Je bent eruit; je wil beginnen met Google Shopping voor jouw bedrijf. Maar waar begin je en hoe werkt dat dan precies? In dit blog beantwoord ik alle vragen die je hebt over Google Shopping en leg ik je uit hoe Google Shopping werkt, hoe je er mee kan beginnen en hoe je er succes mee boekt. Zo kan ook jij je producten bovenaan in Google Shopping laten komen. Let’s get started!

Hoe werkt Google Shopping?

Stel je voor: je bent op zoek naar een ergonomische computermuis (dat was ik laatst toevallig zelf). Om je zoektocht te beginnen, typ je in Google: ‘Ergonomische muis’. Vervolgens word je gepresenteerd met het volgende scherm:

Google laat je dan een overzicht van verschillende aanbieders en producten zien waarvan Google denkt dat jij daarnaar op zoek bent. Je kan dan klikken op een van de advertenties en je wordt direct geleid naar de website van de aanbieder. Zo kan je gemakkelijk prijzen van verschillende webshops met elkaar vergelijken en direct het product kopen wat bij jou past, ideaal!

Hoe begin je met Google Shopping?

Om te beginnen met Google Shopping heb je twee dingen nodig: een Google Ads account en een Google Merchant account. Heb je deze nog niet? Kijk dan hier hoe je een Google Ads account aanmaakt en hier hoe je een Google Merchant account aanmaakt.

Vervolgens is het aan te raden om direct je Google Merchant account te koppelen aan je Google Ads account. Zo kan je je productgegevens ook in Google Ads gebruiken voor bijvoorbeeld advertenties of retargeting. Hoe het koppelen van je Google Ads met je Merchant center account werkt, lees je stap voor stap in deze guide van Google.

Google Shopping feed (Productfeed)

Vervolgens moet Google weten welke producten je wil laten zien in Google. Om die informatie te laten zien, werkt Google Shopping met een productfeed. Dat is simpelweg een lijst van de producten die je op Google wil vertonen. Zoals je hieronder ziet, kan een productfeed simpelweg worden gemaakt in Google Spreadsheets.

Google geeft zelf aan dat je een productfeed aan kan leveren via een tekstbestand (.txt), xml-bestand (.xml), Google Spreadsheets of (voor de slimmeriken onder ons) via de Google Content API for Shopping. Er zijn daarnaast tal van professionele tools om productfeeds te maken en onderhouden, zoals bijvoorbeeld Channable maar… – je ziet de bui al hangen – deze kosten natuurlijk geld.

Bij het toevoegen van een product aan je productfeed, voeg je verschillende kenmerken (ook bekend als productspecificaties) aan je product toe, zoals prijs, merk en verzendkosten. Er zijn tientallen kenmerken die je kan toevoegen aan je product, echter zijn er maar een paar écht nodig om te starten. Dat zijn de volgende kenmerken:

  • Product-ID
  • Productnaam/titel
  • Productbeschrijving
  • Link naar je landingspagina
  • Afbeelding

In het geval het betreffende product een prijs heeft komen daar nog bij:

  • Prijs
  • Beschikbaarheid van product
  • Datum waarop het product (weer) beschikbaar is

Google linkt al deze kenmerken vervolgens aan je product en weet op die manier welke informatie hij moet laten zien. Safe to say: de Productfeed is erg belangrijk en staat aan de basis van ieder Google Shopping account. Je account valt of staat met een goede productfeed.

Google Shopping Productfeed heeft extra informatie nodig?

In sommige gevallen zal Google aangeven extra informatie nodig te hebben voordat je producten kunnen worden vertoond. Dit verschilt erg op basis van wat je met Google Shopping verkoopt. Er zijn zelfs een aantal randvoorwaarden waar je aan moet voldoen.

Mocht je bij deze stap vastlopen, dan is deze guide van Google voor jou.

De meest voorkomende errors bij het instellen van deze kenmerken voor je Shopping feed komen doordat items met betrekking tot het Product-ID niet of niet goed zijn ingevuld. Dat zijn de:

  • Merknaam van het product
  • Global Trade Item Number (GTIN)
  • Manufacturer Part Number (MPN)

Google Shopping secundaire feeds

Naast deze ‘hoofdfeed’ die als ruggengraat van je Google Shopping account dient, zijn er extra feeds beschikbaar. Met deze extra feeds, ook wel secundaire feeds genoemd, kun je extra informatie toevoegen aan je Google Shopping listings. Voorbeelden van dit soort informatie zijn:

  • Aangepaste labels zoals ‘opruiming’ toevoegen
  • Ontbrekende GTIN waarden toevoegen
  • Informatie over de winkelvoorraad toevoegen voor advertenties met informatie over de winkelvoorraad

Een secundaire feed is dus een feed met extra informatie over een product uit je productfeed. Een secundaire feed is daarom ook altijd extra bij een productfeed en kan niet worden gebruikt als vervanging van je productfeed, enkel als uitbreiding.

Werkt Google Shopping ook voor bedrijven zonder webshop?

Ja, dat is absoluut mogelijk. Daarvoor moet je wel een stapje extra doen. Je hebt namelijk naast een productfeed een secundaire feed nodig. Welke feeds je nodig hebt, is afhankelijk van je manier van verkopen. In de onderstaande afbeelding zie je dat perfect afgebeeld.

Verkoop je alleen online? Dan hoef je alleen maar een productfeed te maken om te starten met Google Shopping. Je kan andere feeds toevoegen om Google meer informatie te geven en je listings beter te laten presteren, maar dit zijn enkel secundaire (extra) feeds.

Verkoop je alleen offline (vanuit je winkel of op locatie)? Dan moet je zowel een lokale productfeed als een lokale productvoorraad feed maken. Deze feeds zorgen er samen voor dat jouw producten alleen verschijnen wanneer klanten in de buurt van je winkellocatie zijn. Daarnaast laat Google direct zien of het product op voorraad is of niet. Zo worden klanten niet teleurgesteld met een product dat niet aanwezig is. Deze optie is dus perfect om je lokale winkelvoorraad ook online te promoten.

Wanneer je zowel online als offline verkoopt, moet je zowel een productfeed, een lokale productfeed als een lokale productvoorraad feed maken. Dat is eenmalig veel werk, maar levert je dubbel en dwars iets op. Kom je er niet uit welke feeds je nodig hebt en met welke zaken je aan de slag moet? Maak dan gebruik van Google’s product coach: https://www.google.com/retail/solutions/product-coach/.

Kortom: ook als een bedrijf haar producten alleen verkoopt vanuit een fysieke winkel of op locatie, kan Google Shopping erg waardevol zijn voor het bedrijf.

Google Shopping | Gratis of betaald

Google Shopping is op te delen in Google Shopping Organic (gratis) en Google Shopping Ads (betaald). Wanneer je artikelen over Google Shopping leest zullen deze meestal gaan over Google Shopping adverteren. Sinds 2020 is het echter ook mogelijk om je producten organisch (lees: gratis) zichtbaar te laten zijn met Google Shopping. Dit kan je doen wanneer je je productfeed hebt geüpload met de juiste waarden en structured data. Via de optie ‘gratis productvermeldingen’ in het Merchant center kun je aangeven dat je ook organisch gevonden wil worden. Producten worden dan getoond op Google Lens, de Search Carrousel en het
Shopping tabblad binnen Google.

Hoeveel kost Google Shopping?

Google Shopping is in de basis gratis. Je kan je volledige productfeed uploaden en zichtbaar laten worden in Google, zonder ook maar iets te betalen. Het echte succes komt echter pas wanneer je gebruikt maakt van advertenties.

Waarom Google Shopping Adverteren?

Er zijn tal van redenen te noemen waarom je zou willen beginnen met Google Shopping. Je betaalt als adverteerder voor Shopping-advertenties gemiddeld minder per klik dan bij reguliere tekstadvertenties, maar toch leveren Shopping advertenties wel 25% meer conversies op! Daarnaast genereren Shopping advertenties op Desktop ook nog eens 12% meer omzet per klik!

Google Shopping is dus fantastisch voor het genereren van traffic dat converteert. Dat komt doordat je je met Shopping Ads richt op de groep die in de aankoopfase van de klantenreis zit.

Kortom: ben je nog niet actief met Google Ads? You’re missing out! Ben je al wel actief of ben je binnenkort van plan met Google Shopping aan de slag te gaan? Dan is dit onderdeel van de blog voor jou!

Hoe werkt Google Shopping Adverteren?

Stel je voor: ik ben op zoek naar een Microfoon (dat was ik laatst toevallig zelf ook). Ik typ vervolgens in Google: ‘Microfoon kopen’. De pagina die je dan krijgt heb ik hieronder afgebeeld:

Direct bovenaan zie je Shopping advertenties. Daaronder zijn de tekstadvertenties (betaald) en helemaal onderaan zie je het eerste organische resultaat (niet betaald).

Je ziet direct dat de Shopping advertenties het meest prominent in beeld komen. Potentiële klanten zien een afbeelding, de prijs, de aanbieder de verzendkosten en andere relevante informatie over het product, zodat ze direct kunnen bepalen of het product iets voor hen is. Ideaal!

Als je het zo ziet, is het niet gek dat Shopping advertenties zo goed werken. Niet voor niets hebben Shopping advertenties vandaag de dag een marktaandeel van 60% van de betaalde kliks in Google. Je bereikt immers een doelgroep die klaar is om te kopen. Hét perfecte moment voor jou om de klant te bereiken.

Beginnen met Google Shopping Ads

Om te beginnen met adverteren op Google Shopping heb je drie dingen nodig: een Google Ads account, Google Merchant account en een goedgekeurde Productfeed. Nadat je deze hebt, maak je een campagne aan, kies je een biedstrategie en stel je de biedingen in. Ten slotte blijf je regelmatig optimaliseren zodat je account goed blijft lopen.

De opzet

Ik ga ervan uit dat je ondertussen al een Google Ads account, Google Merchant account en een Productfeed hebt opgezet en deze aan elkaar hebt gelinkt. Heb je dat nog niet? Scroll dan naar ‘Hoe begin je Met Google Shopping’.

Google Shopping campagne aanmaken

Een Shopping Campagne maak je aan via je Google Ads account. Hier lees je in detail hoe je dat moet doen en hebben we een doorloop van het volledige stappenplan om een Shopping-advertentie op te zetten uitgewerkt.

Je budget bepalen en verdelen

Bij het bepalen van je budget leiden meerdere wegen naar Rome. Er is niet maar één manier om je budget te bepalen. Het is dus ook niet zo dat je meer of minder succes krijgt, puur gebaseerd op het budget dat je in Google Shopping adverteren stopt. In het geval je moeite hebt om tot een budget te komen, denk dan eens aan hoe de budgetten binnen je bedrijf nu al verdeeld worden of kijk eens wat je concurrentie doet door te kijken hoeveel zij betalen voor een klik.

Het budget verdelen is niet iets wat je maar één keer zal doen, echter de eerste keer dat je je budget verdeelt, is het aan te raden om het grootste deel toe te wijzen aan zoekwoorden met een hoge koopintentie. Bijvoorbeeld: je geeft meer uit aan het zoekwoord ‘trampoline kopen’ dan aan het zoekwoord ‘wat is de beste trampoline’. Dat doe je omdat mensen die ‘trampoline kopen’ zoeken dichter bij een aankoop zijn. Dat is hét moment waarop je als adverteerder zichtbaar wil zijn, zodat ze de aankoop bij jou kunnen doen.

Biedingen

Er zijn verschillende biedstrategieën waar je uit kunt kiezen. De strategie die voor jouw bedrijf het beste is, is afhankelijk van wat je met Google Shopping wil bereiken. De meest voorkomende biedstrategieën zijn de volgende:

  • Vaste kosten per klik, zodat je zelf kan bepalen hoeveel je maximaal per klik wil betalen;
  • Return on advertisement spent (ROAS), om direct te zien of je winst maakt op een uitgegeven euro aan advertentiegeld;
  • Maximum kosten per actie, zodat je zelf kan bepalen hoeveel je maximaal per conversie/actie wil betalen;
  • Maximale zichtbaarheid, voor als je doel is om zo vaak mogelijk gezien te worden.

Google Ads geeft je de optie om één van deze doelen te kiezen en vervolgens de biedingen automatisch te laten uitvoeren door het algoritme van Google. In het begin is dit een prima uitkomst, maar als je het maximale uit je Google Shopping account wil halen, dan is het aan te raden om daar een professionele partij voor in te schakelen.

Optimaliseren

Google Shopping is super waardevol, maar met één keer instellen kom je er niet. Helaas is je concurrentie ook bezig met Google Shopping en stoten ze jou in no-time van de troon. Om dat doemscenario te voorkomen, is het van belang dat je je account regelmatig optimaliseert. Tijdens het optimaliseren kijk je bijvoorbeeld naar zaken als:

  • Irrelevante zoekwoorden verwijderen en relevante zoekwoorden toevoegen;
  • Biedmanagement, zoals budgetten, verplaatsen naar andere producten en zoekwoorden;
  • Je productfeed updaten en errors oplossen.

Door op deze wijze te optimaliseren, houd je je account scherp en blijf je de concurrentie een stap voor. Wil je meer tips voor het optimaliseren van je account? Dan is dit blog voor jou.

Hoe heb je succes met Google Shopping?

Na deze blog gelezen te hebben, ben je helemaal klaar om Google Shopping succesvol op te zetten, in te zetten en er succesvolle resultaten mee te behalen. Nog even één keer alles samengevat komt succes met Google Shopping neer op drie onderdelen. Deze drie ‘pilaren’ van succes voor Google Shopping zijn:

  • Bouw je productfeed en vul deze met de juiste informatie;
  • Kies de juiste biedstrategie;
  • Monitor, onderhoud en optimaliseer je account.