De app bestaat al even, maar voor velen wellicht onbekend. Ik heb het over TikTok. De app is sinds eind 2019 razend populair bij de jongere doelgroep en heeft maandelijks meer dan 800 miljoen gebruikers. In onderstaande video leg ik uit wat TikTok is, laat hij zien hoe je een TikTok maakt, wat je als bedrijf op TikTok kan doen en wat de advertentiemogelijkheden op TikTok zijn. Lees je liever? Onder de video is een transcriptie van de video te vinden.

Wat is TikTok en kan je op TikTok adverteren? – Een Pure Keukensessie


Timestamps:
00:00​ Intro
00:28​ Wat is TikTok?
01:35​ Populariteit van TikTok
03:32​ Een TikTok maken
04:49​ Bedrijven op TikTok
05:48​ Adverteren op TikTok
06:56​ Conclusie

Transcriptie video

De app bestaat wel al een enige tijd maar voor velen is hij misschien nog onbekend. Ik  heb het over TikTok. Vandaag ga ik laten zien wat TikTok is, wat je er mee kunt en voor online marketeers misschien wel het belangrijkste: wat zijn advertentie mogelijkheden op deze app? Hoi, mijn naam is Thijs van Hal en in deze gloednieuwe video, op dit kanaal, ga ik je wat meer vertellen over TikTok.

Wat is TikTok?

TikTok is een social media app en deze is net even wat anders en dan bijvoorbeeld Snapchat  Instagram of Facebook. Op de app kun je video’s posten van maximaal 60 seconden en de video’s die je bijvoorbeeld heel snel tegenkomt zijn dansvideo’s, challenges, lip-synch video’s, creatieve video’s, grappige video’s of hele random video’s.

De app is opgericht door het bedrijf  ByteDance maar TikTok is niet altijd TikTok geweest. Het was eerst Musical.ly. Misschien ken je het ook wel. Maar deze app is opgericht in 2017. Was toen al vrij populair maar ByteDance wilde graag de Amerikaanse markt betreden. En wat hebben zij gedaan? Zij hebben dus iets van een herpositionering gedaan en ze hebben Musical.ly omgevormd tot TikTok, en dat is het nu. Inmiddels heeft het meer dan 800 miljoen, maandelijkse gebruikers wereldwijd en het doelgroep die vooral aanwezig is op app zijn mensen tussen 13 en de 24 jaar. 13 is de minimale leeftijd van gebruikers op de app maar we zien ook dat bijvoorbeeld mensen jonger dan 13 ook actief zijn op de app.

Populariteit van TikTok

Maar wat maakt deze app  nou eigenlijk zo populair? Op bijvoorbeeld Facebook of Instagram kun je toch ook gewoon video’s posten en dit komt eigenlijk door de “For You” page. Dit is de homepagina van de app en is eigenlijk waar de meest van de gebruikers actief is. Op deze pagina zie jij een random filmpje van iemand op de wereld  zonder dat jij diegene volgt of überhaupt interactie mee hebt gehad. Het algoritme bepaalt welke video jij krijgt te zien en als jij wat meer interactie op dansfilmpjes dan krijg jij steeds meer dansfilmpjes te zien. Omdat je gepersonaliseerde feed krijgt, jij niet weet wat voor filmpje als volgende komt, deze kort is, je deze makkelijk weer verder kan skippen, is die eigenlijk heel gevoelig. En ben je zo een uur, anderhalf of twee uur op de app zonder dat jij dit door hebt.

Een andere reden waarom de app zo populair is, is omdat je heel makkelijk viral kan gaan. Ik had het net al om de view page dat je daar video’s tegenkomt van mensen die jij niet volgt. Dus als je als maker, als creator, een video post kun je eigenlijk zonder dat je überhaupt volgers hebt, kun je eigenlijk 800 miljoen gebruikers bereiken door middel van de view page. Als je video dan volgens uniek is, grappig is of jij een talent heb voor dansen of iets anders. Dan gaan mensen al snel liken. Pakt het algoritme het op. Komen er steeds meer mensen de video tegen en zo kun je heel gauw 100.000 of misschien wel een miljoen likes krijgen op een video zonder dat jij veel volgers hebt.

Omdat dit soort video’s en creators heel snel viral gaan betekent het ook dat er heel veel trends in de apps zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar alle sounds, alle audio, alle geluidsfragmenten in de app die meest populair waren de afgelopen maanden. Je ziet dat er heel veel wisseling is in meest gebruikte sounds en dat komt omdat er heel veel trends in de app zijn. Iets wat vorige week hartstikke populair was, kan bijvoorbeeld deze week wel helemaal niet meer zijn.

Een TikTok maken

Een TikTok maken kan je doen door in de app te gaan naar het plusje onderin het beeldscherm. Hier heb je vervolgens vele mogelijkheden om jouw TikTok helemaal uniek te maken je kan geluiden toevoegen. Je kan effecten toevoegen. Je kan AR lenzen toevoegen. Van die grappige effecten op je gezicht, die je bijvoorbeeld ook bij Snapchat ziet. Je kan je video verslomen of bijvoorbeeld versnellen. Hiermee kun je een eigen unieke TikTok maken maar je kan er ook voor kiezen om een reactie op een huidige video te doen. Dit kun je doen door naar video te gaan, delen te klikken en vervolgens voor  duet of aanhechten te kiezen.

Bij een duet zie je de TikTok waar je op reageert aan de rechterkant en kun je zelf een video creëren aan de linkerkant. En bij aanhechting, een stitch, ku  jij een stukje van een video van waar jij op wil willen reageren pakken en vervolgens je eigen stukje erachteraan plakken. Wanneer je jouw TikTok gecreëerd hebt, kun je nog een caption toevoegen en je kan bepaalde hashtags gaan toevoegen. Ook deze hashtag zijn erg bepalend voor het viral gaan binnen de app. Op de verkennerpagina van TikTok kun je zien welke hashtags op dit moment trending zijn en als  het een dansfilmpje is of een challenge is kun je makkelijk met deze hashtag meedoen door deze hashtag te gebruiken en de challenge te doen en wie weet ga je wel viral.

Bedrijven op TikTok

Ook als bedrijf zijnde heb je de mogelijkheid een content te publiceren op TikTok en TikToks te delen met de rest van de wereld. Let hier wel goed op de doelgroep die je graag zou willen bereiken. Zoals ik al eerder zei zijn het vooral jonge mensen. Jonge mensen tussen 13 en de 24, die actief zijn op de app en dit is ook de doelgroep die je zou kunnen bereiken met het plaatsen van de TikToks.

Een leuk voorbeeld vind ik Bol.com. Ik vind dat zij dat vrij goed doen. Zij doen dit door middel van hun content, hun TikToks, kunnen zij opeen leuke en grappige manier jonge mensen, de doelgroep, bereiken. Ook kun je heel goed inspelen op de trends die op dit moment spelen in TikTok. Een goed voorbeeld vind ik hier Jason Derulo. Een paar maanden geleden was het Nederlandse nummer Conjo van Adje heel erg populair op de app als sound omdat het een vrijwel lekkere beat had. Jason Derulo zag een kans maakt een remix op dit nummer, deze ging viral in de app en heeft er toe geleid dat hij miljoenen streams, ook bijvoorbeeld op Spotify, heeft gekregen op het nummer.

Adverteren op TikTok

Mocht content nou niet echt jouw ding zijn kun je ook nog adverteren in de app. TikTok maakt het heel erg moeilijk om te adverteren op app. Je moet je eerst aanmelden en verschillende formulieren invullen. Zij gaan het vervolgens beoordelen en dan kun je pas eigenlijk beginnen met adverteren. Binnen de app hebt verschillende advertentiemogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een in feet advertentie doen, deze komt als advertentie tussen de video’s van gebruikers door in de feet.

Of je kan een hashtag challenge promoten. Ik had het eerder al over ontdekken pagina waar je alle populaire hashtags kon zien. Hier kun je bijvoorbeeld een gepromote hashtag inzetten en zorgen dat mensen jouw challenge gaan doen. Ook kun je bijvoorbeeld samenwerken met influencers. Er zijn in Nederland en al helemaal wereldwijd heel veel TikTokkers die heel veel volgers en bereik hebben waar jij een samenwerking mee kan doen en jouw product of dienst kan promoten. Je betaalt je advertentie op basis van CPC of CPM maar let wel op! Vaak zijn de advertentie een minimaal budget wat je uit moet geven voordat je überhaupt kan adverteren op TikTok.

Ik hoop dat inmiddels duidelijk is wat TikTok is en wat de advertentie mogelijkheden zijn. Vond je deze video nou leuk like hem dan zeker even. Abonneer op ons kanaal en dan zie ik je bij de volgende video. Doei

Wij schrijven over internetmarketing

De meest recente blogs en artikelen op een rij.