Keyword insertion do’s and dont’s
Als je zelf ooit een Google Ads campagne hebt gedraaid, weet je hoeveel werk het kan vergen om de campagnes te onderhouden en te optimaliseren. Gelukkig zijn er diverse tools en functies die het beheren van campagnes eenvoudiger en – indien juist ingezet – ook succesvoller maken. Vandaag schrijf ik een blog over één van deze functies, waarmee je je klanten beter kunt bereiken door te matchen met hun zoekopdrachten, namelijk; keyword insertion.
Wat is keyword insertion?
Keyword insertion is een advertentiefunctie die wordt aangeboden door zowel Google als Bing. Deze functie zorgt ervoor dat jouw advertentietekst dynamisch constant wordt bijgewerkt om één van de zoekwoorden op te nemen die overeenkomt met de zoektermen van een klant.
Met het invoegen van zoekwoorden kan je de advertentietekst aanpassen op basis van de zoekterm die een klant gebruikt. Hierdoor kan in een advertentietekst het zoekwoord letterlijk worden overgenomen. Dit zorgt voor een relevantere advertentie voor de persoon die zoekt én (in theorie) voor een hogere CTR.
Stel dat je make-up verkoopt en je hebt een advertentiegroep voor foundations met zoekwoorden als
- MAC foundation
- CHANEL foundation
- DIOR foundation
Als je deze zoekwoorden invoegt door middel van keyword insertion, wordt je advertentietekst automatisch bijgewerkt naar de term waarnaar wordt gezocht.
In onderstaand voorbeeld van ICI PARIS XL zie je dat de zoekterm “Chanel foundation” en “Dior foundation” wordt getriggerd door dezelfde advertentie, maar met aangepaste tekst die de specifieke zoekwoorden bevat.
Waarom zou ik keyword insertion gebruiken?
Door een meer op maat gemaakte advertentie te hebben die het zoekwoord van de zoekopdracht van een klant bevat, kan je als adverteerder rechtstreeks communiceren met wat de klant wil. Door keyword insertion te gebruiken trek je niet alleen de aandacht naar de advertentie met de exacte zoekterm, maar bied je ook een betere gebruikerservaring, omdat je precies aanbiedt wat de klant zoekt.
Het gebruiken van keyword insertion is vooral zeer gunstig voor bedrijven met grote voorraden die varianten van hetzelfde artikel hebben. Bijvoorbeeld verschillende kleuren, maten, types etc. Je kan dan als bedrijf één advertentie maken met dynamische invoegingen van zoekwoorden die zich aanpast aan elk van de zoekwoorden van de advertentiegroep, in plaats van tijd en energie te ‘verspillen’ aan het maken van nieuwe soortgelijke advertentieteksten. Hou je van efficiënt werken en zo min mogelijk repeterend werk uitvoeren? Dan is keyword insertion echt een must.
Wil je nog meer van die handige tips die je werk een stuk makkelijker maken? Lees dan dit blog van Sjoerd.
Hoe gebruik ik keyword insertion?
Nu we weten hoe handig het gebruik van keyword insertion is, kan ik me voorstellen dat je ook wil weten hoe je het kunt gebruiken. Om keyword insertion te gebruiken, moet je een stukje code invoegen in je advertentietekst. Om het concreter te maken gebruik ik weer het voorbeeld van ICI PARIS en de foundations. Het stukje code dat in de advertentietekst wordt gebruikt kan er als volgt uitzien: {keyword: foundation}. Als je dit doet, zal het stukje tussen { } worden vervangen door één van de zoekwoorden in je advertentiegroep (‘chanel foundation’, ‘mac foundation’, ‘dior foundation’). Als de zoekopdracht niet in je advertentiegroep staat, dan wordt het woord ‘foundation’ gebruikt.
Stel dat iemand zoekt naar Armani foundation. Nu weet ik dat ICI PARIS dit niet verkoopt. Laten we er voor het gemak ook vanuit gaan dat in de advertentiegroep het zoekwoord Armani foundation niet is opgenomen.
In dit geval komt er in de advertentie het volgende te staan;
Als iemand zoekt op chanel foundation, en dit is een zoekterm die wél in de advertentiegroep staat, dan komt er in de advertentie het volgende te staan;
Wat zijn de voordelen van keyword insertion?
Er zijn verschillende redenen waarom ik vind dat je keyword insertion eens zou moeten proberen in je campagnes.
Hogere CTR
Dikgedrukte zoekwoorden. Google maakt het ingevoegde zoekwoord automatisch dikgedrukt in de advertenties wanneer deze worden weergegeven. Dit is handig omdat de zoekwoorden die de gebruiker specifiek heeft gezocht, opvallen in de advertentie. Dit maakt de kans op een klik groter, wat resulteert in een hogere CTR.Meer specifieke targeting. Je advertentietekst bevat de exacte zoekwoorden die zoekers gebruiken, waardoor deze relevanter is en er meer kans is dat erop wordt geklikt.
Verbeterde kwaliteitsscore
Het verhogen van de kwaliteitsscore is iets waar adverteerders en marketeers altijd aan denken. Met hogere kwaliteitsscores kunnen de kosten per klik (CPC’s) lager zijn, is de advertentiepositie beter en krijg je lagere kosten per acquisitie (CPA).De beste manier om je kwaliteitsscore te verhogen, is door je te concentreren op het maken van een relevante advertentie. Met keyword insertion is dit een geweldige en snelle manier om ervoor te zorgen dat je advertenties relevant zijn voor wat de gebruiker zoekt.
Wanneer je “Chanel foundation” typt, toont ICI PARIS in hun advertentie het zoekwoord duidelijk in kop 1. Dit maakt de advertentie superrelevant voor de persoon die zoekt.
Minder karakters nodig
Ik weet niet of ik de enige ben, maar als ik het exacte aantal karakters aantik dat in een advertentieveld mag, voel ik een klein geluksmomentje (nerd alert?). Wanneer je de perfecte kop hebt om te gebruiken en deze past niet omdat het te veel karakters bevat, is dit echt irritant!Keyword insertion geeft ons hier wat speelruimte. Hoewel het geen garantie is voor elke keyword insertion, kan je kop (als Google dit toestaat) zelfs langer zijn dan de x-aantal karakters die toegestaan zijn. Dit geeft je de kop die je altijd al wilde hebben, maar die je misschien niet had kunnen krijgen.
Bespaart waardevolle tijd!
Waarschijnlijk één van de meest dwingende redenen om keyword insertion te gebruiken, is dat het je tijd bespaart. Door de zoekterm automatisch in je advertenties in te voegen, hoef je niet al die tijd te besteden aan het maken van specifieke advertenties.Ook super relevant voor vestigingen in verschillende plaatsen! Eén advertentietekst met tig plaatsnamen.
De nadelen van keyword insertion
Omdat keyword insertion een behoorlijk geavanceerde functie is, wil je deze niet zomaar altijd in elke campagne en advertentiegroep gebruiken. Er zijn advertentieteksten waarbij keyword insertion niet de beste optie is. Better safe than sorry!
Zoekwoordtargeting van concurrenten
Natuurlijk kan je bieden op zoekwoorden van de concurrent, maar het toevoegen van hun naam in je advertentietekst is een grote no-go! Dit kan je ook in de problemen brengen met het handelsmerkbeleid van Google. Als je advertentiegroepen hebt met namen van concurrenten als zoekwoord, gebruik dan geen keyword insertion.
Leesbaarheid en spelfouten
Met keyword insertion voeg je zoekwoorden in de zinnen en dan moet je voorzichtig zijn dat de advertentietekst nog wel klopt en logisch is. Aangezien je een one size fits all formule gebruikt, is het noodzakelijk dat je ervoor zorgt dat 1 maat echt iedereen past.
Voordat je keyword insertion gebruikt, moet je ervoor zorgen dat alle zoekwoorden perfect in de standaard tekstadvertentie passen. Het moet logisch zijn, anders ziet jouw advertentie er uiteindelijk amateuristisch uit, waardoor potentiële klanten niet klikken!
Je moet ervoor zorgen dat de keyword insertion code juist wordt ingevoerd. Extra spaties, onjuist gebruik van hoofdletters of het gebruik van leestekens kunnen er allemaal voor zorgen dat je jouw klanten misloopt.
Ik denk dat we allemaal wel eens een spelfout hebben ontdekt in een advertentie, of nog erger: wanneer de klant dat ontdekt. We kunnen dit voorkomen door ervoor te zorgen dat we geen verkeerd gespelde zoekwoorden targeten.
Broad match modifiers of phrase zoekwoorden
Het mooie van keyword insertion is dat het de gebruiker het gevoel geeft dat de advertentie perfect is afgestemd op zijn behoeften. Als je van plan bent brede zoekwoorden te gebruiken, is de kans klein dat u de vruchten van keyword insertion kunt plukken.
Broad match modifiers of phrase zoekwoorden kunnen een voordelige digitale strategie zijn omdat het je toegang geeft tot een groter publiek. Hierdoor kan bij spelfouten en synoniemen jouw advertentie geactiveerd worden. Een gebruiker kan bijvoorbeeld zoeken naar ‘Chamel foundation’ in plaats van ‘Chanel foundation’. Dat is oké, breed zoeken kan het nog steeds oppikken en ervoor zorgen dat je advertentie wordt weergegeven.
Het is een handig zoektype voor zoekwoorden, maar het zal hoogstwaarschijnlijk niet goed samengaan met keyword insertion. Als je de twee zoekwoordopties combineert, loop je het risico onlogische advertenties weer te geven.
Hoe gebruik je keyword insertion?
- Wanneer je je advertentietekst invoert, type je een accolade en krijg je onderstaande opties. Vervolgens kies je voor “zoekwoord invoegen”
- In het gedeelte van standaardtekst type je het woord in wat ‘standaard’ wordt getoond in de advertentietekst als het zoekwoord niet kan worden vervangen door een ander zoekwoord in je advertentiegroep.
- Kies vervolgens hoe je wil dat het hoofdlettergebruik voor het zoekwoord wordt weergegeven.
- Hoofdlettergebruik van titel: Voor de eerste letter van elk zoekwoord wordt een hoofdletter gebruikt. Bijvoorbeeld: ‘Chanel Foundation’.
- Hoofdlettergebruik voor zinnen: alleen voor de eerste letter van het eerste zoekwoord wordt een hoofdletter gebruikt. Bijvoorbeeld: ‘Chanel foundation’.
- Kleine letters: er worden geen hoofdletters gebruikt. Bijvoorbeeld: ‘chanel foundation’.
- Klik op Toepassen
Wil je weten of jij je keyword insertion juist gebruikt? Neem dan contact met ons op, we kunnen altijd even met je meekijken!