en hebben geen invloed op andere doelgroepen die in de campagne of advertentiegroep worden getarget.

Voorbeeld gecombineerde doelgroep

Het restaurant uit het voorbeeld in dit blog kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de eerder benoemde affiniteitsdoelgroep en in-marketdoelgroep met elkaar te combineren.  Zoals Google het zelf aangeeft, creëer je met gecombineerde doelgroepen een soort persona’s die verschillende soorten gebruikers vertegenwoordigen.

Klantenmatch

Zoals de naam het al verraadt: met behulp van ‘klantenmatch’ is het mogelijk om met behulp van klantgegevens uit bijvoorbeeld een CRM-systeem daadwerkelijk klanten én vergelijkbare klanten te targeten. Zo kan je in het Google Display Netwerk bijvoorbeeld klanten of vergelijkbare gebruikers bereiken door middel van gepersonaliseerde banners. Advies hierbij is om geüploade gegevensbestanden regelmatig bij te werken, zodra er geen gebruikers meer in de lijst voorkomen waarvoor een advertentie niet relevant is. Dankzij deze manier kan je nieuwe klanten vinden die vergelijkbaar zijn met je beste klanten, gepersonaliseerde boodschappen tonen aan je huidige klanten en bijvoorbeeld inactieve klanten overhalen om weer actief te worden.

Vergelijkbare doelgroepen

Het is al een beetje benoemd, door vergelijkbare doelgroepen toe te voegen bereik je nieuwe gebruikers die vergelijkbaar zijn met bestaande klanten of websitebezoekers. Op basis van machine learning zoekt Google automatisch naar vergelijkbare gebruikers. Terugkomend op het voorbeeld, kan het restaurant ervoor kiezen om gebruikers te bereiken die hetzelfde gedrag vertonen als de websitebezoekers van de website van het restaurant. In plaats van het gebruik van de algemene affiniteitsdoelgroep ‘eten en dineren’, stelt Google in deze doelgroep gebruikers vast die vergelijkbaar gedrag vertonen (bijvoorbeeld het regelmatig bezoek op horecawebsites) met specifieke bezoekers van de site van het restaurant.

Remarketing

Dit gaat over het retargeten van gebruikers die al eerder interesse hebben getoond in je producten of diensten. Dit zijn bijvoorbeeld websitebezoekers of bezoekers die andere interacties hebben gehad. Er zijn verschillende manieren om remarketing in Google Ads in te zetten, zoals RLSA.

Gedetailleerde demografie

Tot slot kan je doelgroepen samenstellen op basis van demografische gegevens. Denk hierbij aan huwelijkse staat, ouderlijke status (bijvoorbeeld ouders van baby’s) of onderwijs (hoogst behaalde opleiding).

Targeting versus observatie

Verder is het nog goed om te weten dat je doelgroepen kunt targeten of observeren.

Targeting versus observatie screenshot

Je kunt in plaats van het targeten ook doelgroepen toevoegen ter observatie, zodat je de data kunt analyseren zonder dat de targeting beperkt wordt tot de doelgroep(en). Het is ook mogelijk om bodaanpassingen te doen bij observatiedoelgroepen, zodat je wel iets met de data kunt doen – zonder dat je targeting beperkt wordt tot gebruikers die enkel aan de criteria van de doelgroep(en) moeten voldoen.

Zoals je ziet zijn er genoeg opties om doelgroepen toe te voegen in Google Ads, met een belangrijk doel voor ogen: zo relevant mogelijk zijn voor de gebruiker! Heb je interesse om op basis van doelgroepen Google Ads in te zetten? Bekijk dan eens onze dienst “Display Advertising“, waar we uitleggen wat wij voor jou kunnen betekenen.