Het juiste social media platform voor jouw bedrijf kiezen
Social media gebruik voor bedrijven is vrijwel onmisbaar. Social media platformen bieden op organisch en betaald vlak talloze mogelijkheden voor bedrijven om content te delen en de doelgroep aan te spreken. Je huidige klanten en geoogde doelgroep zullen vast wel actief zijn op ten minste één social kanaal. Elk platform heeft zijn eigen voordelen en biedt verschillende opties. Maar hoe weet je welk platform het meest geschikt is voor jouw bedrijf of merk?
In dit blog ga ik dieper in op de verschillende kanalen en welke vragen je als bedrijf aan jezelf moet stellen om de juiste keuze te kunnen maken. De besproken social media kanalen in dit blog zijn Facebook (+ Messenger), Instagram, Twitter, YouTube, LinkedIn en Snapchat.
Waar is je doelgroep (en concurrentie) aanwezig?
De eerste stap is om je doelgroep te identificeren. Hoe specifieker de kenmerken van je doelgroep, des te makkelijker het is om te weten welk social media kanaal het best geschikt is. Hierbij is de keuze voor het social platform ook deels afhankelijk of je bedrijf zich in de B2C of in de B2B markt bevindt. B2B richt zich vaak op één specifieke doelgroep, terwijl bij B2C een grote algemene doelgroep meestal onder te verdelen valt in meerdere, specifiekere doelgroepen.
Statistieken 2019: social media gebruik in Nederland
Het aantal social media gebruikers in Nederland is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Met continue ontwikkelingen en nieuwe functionaliteiten zien ook steeds meer mensen de potentie in van het gebruik van social media.
Hieronder vind je een overzicht van het totale aantal gebruikers per platform en de daarbij behorende aantal dagelijks actieve gebruikers (in miljoenen). Facebook is het grootste platform met 6,8 miljoen dagelijks actieve gebruikers. Daar achteraan volgt Instagram met 2,7 miljoen dagelijks actieve gebruikers. Platformen als Snapchat en Instagram kennen een sterke groei onder de jongere generaties, terwijl ouderen juist steeds actiever worden op Facebook.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Totaal aantal gebruikers | 10,1 | 4,9 | 2,5 | 8,7 | 4,6 | 2,4 |
Dagelijkse actieve gebruikers | 6,8 | 2,7 | 0,9 | 2,4 | 0,6 | 1,3 |
Bron statistieken: Newcom ‘Nationaal Social Media Onderzoek 2019’
Verschillende generaties op social media
Er zijn talloze mogelijkheden om doelgroepen vast te stellen. Om hiervan een versimpeld beeld weer te geven, splitsen we het algeheel even op in de verschillende generaties die gebruik maken van social media: digitieners, millennials, generatie X en babyboomers.
Voor het twaalfde jaar op rij heeft Ruigrok NetPanel het onderzoek ‘What’s happening online?’ uitgevoerd. Hierin wordt het gebruik van online devices onder verschillende generaties onderzocht, waaronder ook het gebruik van social media. Hiermee kunnen we een goed beeld schetsen welke generaties commercieel te bereiken zijn per social media platform.
Bron: Ruigrok NetPanel ‘What’s happening online? 2019’
Digitieners
Onder de digitieners is het gebruik van Instagram en Snapchat sterk toegenomen ten opzichte van 2018. Het gebruik van Facebook daalt, maar dit maakt het niet minder commercieel aantrekkelijk. De digitieners zijn het minst actief op Twitter en LinkedIn. Wil je de jongere generatie bereiken? Dan zijn Facebook, Instagram en Snapchat goede opties.
Millennials
Ook millennials vinden steeds meer hun weg naar Instagram, waarbij momenteel 50% van de generatie actief is op het platform. Na een poosje een stijgende lijn in het gebruik van Snapchat te hebben gezien, blijkt deze lijn zich niet verder te ontwikkelen. Daarnaast houden millennials zich actief bezig met ‘work life’ en is deze generatie de meest actieve onder het gebruik van LinkedIn. Geschikte commerciële platformen voor het bereiken van millennials zijn Facebook en Instagram.
Generatie X
Snapchat? Daar wil generatie X vrijwel niets van weten. Deze generatie is nog altijd actief op Facebook en kent ook een stijgende lijn in het gebruik van Instagram. Met zo’n 35% aan gebruikers op Instagram, blijkt dit platform naast Facebook ook zeker een interessante optie te worden.
Babyboomers
Voor deze generatie geldt vrijwel hetzelfde als voor generatie X. Instagram kent een stijgende lijn in gebruikers, maar de hoeveelheid blijft nog redelijk beperkt. Voor babyboomers is Facebook de beste optie, maar gezien de ontwikkelingen kunnen er ook stappen worden gemaakt in het commercieel gebruik van Instagram richting babyboomers.
Je doelgroep definiëren
Goed, je weet hoeveel gebruikers elk social media platform kent en welke generaties daarin actief zijn. Uiteraard gaat het definiëren van je doelgroep dieper dan simpelweg generaties, maar het is een grote stap in de goede richting. Je kunt gemakkelijk concluderen dat iemand van 70 jaar niet zijn of haar weg naar jouw bedrijf zal vinden via Snapchat.
Een uiterst geschikt hulpmiddel voor het definiëren van je doelgroep is het maken van buyer persona’s. Met behulp van buyer persona’s kun je een beeld schetsen welke kanalen je kunt gebruiken om een specifieke doelgroep met een specifieke vraagstellingen te bereiken. Hierover kun je uitgebreid lezen in dit blog.
Vind je concurrenten
Onderzoek je concurrenten en hun social media gebruik. Ga na wat voor type posts ze plaatsen, hoe actief ze zijn, maar vooral: waar en of de doelgroep daar ook aanwezig is. Stel, je bent tot de conclusie gekomen dat jouw doelgroep het meest actief is op Facebook. Dan lijkt de keuze voor content verspreiden of adverteren makkelijk: Facebook. Mogelijk is een gedeelte van die groep (en nog andere potentiële klanten) ook aanwezig op Instagram en speelt de concurrentie daar al op in. Wanneer de engagement en interactie tussen de concurrent en doelgroep redelijk hoog ligt, dan kan dat ook potentie op dat kanaal voor jouw bedrijf aantonen. Deze groep wil je natuurlijk niet mislopen en mogelijk verliezen aan jouw concurrentie.
Wat zijn je doelen voor het gebruik van social media?
Met het gebruik van social media kanalen heb je een bepaald doel voor ogen (of meerdere). Wil je (potentiële) klanten informeren over nieuws binnen het bedrijf of de industrie, of op de hoogte brengen van nieuwe producten/diensten? Zal het kanaal fungeren als een customer support? Of wil je juist tijdelijke acties promoten onder je volgers? Als bedrijf heb je bepaalde doelen voor ogen om gebruik te maken van social media. Maar ook consumenten zelf hebben redenen en doelen om social media te gebruiken.
Waarom consumenten Social Media gebruiken
Social media gebruikers hebben ook een eigen doel voor het hebben van een profiel. Ook niet elke gebruiker is op zoek naar contact met bedrijven. Zo maakt de één gebruik van social media om inspiratie op te doen, waarbij de ander juist de inspiratie deelt.
In de onderstaande afbeelding vind je het resultaat van een onderzoek over de motivatiefactoren voor het social media gebruik van consumenten en welke social media kanalen daar het dichts aan gerelateerd zijn.
- Bridging: hierbij zoeken gebruikers de connectie met bedrijven op. Daarnaast willen ze netwerken en discussies voeren met anderen over onderwerpen die zij interessant vinden.
- Bonding: hierbij willen gebruikers een kijkje in hun leven geven aan anderen door middel van status updates en het delen van foto’s.
- Communicating: dit draait voor gebruikers voornamelijk om eenvoudige communicatie met vrienden en familie.
- Discovering: hier willen gebruikers onderwerpen en content ontdekken dat mogelijk interessant is of juist gerelateerd aan bestaande interesses.
- Taking action: hierbij draait het om ouders die het social media gebruik van hun kinderen willen monitoren en samen activiteiten willen ondernemen. Daarnaast bevat het acties als het streamen van muziek.
In het onderzoek is LinkedIn niet meegenomen, maar over het algemeen gebruikt men het platform om te netwerken, bedrijven te volgen en interessante vacatures te bekijken of er op te solliciteren.
Laat de gebruiker op jouw doelen aansluiten
Een bedrijf heeft verschillende redenen om social media te willen gebruiken. Deze variëren van actieve content marketing tot een communicatiemiddel voor de klantenservice. Over het algemeen kunnen we de volgende zakelijke doelen voor social media gebruik vaststellen:
- Merkbekendheid
- (Nieuwe) website bezoekers
- Brand engagement & relaties opbouwen
- Lead (en/of omzet) generatie
- Klantenservice
- Content delen (op te splitsen in onderwerpen als nieuws, website content, promoties, events etc.)
- Werven van medewerkers
In combinatie met de motivatiefactoren voor gebruikers kunnen we de social media platformen als volgt koppelen aan zakelijke doelen:
Platform | Zakelijk doel |
Merkbekendheid, engagement, lead generatie, content delen (algemeen), klantenservice, werven van medewerkers | |
Merkbekendheid, engagement, lead generatie, content delen (foto’s/video’s intern bedrijfsleven, producten) | |
Merkbekendheid, engagement, lead generatie, klantenservice, content delen (nieuws, promoties, events), werven van medewerkers | |
YouTube | Merkbekendheid, engagement, promotie |
Snapchat | Engagement, promotie |
Merkbekendheid, engagement, lead generatie, content delen, werven van medewerkers |
Bedenk goed wat jij wil bereiken en of je in staat bent dit doel te realiseren. Het is ook belangrijk om na te gaan of jouw type content aansluit bij het imago en doelgroep zelf. Daarnaast is er nog een onderscheid in organische content en advertentiemateriaal. Je bereikt op YouTube geen brand engagement met video-advertenties, terwijl je met een actief YouTube kanaal waarin iemand vlogt juist sterke engagement kan opbouwen. Vergeet daarbij ook niet dat je organisch met betaald kunt combineren, bijvoorbeeld een pagina-bericht met een klein budget boosten voor een hoger bereik op Facebook.
Welke kanalen zijn voor jou geschikt?
Vind de juiste balans tussen jouw (zakelijke) doelen en waar de doelgroep zich bevindt. Loop niet te hard van stapel door merkbekendheid te willen creëren op zoveel mogelijk kanalen. De effectiviteit van social media kanalen gaat op de lange termijn. Op je website naar een Twitter profiel verwijzen waarop de laatste post uit 2016 is, is not done. Bedenk je goed of je het gebruik van de gekozen kanalen in stand kan houden. Maak daarbij ook de afweging voor puur organisch of betaald gebruik, of juist een combinatie daarvan.
Twijfel je nog over de geschikte social media kanalen voor jouw bedrijf of wil je graag advies? Neem gerust contact met ons op.
Lees ook de andere blogs uit deze rubriek om meer te weten te komen over adverteren op social media:
Adverteren op Facebook en Twitter: dit zijn de mogelijkheden
Een succesvolle Facebookcampagne in 7 stappen
Facebook adverteren: zo bouw je een kick-ass campagne!
LinkedIn adverteren – Zo zet je een succesvolle campagne op!
Snapchat en Snapchat Advertising – wat is het en wat kun je ermee?