‘Maar organisch verkeer is toch ‘gratis’?

SEO – ofwel search engine optimization – is één van de leukste vakgebieden binnen online marketing. Gek genoeg zien wij aan de klantzijde vaak dat SEO als een ‘gratis’ kanaal wordt gezien. Mooi meegenomen als het goed gaat, en je kan wat woordjes aanpassen als het niet meer zo goed gaat. “Serieus marketingbudget in een gratis kanaal stoppen?”, dat lijkt me niet.

Kijken we echter naar de wereldwijde trend met betrekking tot online marketingdiensten, dan heeft SEO de laatste jaren eigenlijk alleen nog maar een toename gezien. Organisch zichtbaar zijn is en blijft belangrijk, maar is lang niet altijd meer gratis. De content die rankt, rankt zonder directe betaling. Het maken van die content en het laten ranken ervan, dat vereist veel arbeidsuren en tegenwoordig (helaas) vaak ook een maandelijks potje voor ingekochte links.

Ik merk dat het zonder de juiste kennis erg lastig is om het juiste SEO-budget op te zetten. Want hoe verhoudt dat zich ten opzichte van de betaalde kanalen? En is het überhaupt mogelijk om een ROI  te berekenen? Deze vragen wil ik met dit blog allemaal in één keer beantwoorden.

Marketingbudget opsplitsen per kanaal

Mijn bronnen geven aan dat wereldwijd bedrijven gemiddeld 5% tot 12% van hun omzet terug in marketing stoppen. Van deze uitgaven besteden bedrijven gemiddeld de helft aan het online gedeelte. Mocht je bedrijf volledig online draaien, zoals een webshop, dan ligt het zwaartepunt vanzelfsprekend nog veel meer bij online marketing.

Hoe zit dat met betrekking tot SEO-budget?

Volgens de data investeren bedrijven gemiddeld 72,2% van het budget aan online marketing en gaat 10.5% daarvan naar SEO. Natuurlijk is de kanttekening hierbij dat ieder bedrijf specifieke behoeften heeft en het bedrag afhangt van het bedrijfsmodel, de niche, en de SEO volwassenheid waar iemand zich in bevindt.

Laten we nog eens een niveau dieper gaan. Hoe zet je dit budget nou effectief in?

5 vragen om de daadwerkelijke SEO kosten te bepalen

  1. Welk type bedrijf ben je?

Zet een percentage van je digitale marketingbudget opzij op basis van je online afhankelijkheid. Draait jouw business op websiteverkeer, dan doe je er goed aan om ook flink te investeren in organisch verkeer. Organische posities, wanneer eenmaal behaald, zijn standvastig. Waar je bij adverteren je zichtbaarheid direct verliest als je stopt met betalen.

Tip:

Het toewijzen van een percentage van het marketingbudget houdt nog geen rekening met specifieke SEO-behoeften. Vandaag de dag is SEO geen low-budget kanaal dat met wat simpele optimalisaties zijn werk doet. Wil je rendement pakken, dan is investeren in SEO een must. De investering zit hem in meerdere onderdelen van SEO. Voor goede on-page SEO is een content strategie en copywriter nodig. Continue relevante content zorgt voor een betrouwbaar domein. Daarnaast zal je – afhankelijk van de markt – ook moeten investeren in off-page SEO. Het technische gedeelde en de linkbuilding zijn daar onderdeel van en behoren elk ook een maandelijks budget te hebben om optimaal te blijven presteren.

In deze grootschalige analyse van SEO-diensten vond Backlinko een directe correlatie tussen uitgaven en tevredenheid. Wat makkelijk te begrijpen is als je inziet hoeveel onzin SEO tips er in de markt geslingerd worden.

  1. Wat doet de concurrentie?

Als je concurrentie zich ook agressief richt op bepaalde zoekwoorden in de branche, dan kost het vanzelfsprekend meer moeite om organisch verkeer te winnen en te behouden. Ook zij zullen werken met een contentstrategie en een flink contentgat ten opzichte van concurrenten dichten is een grote klus.

Wil je weten hoe je ervoor staat? Vergelijk de zoekresultaten voor jouw top 10 converterende zoekwoorden met die van je concurrent om uit te werken wat het gaat kosten om deze posities te verliezen of te winnen.

  1. Wat moet het organische kanaal opleveren?

Denk na over SEO-doelen in de context van je bredere marketingdoelstellingen.

Hoe past SEO tussen de andere kanalen? Is SEO het kanaal om te voldoen aan al je belangrijke KPI’s zoals leads binnenhalen of transacties? Zet je organische zichtbaarheid in om je naamsbekendheid te vergroten? Daarnaast werkt geen enkel online marketingkanaal op zichzelf. Alle kanalen zijn onderdeel van de mix en kunnen elkaar versterken of verzwakken. Bedenk dus goed of én wanneer je SEO inzet.

  1. Bereken het budget met behulp van Customer Lifetime Value

Het is belangrijk om een kanaal als SEO niet af te rekenen op een enkele conversie. De voordelen reiken namelijk veel verder. Klanttevredenheid, naamsbekendheid en merkretentie worden gestimuleerd door goede organische posities. Steeds meer mensen skippen de advertenties in Google en gaan uit van de credibility van een organisch resultaat. Het is daarom belangrijk om de Customer Lifetime Value (CLV) van je bezoeker uit te rekenen. Dit is het bedrag dat je op lange termijn van een klant kunt verwachten.

Hoe bereken je dat? Stel dat je een conversiepagina (leadformulier of bestelpagina) hebt die 5.000 bezoekers per maand trekt. Als 1% van de bezoekers converteert, dan heb je 50 klanten per maand. Als je Customer Lifetime Value €1000,- is (op basis van verwachte toekomstige transacties of andere acties), dan is je conversiepagina €50.000 per maand waard.

Met dit bedrag heb je veel meer houvast om te bepalen wat je aan SEO kunt besteden. Stel dat je SEO wilt inzetten om het maandelijks verkeer naar deze pagina met 20% te doen stijgen. Dan betekent dat, dat je met SEO 1000 nieuwe bezoekers per maand moet binnenhalen. Zet je dit af tegen het conversiepercentage van 1% dan heb je 10 nieuwe klanten per maand. Verreken je dit met de CLV van €1000,- dan leveren de maandelijkse SEO-inspanningen €10.000,- per maand op. Is dat in verhouding met wat je verwacht kwijt te zijn, dan kun je overwegen om SEO in te zetten.

  1. Bepaal de effectiviteit van SEO vs. Paid Advertising

Je kunt SEO ook budgetteren in relatie tot je betaalde kanalen zoals Google Ads. Grote kans dat je al op een of andere manier betaald adverteert. Dat inzicht in de markt is meer waard dan elk blog over dit onderwerp. Dus gebruik dat vooral in je voordeel om te bepalen of een ander kanaal ook werkt bij deze doelgroep.

Bekijk in Google Analytics eens de verhouding tussen je kanalen. Meestal heb je een duidelijk budget voor SEA, maar niet voor SEO. En toch levert SEO waarschijnlijk het meeste verkeer op. Onderzoek toont aan dat organisch zoeken gemiddeld 53% van het websiteverkeer genereert, terwijl betaald zoeken ongeveer 15% van het verkeer genereert. Dit zie ik ook terug bij de meeste accounts die ik beheer.

Analytics geeft bovendien ook de mogelijkheid om in te zien wat de conversies per kanaal zijn. Zo is makkelijk te berekenen wat het aandeel is van elk kanaal en kun je op basis van je budgettering voor SEA veel gerichter bepalen wat SEO mag kosten.

Tip:

Natuurlijk zorgt Google Ads of Facebook Ads voor snelle resultaten, maar je zichtbaarheid daalt zodra je stopt met het weergeven van advertenties. Aan de andere kant kan een SEO geoptimaliseerde website die goed scoort aan kracht winnen en op de lange termijn verkeer blijven genereren.

Dat SEO-budget mag omhoog

Hieronder heb ik wat praktijkervaring opgesomd om aan te geven waarom SEO belangrijk is en het deel van het marketingbudget meer dan waard is. Sterker nog, ik denk dat de juiste investering in SEO ervoor zorgt dat de totale marketingskosten lager zijn.

SEO is zeer effectief in vergelijking met andere kanalen

SEO beschikt over tal van statistieken (Google Analytics is je vriend) die je intern kunt communiceren en die het prioriteren van SEO ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende benchmarks: conversies / transacties, tijd op pagina, aantal pagina’s bezocht, omzet en ga zo door.

Laat de cijfers spreken en plan je budget met je uiteindelijke ROI op deze onderdelen in gedachten, zodat je een eerlijke prognose kan maken.

Privacywijzigingen hebben invloed op online adverteren

In het veranderende online landschap blijft SEO een sterke digitale strategie doordat organisch verkeer een groot voordeel heeft ten opzichte van adverteren:

Privacy. Google en Apple introduceerden om privacyredenen beperkingen op cookies van derden , een maatregel die naar verwachting de effectiviteit van digitale advertentiestrategieën zal verminderen. Maar deze wijzigingen hebben geen invloed op first-party cookies die je gebruikt om klanten op je eigen site te volgen. Voor SEO dus geen probleem, maar advertising gaat hier waarschijnlijk wel onder lijden.

Gratis adviesgesprek?

Zoals je misschien al door de regels heen leest, is een SEO-budget voor iedereen anders. Alles is daarnaast ook nog op niveau bij te sturen. Zoekvolumes zijn immers bijna nooit jaarlijks hetzelfde. De makkelijkste manier om tot een SEO-budget te komen is waarschijnlijk gewoon eens met een SEO-consultant te praten. Het is gebruikelijk dat SEO-marketingbureaus om deze reden beginnen met een gratis gesprek.

Zo’n gesprek is essentieel voor ons om in te spelen op de meest impactvolle strategieën binnen een budget. Daarnaast is het nodig om in te schatten welk maandbudget nodig gaat zijn om daadwerkelijk resultaten terug te zien.

Behoefte aan advies? Neem gerust eens contact op!