Wil jij als marketeer je bedrijf online op de kaart zetten, maar moet je eerst je baas nog overtuigen van online marketing? Lees dan vooral verder, want in dit artikel geef ik je 8 argumenten om je baas te overtuigen van online marketing!

1. Gebruik feiten en cijfers

Het mooie van online marketing is dat alles meetbaar en inzichtelijk te maken is. Dit in tegenstelling tot ‘offline’ marketingactiviteiten zoals adverteren in magazines. Gebruik daarom feiten en cijfers om de noodzaak inzichtelijk te maken. Google geeft veel informatie over het zoekverkeer wat er online is. Met behulp van de keywordplanner van Google kan je laten zien dat er online gezocht wordt naar jullie producten en diensten. Als die aantallen alleen nog niet genoeg zijn, maak dan een printscreen van het zoekresultaat in Google waar je concurrent bovenaan staat. Dat helpt vaak 😉

2. Online is alles meetbaar

Hierboven al aangegeven, maar heel erg belangrijk om te benadrukken: online is alles meetbaar. Je kan heel nauwkeurig het rendement van je marketingeuro berekenen. Veel beter dan offline marketing inspanningen te meten zijn. Ik merk vaak dat er nog beslissingen genomen worden op gevoel: ‘we denken dat onze doelgroep dit vakblad leest of aanwezig is op deze beurs’. Dat gevoel maak je met online marketing inzichtelijk. Je kan direct het aantal offerte aanvragen koppelen aan de investering in Google Ads. Of de toename van relevant verkeer uit Google door de investering in organische vindbaarheid.

Daar moet je baas wel gevoelig voor zijn: zicht op rendement van zijn hard verdiende euro.

3. Zoom in op de prestaties van je concurrent

Deze werkt nog beter: inzoomen op de prestaties van je concurrenten. Want elke baas vindt dat zijn bedrijf veel beter is dan wat de concurrenten doen. Helaas heeft Google daar geen boodschap aan. Het werkt heel goed om te laten zien op welke zoektermen de concurrent wél vindbaar is en wat jij daarom aan potentieel laat liggen. Als je helemaal geluk hebt is er een concurrent die adverteert op jouw bedrijfsnaam, dan is je baas direct overtuigd!

4. Bereik je doelgroep effectief

In principe is het vrij simpel: marketing is gericht op het effectief bereiken van je doelgroep. En als je doelgroep online aanwezig is, dan zou jij als bedrijf ook online aanwezig moeten zijn. Zo simpel is het. Voor dit argument zou je baas gevoelig moeten zijn. En mocht hij twijfelen of je doelgroep wel online aanwezig is, dan heb je bovenstaande cijfers en feiten weer als munitie om dat te bewijzen.

5. Benoem het potentieel bereik

Overtuig je baas met het potentiële bereik van online kanalen. Met het budget dat nu nog wordt besteed aan andere kanalen, kan je berekenen wat je online zou kunnen bereiken. Denk aan de inzet van social media bijvoorbeeld: hoeveel mensen kan je bereiken met je posts op Facebook ten opzichte van andere kanalen? Wat zou je online kunnen doen met het budget dat nu wordt vrijgemaakt voor de deelname aan een beurs? Dit hoeft niet te betekenen dat je niet meer moet deelnemen aan een beurs, maar wel dat je dit misschien in een wat kleinere vorm zou kunnen doen. Benadruk hierbij dat je online bereik ook het daadwerkelijke bereik is in plaats van dat je bij een beurs of magazine maar moet ‘hopen’ dat alle bezoekers of lezers je stand of advertentie zien.

6. Gebruik het toverwoord ‘pilot’

Is je baas nog niet overtuigd van online marketing? Gebruik dan het toverwoord wat altijd werkt, namelijk: ‘pilot’. Een pilot opzetten geeft iedereen de ruimte om aan te geven dat het een test is, en dat het ook als zodanig gezien moet worden. Een pilot van een xx aantal maanden geeft je de kans om je baas na die paar maanden van inzichten te voorzien die hem verder overtuigen. Daarnaast geeft de term ‘pilot’ ook al ruimte aan een mislukt avontuur, dus mocht het onverhoopt tegenvallen (waar ik niet vanuit ga), dan is er geen gezichtsverlies voor alle betrokkenen, omdat het slechts een ‘pilot’ was.

7. Benoem de uitgebreide toepassingen

Online marketing is meer dan advertenties plaatsen op Google of op social media. Er is veel meer mogelijk dan je baas weet. Overtuig hem daarom met allemaal toepassingen die super relevant zijn, maar die hij nog niet kent. Bijvoorbeeld het retargeten van je websitebezoekers, niet alleen met display banners (iedereen kent de voorbeelden van Booking.com wel), maar ook in Google zelf. Heb je een webshop of een uitgebreid online productenaanbod? Dan kan je ook dynamisch retargeten: de bezoekers van een specifiek product retargeten met banners van dit specifieke product.

Overtuig je baas met alle mogelijkheden die online biedt en die voor jouw bedrijf van toepassing zijn!

8. ‘Vreemde ogen doen dwingen’

Het laatste argument is wellicht de belangrijkste. De bovenstaande argumenten zouden jou genoeg ‘munitie’ moeten geven om je baas te overtuigen, maar soms is het simpelweg effectiever als een ‘vreemde’ dit doet. Hoezeer jij ook gelijk hebt, als een externe expert dit komt vertellen komt het anders over. Dat bedoel ik met ‘vreemde ogen doen dwingen’.

Conclusie

Met deze argumenten ga jij elke baas overtuigen van online marketing. Mocht het toch niet lukken? Dan gaat het laatste argument jou helpen, dan komen wij je helpen om je baas te overtuigen!