Google Ads is een uitstekend kanaal om je omzet uit online te verhogen. Een voorname reden om Ads niet in te zetten is gebrek aan kennis over de werking. In dit blog geef ik een toelichting op het wat en hoe van Google Ads.

Wat is Google Ads

Het systeem van Google om zelfstandig advertenties te plaatsen heeft Google ‘Ads’ genoemd. In het jaar 2000 opengesteld voor slechts 350 adverteerders en later voor de rest van de wereld. In 2003 is het betalen per klik toegevoegd aan Ads, één van de meest sterke punten van Ads.

Waar worden advertenties vertoond

Er zijn twee mogelijkheden voor het adverteren via Google Ads:

1. Op Google Search
2. Op het Display Netwerk (andere sites)

Google Search, bijvoorbeeld de advertenties op Google.nl, is erg krachtig. Mensen zoeken naar een product of dienst en een relevante advertentie zorgt ervoor dat jij zichtbaar bent. Of nog zichtbaarder omdat je mogelijk al goed zichtbaar bent via de normale resultaten. Verschillende jaren terug waren zoekende soms sceptisch over advertenties en werden deze vermeden. Het huidige gedrag toont dat er maar weinig van de scepsis is overgebleven. Advertenties krijgen zeer veel aandacht en er wordt absoluut op geklikt. Het display netwerk, advertenties op andere websites, werkt goed om een bredere doelgroep aan te spreken op latente behoeften. Ook werkt display advertising goed om top-of-mind te worden op een relevant moment.

Betalen voor bezoekers

De bekendste manier van adverteren is per klik. Pas wanneer iemand daadwerkelijk klikt op je advertentie wordt een bedrag in rekening gebracht. Voor een vertonging van een advertentie hoeft dus niet betaald te worden. Het te betalen bedrag is, in principe, nooit hoger dan de maximale CPC die je hebt ingesteld. Een andere methode is betalen per 1.000 advertentie impressies. Deze methode wordt geadviseerd voor branding campagnes op het displaynetwerk. Oftewel, advertenties waar je doel is om gezien te worden en waar kliks op de advertenties van minder belang zijn.

Advertentiepositie

In Google Search is de positie van een advertentie van groot belang. Hoe hoger de positie hoe meer mensen de advertentie zien en hoe meer mensen er op klikken. De advertentie positie wordt bepaald via een veilingsmodel. Omdat Ads 11 advertentieposties heeft en vaak meerdere adverteerders zijn CPC biedingen van invloed. De positie in de veiling wordt berekend aan hand van drie variabelen. De Quality Score (kwaliteitsscore), je maximale bod per klik en de advertentieopmaak. Het is dus zeker niet zo dat adverteren enkel is weggelegd voor grote bedrijven met grote budgetten omdat die altijd meer kunnen bieden.

Kwaliteitsscore

De kwaliteitsscore is in het leven geroepen om relevantie te belonen. De relevantie wordt berekend aan hand van drie zaken:

  • CTR
  • Zoekwoord en advertentietekst relevantie
  • Landingspagina van de advertentie

CPC bod

Het maximale bod dat je bereid bent te betalen voor een klik.

Advertentieopmaak

Ads heeft naast de normale advertentie mogelijkheden om extra op te vallen. Deze mogelijkheden worden sinds vorig jaar meegenomen in de Ad Rank en bevatten onder andere site links, telefoon extensies, locatie extensies en Google+.

Ad Rank = CPC bod x Quality Score x advertentie opmaak

De praktijk

Stel je biedt € 1,50 op een zoekwoord en je kwaliteitsscore is 8. Er is geen gebruik gemaakt van advertentieopmaak, dus de score daarvan is minimaal. Een andere adverteerder biedt € 2,- maar heeft kwaliteitsscore 5. Ook deze adverteerder heeft niets met de advertentieopmaak gedaan. De Ad Rank van de andere adverteerder is dan 10. De adverteerder die méér geboden heeft komt in dit geval onder jouw advertentie. Simpelweg omdat jouw kwaliteitsscore hoger is. Voor meer uitleg over de Ad Rank adviseer ik onderstaand filmpje te bekijken. [youtube id=”PjOHTFRaBWA” width=”600″ height=”350″]

Waarom Ads inzetten

  • Meer rendabel bezoek
  • Meer conversies
  • Uitstekend je doelgroep kunnen bereiken
  • Kosten volledig in eigen hand
  • Er is zeer goed op rendement te sturen

Eigenlijk zou iedereen Google Ads in moeten zetten, tenzij je niet meer werk en omzet wilt.