Introductie: wat is Google Analytics 4 (GA4) en hoe werkt het?
Het is je vast niet ontgaan dat Google Analytics, de bekende dienst van Google om statistieken van je website te verzamelen, onlangs een nieuwe versie heeft geïntroduceerd: Google Analytics 4 (ook vaak aangeduid met GA4). In dit blog lees je waarom deze wijziging is doorgevoerd en vind je in één oogopslag een overzicht van artikelen over de belangrijkste wijzigingen, de voor- en nadelen, het maken van analyses en meer – zodat je direct aan de slag kunt gaan.
Waarom Google Analytics 4?
Google geeft aan dat miljoenen bedrijven gebruikmaken van Google Analytics om gebruikersgedrag te analyseren en te begrijpen, om hier op in te kunnen spelen en gebruikers een betere ervaring te bieden. Inzichten van digitale analysetools worden steeds belangrijker. Er is steeds meer inzicht gewenst in de resultaten van marketingactiviteiten, er zijn grote verschuivingen in consumentengedrag gaande en de aandacht voor privacy van gebruikers neemt alleen maar toe. Zeker voor marketeers is het gebruik van analytics een dagelijkse taak en uit onderzoek blijkt dat zij het lastig vinden om een volledig beeld van hun gebruikers/klanten uit de data van het huidige Google (Universal) Analytics te halen.
Daarom is Google Analytics 4 geïntroduceerd, wat allerlei nieuwe inzichten en mogelijkheden met zich meebrengt. Het doel van de update is om een volledig beeld te geven van gebruikers(gedrag), van verschillende apparaten en platforms. Zoals Google het zelf aangeeft, is Google Analytics 4 gekomen om jou als marketeer essentiële inzichten te geven voor nu – en in de toekomst. Hieronder lees je de belangrijkste wijzigingen en nieuwe features.
Wat zijn de verschillen tussen Google Analytics en GA4?
“Wat is er dan precies veranderd?”, hoor ik je denken. Bijvoorbeeld dat er geen bouncerate meer beschikbaar is. Dit is vervangen door ‘engaged sessions’. Paniek? Niet nodig! Eddie legt je graag uit waar je nu naar moet kijken in zijn vlog Bouncerate in Google Analytics 4 is weg, wat nu? Een ander voorbeeld is dat de indeling van de rapporten aangepast is. Deze geven volgens Google nu een beter inzicht in de customer journey. Dit is direct ook een voorbeeld van het verkrijgen van een beter beeld van gebruikers(gedrag) over verschillende kanalen en apparaten heen. Daarnaast worden er een aantal events automatisch doorgemeten zonder dat additionele tracking in Google Tag Manager nodig is. En nog veel meer. In de blog van Casper lees je over 5 grote verschillen tussen Google Analytics en Google Analytics 4.
Hoe werken de events en conversies in GA4?
Het zal vast geen verrassing voor je zijn; het doormeten van gebeurtenissen en conversies is ook veranderd. Helaas is de bestaande data in je oude Google Analytics property ook niet mee te nemen naar de nieuwe versie. Bovendien is het nieuwe datamodel ‘event-driven’, waarmee Google aangeeft dat gebeurtenissen de basis van alle dataverzameling vormen. Frank heeft een blog geschreven over hoe dit event-driven datamodel van Google Analytics 4 werkt. Direct aan de slag? Met behulp van de blog van Arnoud stel je vandaag nog je eerste conversies in: Conversies doormeten in Google Analytics 4.
Welke voor- en nadelen van GA4 zijn er?
Wat vinden we er eigenlijk van? De update van Google Analytics brengt diverse voor- en nadelen met zich mee. Zoals al benoemd kopieert GA4 niet alle settings van het huidige Analytics, ook zal het even zoeken zijn om dit opnieuw in te stellen. De interface heeft een nieuw jasje gekregen, er zijn rapporten weggevallen of verplaatst en er zijn nieuwe statistieken bijgekomen. Wij zien het in ieder geval graag door de roze bril: Google belooft o.a. beter inzicht in de doelgroep dankzij machine learning én zowel events als doelgroepen zijn makkelijker aan te maken. Rien praat je in zijn blog bij over alle voor- en nadelen van de upgrade.
Hoe kan ik aan de slag met GA4?
Aan de slag met Google Analytics 4? Cool! We moeten hiervoor een account of nieuw property aanmaken, instellen en koppelen. Als je Google Analytics 4 gaat implementeren dan kan je de werking controleren met behulp van de ‘debugger functie’ van Google Analytics 4. Zeker wanneer je door middel van Google Tag Manager aanvullende events wilt inrichten, is het zeer waardevol om met de debugger functie de implementatie van je aanpassingen live te controleren. Hoe dit precies zit lees je in de blog van Ralph: de Google Analytics 4 debugger functie gebruiken.
Aanmaken & koppelen
Maak jij al lang gebruik van Google Analytics? Dan moet je een nieuw Google Analytics 4 property aanmaken. Denise legt uit hoe je dit doet in haar blog Een Google Analytics 4 property aanmaken. Wil je deze stappen liever visueel doorlopen? Bekijk dan de vlog van Eddie waarin hij laat zien hoe je een Google Analytics 4 account aan kun maken en kunt instellen in Google Tag Manager. Ga je voor het eerst met Google Analytics aan de slag? Bekijk dan onze handleiding Een Google Analytics 4 account aanmaken. Overigens zijn er ook nog best wat extra stappen vereist wanneer je een webwinkel hebt, hoe je E-commerce-tracking instelt voor GA4 met behulp van de Google Tag Manager legt Thijs aan je uit.
Analyses maken
Heb jij de smaak al te pakken en heb je een GA4-property? Tim geeft je inzicht in de mogelijkheden voor Data-analyses in Google Analytics 4. Diepgaande analyses zullen overigens plaats gaan vinden in de nieuwe ‘Google Analytics Analysehub’ Hoe dat zit en wat je hiermee kunt legt Ewoud uit in zijn vlog Google Analytics 4 Analysehub (tutorial). Wil je jouw GA4 data ook inzichtelijk hebben in Google Ads? Volg dan de vlog van Fabian waarin hij uitlegt hoe je GA4 aan Google Ads koppelt. En ben je benieuwd hoe je de paginaweergave per kanaal bekijkt in Google Analytics 4? Dan legt Eddie jou dat haarfijn uit.
Succes!
Heb je hulp nodig met Google Analytics 4? Zit je me andere vragen? Of wil je gewoon even sparren? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag!