Internet in de vorige eeuw
Internet wordt gevormd door de ruim 14 miljard pagina’s op websites die te bezoeken zijn. Omdat nagenoeg geen enkele website meer uniek is in onderwerp wordt het steeds belangrijker om bezoekers te bedienen van een site waarin zij hun weg kunnen vinden. Mooie websites, usability, passende afbeeldingen en duidelijke paden op de website hebben daar een belangrijke bijdrage in. De vooruitgang daarin lijkt logisch, doordat steeds beter over websites wordt nagedacht. Het is daarom erg leuk om eens terug te kijken naar hoe het internet in de vorige eeuw uitzag. Om het contrast duidelijk te maken hebben we voor- en na screenshots. De ‘voor’ screenshots zijn via de Wayback machine van Internet Archive gemaakt. Als die je nog onbekend is; het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen!
Apple 1997-2003
De eerste terugblik wordt de website van Apple. Voornamelijk omdat Apple nu onder andere symbool staat voor strak, gebruiksvriendelijk en mooi. Vormgeving is dus enorm belangrijk. In 1997 was er echter nog wel wat werk aan de winkel. Links Apple.com in 1997 en rechts vind je de huidige Apple website. Het grote verschil? De kracht van Apple wordt nu uitgestraald in de website. De ‘Apple beleving’ van de Apple stores, uitpakken van Apple producten vind je ook terug op de website. Strakke site, strakke producten en alles duidelijk weergegeven zonder dat de site heel druk wordt.
Netscape 1996-2013
Een browser die ik vroeger erg handig vond was die van Netscape. De website was toen verre van ideaal. Tekst over de gehele breedte, heel veel (voor de meerderheid van de bezoekers irrelevante) tekst en een pagina die zo breed is als de resolutie van de monitor. Dat laatste kan enigszins gerelativeerd worden door kleinere schermen. En uiteraard doordat in 1996 de gedachtegang over internet en de mogelijkheden heel anders waren. De vooruitgang bij Netscape is dan ook zeer duidelijk te zien. Helaas is Netscape niet meer wat het was. Doordat Internet Explorer gratis meegeleverd werd met Windows daalde het aandeel Netscape fors. In 2008 werd de browser stopgezet, na overname door AOL. Nu is Netscape een portal en richt het zich vooral op actualiteiten. Veel nieuws blijft overzichtelijk doordat er ook veel gebruikt wordt gemaakt van witruimte.
NY Times 1996-2013
De New York Times is één van de allergrootste kranten wereldwijd. De moeilijkheid met nieuws is dat het meteen aandacht moet trekken van de lezer om boven ander nieuws uit te springen. Iets wat lastig is omdat het voor alle publicaties opgaat op dezelfde pagina. In 1996 leek dat voor de NY Times minder van toepassing en was de homepage vooral leeg. Doorklikken was de vereist zonder duidelijk te maken waarom. En het liefst ook nog even registreren. Dat zat er toen al in en zelfs nog prominenter dan nu. Of de site vroeger beter is dan nu, of misschien een tussenweg het beste zou zijn laat ik in het midden. Oordeel zelf:
IMDB 1996-2013
Als filmliefhebber vind ik IMDB een zeer handige site. Een ieder die graag films kijkt kan ik dan ook aanraden eens op imdb.com te kijken. Op IMDB kan je heel veel informatie bekijken of films, acteurs en actrices, regisseurs en nog veel meer. Eigenlijk alles wat met film te maken heeft. Het handigst vind ik zelf de beoordelingen die mensen aan films geven. Topfilms zijn honderdduizenden keren beoordeeld. Iets wat een cijfer behoorlijk representatief maakt. Helaas zijn op de screenshot links niet alle afbeeldingen geladen. Toch mag duidelijk zijn dat het huidige IMDB een stukje moderner oogt dan de variant van 1996. Vanuit usibility gesproken is IMDB vooral voor nieuwe bezoekers niet ideaal. Het biedt enorm veel mogelijkheden, maar het blijft wat onduidelijk op de homepage wat die nou precies zijn en hoe te bereiken..
Overheid 2000-2013
Omdat sites van eigen bodem niet mogen ontbreken ook een Nederlandse website. Overheid.nl leek mij wel geschikt. De huidige site is vrij overzichtelijk, helaas links uitgelijnd, maar wel een stuk beter dan de website van bijna 13 jaar terug. Toch?
VGZ 1998-2013
En nog één website van Nederlandse bodem. Zorgverzekeraar VGZ. De laatste jaren succesvol bezig met het verbeteren van de website. Ondanks dat de website toen ook al redelijk to-the-point was, zeker voor zijn tijd, vind ik de huidige site een forse verbetering. Overzichtelijk, lichte kleuren, veel witruimte en en veel rondingen. Iets wat een site toegankelijk maakt en waar VGZ goede stappen in zet.
Ik denk dat het veilig is te zeggen dat internet een stuk mooier is geworden dan het was in de jaren “90. Site zijn logischer geworden en vooral ook mooier. De laatste komt niet in het minste geval door technische beperkingen uit die tijd, maar oplossing komt pas na vraag. Over vijftien jaar wordt er hopelijk niet net zo over huidige websites gedacht als nu over de website van de jaren “90. Waarom ik dat denk en vooral hoop is dat er nu veel beter over website wordt nagedacht dan destijds. Belangrijk is dus niet alleen om na te denken of jouw website mooi is, maar hoe de site door de bezoeker wordt ervaren. Is duidelijk wat op de site gedaan kan worden, hoe dat moet en waarom een bezoeker dat juist op jouw site moet doen? Zeker als je iets van een gebruiker wilt en niet iets biedt (zoals nieuwssites). Denk dus naast vindbaarheid ook zeker eens na over hoe je jouw website kan verbeteren voor je bezoekers.