Een sitemap is cruciaal wanneer je wil dat jouw website goed in Google kan worden gevonden. In dit blog leg ik uit wat een sitemap precies is, hoe je een goede sitemap maakt en hoe je je sitemap uploadt naar Google.

Voordat we beginnen, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de twee typen sitemaps: een XML-sitemap en een HTML-sitemap. Beiden zijn bedoeld om je website beter navigeerbaar te maken, maar er is één fundamenteel verschil. Een XML-sitemap is bedoeld om zoekmachines beter te laten navigeren en een HTML-sitemap om mensen op je site beter te navigeren. Hieronder zie je een voorbeeld van het verschil:

In dit blog zal ik het hebben over de XML-sitemap. Mocht je meer informatie willen over de HTML-sitemap, dan raad ik je deze blogpost van het bedrijf SemRush aan. Met deze uitleg over dat verschil duidelijk, kunnen we beginnen aan de rest van dit blog. Let’s get started!

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een bestand waarin je informatie geeft over de pagina’s op je website en de relatie tussen die pagina’s. Zoekmachines zoals Google gebruiken dit bestand om je site beter in kaart te brengen. Dit proces wordt in marketingland ook wel ‘crawlen’ genoemd. Een goede sitemap vertelt Google precies welke pagina’s en bestanden belangrijk zijn op je website en geeft waardevolle informatie over die pagina’s. Met waardevolle informatie bedoel ik in dit geval bijvoorbeeld wanneer de pagina voor het laatst is bijgewerkt en eventuele alternatieve taalweergaven van je pagina.

Wat heb je aan een sitemap?

Een sitemap is essentieel om je website door Google geïndexeerd te krijgen. Dat is belangrijk omdat je met een sitemap Google (of andere zoekmachines) een soort hulpmiddel geeft om je site beter in kaart te kunnen brengen. Dit proces, ook wel crawlen genoemd, heeft concreet de volgende voordelen:

  • Je websitepagina’s worden beter gevonden in Google;
  • Veranderingen op je website worden sneller door Google meegenomen;
  • Je kan categorieën toevoegen en prioriteit geven aan bepaalde pagina’s die voor jou belangrijk zijn.

Voor nieuwssites of andere websites die regelmatig nieuwsberichten publiceren, is het nóg belangrijker om een sitemap te hebben. Je kan namelijk in je sitemap aangeven dat de content die je publiceert ‘nieuws’ betreft. Wanneer je dit doet, kun je vertoond worden op Google News en word je beter gevonden. Meer hierover lees je onder het kopje sitemap extensies.

Is een sitemap nodig?

Nee, een sitemap is niet in alle gevallen nodig. Zie een sitemap als een soort hulpmiddel voor Google om beter te begrijpen waar je pagina’s en je website als geheel over gaan. Als het je doel is om je website beter te laten ranken in zoekmachines zoals Google, is het wel aan te raden om een goede sitemap te hebben.

Google geeft aan dat je een sitemap zeker nodig hebt onder de volgende omstandigheden:

  • Je site bevat erg veel pagina’s (500+ pagina’s). De kans is dan groter dat Google’s webcrawlers sommige nieuwe pagina’s of recent aangepaste pagina’s niet zien, waardoor de content niet of fout wordt weergeven.
  • Je site heeft een groot archief van artikelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwswebsites;
  • Je pagina’s zijn niet aan elkaar gelinkt. Wanneer je bijvoorbeeld veel pagina’s hebt met alleen tekst en geen links, kan Google deze pagina’s moeilijk vinden;
  • Je hebt een gloednieuwe website. Googlebot crawlt het web door links van een pagina te volgen naar een andere pagina. Als niemand naar jouw website linkt, kan Google je website ook niet vinden. Mede hierom zijn ook backlinks erg belangrijk.
  • Je hebt veel video’s en afbeeldingen op je website. Door een sitemap voor video en afbeeldingen toe te voegen, kan Google beter begrijpen waar de video of afbeelding over gaat.
  • Je hebt een nieuwswebsite. Als je wordt weergegeven in Google News heb je een nieuws-sitemap nodig om Google te laten begrijpen dat de content die je produceert nieuws betreft.

Je hebt niet per se een sitemap nodig in de volgende gevallen:

  • Je site is klein (minder dan 500 pagina’s). Hierbij tellen alleen pagina’s die je in de zoekresultaten wilt hebben staan mee voor dit totaal;
  • Je site is super goed intern gelinkt. Alle pagina’s zijn vanaf de homepagina te vinden;
  • Je website gevonden laten worden in Google is niet je doel. Bijvoorbeeld voor een vrijetijdswebsite.

Hoe maak je een goede sitemap?

Als je gebruik maakt van een CMS zoals WordPress of Hubspot dan heb je al een sitemap, ook al heb je daar zelf niets voor gedaan! Deze CMS’en maken namelijk automatisch een sitemap voor je aan. Dit is eigenlijk de enige goede manier om een sitemap te maken.

Slechte manieren om een sitemap te maken

Gek genoeg wordt in veel artikelen nog steeds aangeraden om handmatig zelf een sitemap te maken of een sitemap te laten maken met een generator.

Voor kleine sites kun je inderdaad handmatig een sitemap maken door een proces genaamd het ‘sitemap formaat’ te volgen. Dit kan in theorie voor kleine sites, maar deze manier is vrij achterhaald. Het duurt namelijk erg lang en is erg foutgevoelig. Ik raad je daarom sterk af om via deze manier een sitemap te maken.

Een andere manier die je vaak hoort voor het maken van een XML-sitemap is een online generator. Dit is een tool die automatisch de URL’s van je site in kaart brengt. Zo heb je binnen één minuut je sitemap. Dit lijkt dé oplossing, maar dat is het absoluut niet! Er zijn namelijk twee grote nadelen:

  • De kans is aanwezig dat de sitemap generator niet alle URL’s van je pagina vindt en dus niet kan opnemen. Dat is een probleem, omdat pagina’s die niet worden opgenomen ook niet in Google komen en je pagina dus niet wordt gevonden.
  • Daarnaast is de sitemap die je met een generator krijgt een momentopname, ook wel een ‘statische sitemap’ genoemd. Dit betekent dat wanneer je een nieuwe pagina toevoegt of iets nieuws toevoegt aan een bestaande pagina, Google deze niet meeneemt, omdat je je sitemap nog niet hebt geüpdatet. Met deze manier moet je dus regelmatig je sitemap opnieuw laten genereren.

Kortom, maak je sitemap dus altijd met behulp van je CMS. Zo blijft deze up-to-date, heb je er het minste gedoe aan en heb je de minste kans op fouten.

Sitemap uploaden naar Google

Een sitemap uploaden naar Google doe je zo:

  1. Typ ‘https://www.JOUWWEBSITENAAM.nl/sitemap.xml’, kijk of je je sitemap ziet en kopieer deze URL;
  2. Open Google Search Console en ga naar tabblad ‘sitemap’;
  3. Paste de URL (met HTTPS://) in het vakje en je bent klaar.

Nu de wat uitgebreidere uitleg…

Stap 1: Typ in de URL-bar van je browser www.JOUWWEBSITENAAM.nl/sitemap.xml. In het geval je de Yoast plug-in gebruikt in WordPress typ je in plaats van /sitemap.xml; ‘www.JOUWWEBSITENAAM.nl/sitemap_index.xml’. Vervang JOUWWEBSITENAAM door je websitenaam. Als je website eindigt in .com of .eu vul je dat in plaats van .nl in. Hier bij Pure Internet Marketing staat de sitemap op deze link: https://www.pure-im.nl/sitemap_index.xml.

Stap 2: Open Google Search Console en ga naar het tabblad ‘sitemap’. Als je nog geen Google Search Console hebt, moet je eerst bewijzen dat de website waarvoor je een sitemap wilt indienen ook echt van jou is. Anders zou iedereen zomaar jouw sitemap kunnen aanpassen. Om dat te voorkomen moet je een DNS-verificatie uitvoeren. Vul daarvoor je website in, plak de verificatiecode in je DNS configuratie en klik vervolgens op verifiëren. Hieronder worden deze
stappen uiteengezet aan de hand van afbeeldingen.

Als je moeite hebt met het vinden van de DNS configuratie, Google dan eens naar ‘DNS configuration WordPress’.

Stap 3: Dit is de meest simpele stap. Het enige wat je moet doen, is het invullen van de sitemap URL (www.JOUWWEBSITENAAM.nl/sitemap.xml). Als het goed is krijg je een vinkje dat hij is goedgekeurd en je bent klaar!

Sitemap extensies

Naast je normale sitemap, bedoeld voor webpagina’s, is er ook de mogelijkheid om sitemap extensies te gebruiken. Deze extensies werken volgens eenzelfde systeem als de normale sitemap, maar zijn bedoeld voor andere typen media. De extensies die Google op het moment van schrijven aanbiedt zijn:

  • Video-extensies
  • Afbeeldings-extensies
  • Nieuws-extensies

Voor meer informatie over deze sitemap extensies raad ik je dit artikel van Google aan.

Sitemap in WordPress

WordPress websites maken automatisch al een sitemap voor je aan. Je vindt deze door achter je website-URL het volgende te typen ‘/sitemap.xml’. Gebruik je de Yoast-SEO plug-in? Dan moet je in plaats van ‘/sitemap.xml’ achter je website-URL te typen ‘/sitemap_index.xml’ achter je website-URL intypen. Je komt dan bij een overzichtspagina uit waar je de verschillende sitemaps kan zien.