Instagram adverteren voor bedrijven – de introductie
Op 6 oktober 2010 werd de app Instagram gelanceerd in de App Store. Het idee van de oprichters Kevin Systrom en Mike Krieger was om een app op de markt te brengen waarmee je makkelijk foto’s kunt bewerken en met vrienden kan delen. Daar komt ook de naam vandaan: ‘Instagram’ is een samenvoeging van ‘Instant camera’ en ‘Telegram’.
Dat Instagram een populaire app is, weet je waarschijnlijk wel. Grote kans dat jij zelf een Instagram account hebt, of het bedrijf waar je voor werkt. In deze blog vertel ik je meer over hoe populair de foto-app nou eigenlijk is, waarom adverteren op Instagram een goede toevoeging is aan de middelenmix voor bedrijven en hoe adverteren op Instagram werkt.
Instagram in cijfers
Afgelopen jaar blies Instagram dus al 10 kaarsjes uit. En nog blijft het aantal (dagelijkse) gebruikers toenemen. In 2020 had Instagram in Nederland maar liefst 5,6 miljoen gebruikers, waarvan 3,4 miljoen dagelijkse gebruikers. Om je een idee te geven van de stijging: in 2019 waren dit nog 2,7 miljoen dagelijkse gebruikers. Onder jongeren tussen de 15 en 19 jaar is Instagram het meest populair. 82% van deze leeftijdscategorie gebruikt de foto-app. En hoewel de groei in deze leeftijdscategorie wat afvlakt, blijft het totale gebruik groeien in alle leeftijdscategorieën[1]. Inmiddels zijn er wereldwijd in de afgelopen jaren al meer dan 50 miljard foto’s gedeeld!
Waarom Instagram als advertentiekanaal gebruiken als bedrijf
Nu je iets meer achtergrondinformatie over de foto-app hebt, vertel ik je in het kort waarom Instagram als advertentiekanaal een mooie toevoeging kan zijn aan de middelenmix van jouw bedrijf. Want naast dat je nu weet dat het aantal gebruikers van deze populaire app blijft toenemen, en je bovengemiddeld goed zit als je jongeren wilt bereiken, biedt Instagram nog meer voordelen als advertentiekanaal:
- Je bereikt meer mensen dan alleen je volgers;
- Je hebt de beschikking over gedetailleerde targetingopties zodat je je op de juiste doelgroep richt;
- Het gedoe met ‘link in bio’ bij je organische posts is in een klap opgelost;
- Er is voor elke doelstelling een goede campagne te creëren;
- A/B testen is een optie;
- Er zijn verschillende typen advertenties waar je voor kan kiezen;
- Instagram is geschikt voor elk budget.
Manieren van adverteren op Instagram
Er zijn drie manieren van adverteren op Instagram. Ik leg ze hieronder stuk voor stuk uit:
1. Advertentie maken via Instagram
Heb je al een professioneel Instagram account? Dan is jou de blauwe ‘Promoten’ knop onder al jouw posts vast al opgevallen. Via deze knop kan jij in 4 stappen jouw post tonen aan een veel groter publiek dan je enkel bereikt met jouw organische post. Snel en makkelijk, maar… daardoor ook weinig diepgang in tegenstelling tot adverteren via Facebook advertentiebeheer.
2. Advertentie maken via Facebook advertentiebeheer
Voor het adverteren op Instagram heb je een advertentieaccount van Facebook nodig.
Voor het adverteren op Instagram via Facebook advertentiebeheer heb je een advertentieaccount van Facebook nodig. Een Instagram-account is niet vereist, maar wordt wel aangeraden. Dan kunnen mensen namelijk ook doorklikken naar jouw profiel en zo jouw andere posts zien en doorklikken naar jouw website. Ook kan je op die manier reageren op opmerkingen onder jouw advertenties. Een perfecte manier om de interactie aan te gaan met jouw volgers, dus zeker doen!
Zoals eerder aangegeven heb je met adverteren via advertentiebeheer veel meer mogelijkheden qua instellingen voor jouw campagnes, advertentiegroepen en advertenties. Zo kan je kiezen op welke platformen en plaatsingen je advertenties te zien moeten zijn, kan je je media bewerken (voor je plaatsingen), krijg je met aangepaste en vergelijkbare doelgroepen nog meer opties om de juiste doelgroep te bereiken en krijg je – mede door hoe verder je campagnes, advertentiegroepen en advertentie opdeelt – veel gedetailleerde data en daarmee ook meer controle over je budget.
3. Influencer advertenties als social proof
Misschien had je deze optie hier niet verwacht, maar ook dit is een manier van adverteren via Instagram. Jij betaalt een influencer om via Instagram (hun eigen kanaal of die van jou) een post te plaatsen met daarin jouw product of dienst. Hiermee richt jij je met jouw product of dienst op de volgers van de influencer. Omdat influencers veel van hun leven met hun volgers delen, gaan de volgers hen als een soort van vriend beschouwen. Daarom wordt de verkregen informatie als betrouwbaarder aangenomen. Eigenlijk noemen we dit influencer marketing, omdat dit vaak verder gaat dan een post van een influencer op Instagram. Daarom gaan we in deze blog niet verder in op deze manier van adverteren op Instagram.
Om alles uit Instagram als advertentiekanaal te halen, raden wij aan om een advertentie altijd via advertentiebeheer van Facebook te promoten. Dit duurt misschien iets langer en het kan wat complex ogen door alle opties die je hebt, maar het biedt veel meer mogelijkheden om de juiste doelgroep te bereiken. En de data van de campagne levert je heel waardevolle input voor optimalisaties of volgende campagnes.
Instagram doelgroepen
Nu je weet hoe je kan adverteren, wil je natuurlijk ook weten hoe je je op jouw doelgroep kan richten. Je bereikt je doelgroep via Instagram door gebruik te maken van de targetingopties per advertentiegroep. Hier wordt onderscheid gemaakt in:
- Locaties – zoals plaatsen, provincies, landen en stralen.
- Interesses – waardoor je mensen bereikt op basis van hun interessegebieden.
- Demografische gegevens – zoals leeftijd, geslacht en taal.
- Gedrag – gebaseerd op activiteiten op Instagram, Facebook en daarbuiten.
- Aangepaste doelgroepen – dit zijn mensen die je al kent op basis van hun e-mailadres of telefoonnummer.
- Vergelijkbare doelgroepen – dit zijn nieuwe mensen die vergelijkbaar zijn met jouw bestaande klanten.
- Automatische doelgroepen – die door Facebook worden samengesteld.
Zoals je ziet kan je echt alle kanten uit. En heb je een doelgroep samengesteld? Dan sla je hem eenvoudig op zodat je hem voor volgende campagnes met één druk op de knop weer kan gebruiken.
Campagne doelstellingen
Of jouw doelstelling nou betrekking heeft op bekendheid vergroten, potentiële klanten meer informatie geven over jouw bedrijf, producten of diensten, of zorgen voor meer conversies: Instagram kan hier allemaal een bijdrage aan leveren. Dus denk hierbij aan een branding campagne, inhakers op gebeurtenissen, het promoten van een nieuw product of event en zelfs employer branding.
Typen Instagram advertenties
Nu je weet hoe je kan adverteren op Instagram, leg ik je uit waarmee je kan adverteren. In de basis biedt Instagram drie verschillende type advertenties aan:
1. Afbeelding
Vertel je verhaal met een vierkante, liggende of staande foto, afhankelijk van de plaatsing van je advertentie.
2. Video
Vertel je verhaal met bewegend beeld, geluid en eventueel ondertiteling. Je kan vierkante, liggende of staande video’s delen, afhankelijk van de plaatsing van je advertentie.
3. Carrousel
Met een carrousel kan je tot 10 afbeeldingen of video’s in één advertentie laten zien op de zogenoemde ‘kaarten’. Zo kan je verschillende producten/diensten uitlichten, of van één product/dienst meerdere aspecten laten zien. Aan elke kaart kan je een titel, omschrijving en unieke URL toevoegen.
In de blog Social media bannerformaten 2020: jouw up-to-date quick reference blog vind je meer informatie over de vereisten per advertentietype en geef ik je een aantal tips.
Per advertentiegroep kan je aangeven waar je wil dat jouw advertentietype op Instagram wordt vertoond. Hierbij heb je voor Instagram de keuze uit het Instagram overzicht, Instagram Explore en/of Instagram Story’s. Wil je jouw bericht ook meteen op Facebook promoten? Dat is een kwestie van een extra vinkje (of een aantal vinkjes) zetten. Easypeasy.
Wil je een bestaand bericht promoten? Ook dat kan! Via advertentiebeheer kies je bij ‘Advertentie maken’ voor ‘Bestaand bericht gebruiken’.
Wat kost adverteren op Instagram?
Qua kosten kan je alle kanten op, dus voor zowel grote bedrijven als de kleine ondernemer is het mogelijk om op dit platform te adverteren. Het is van tevoren niet precies te zeggen wat je gaat betalen voor het adverteren, omdat dit afhangt van verschillende factoren, zoals de doelgroep (wie je wilt bereiken), de concurrentie (hoeveel andere bedrijven diezelfde doelgroep willen bereiken) en de doelstelling (wil je je naamsbekendheid vergoten, meer klikken naar je site of producten verkopen). Per doelstelling kunnen de kosten ook anders in kaart worden gebracht, bijvoorbeeld per 1000 weergaven (CPM) of per klik (CPC). Wel kan je instellen hoeveel budget je (per dag of per looptijd) wilt spenderen aan je advertentie. Zo weet je zeker dat de kosten niet hoger uitvallen.
Zo, als het goed is ben je nu een heel stuk wijzer geworden over de mogelijkheden van adverteren via Instagram. Heb je (na het lezen van deze blog) nog vragen? Of wil je meteen starten met adverteren via Instagram om jouw zakelijke doelen te behalen? Neem dan contact met ons op.
[1] Newcom Social Media Onderzoek (2020)