Hoe optimaliseer je RSA’s (Responsive Search Ads)? 5 tips and tricks!
Het is bijna zover, vanaf 30 juni 2022 kunnen de oude vertrouwde ETA’s (expanded text ads) niet meer worden aangemaakt. Uiteraard kan je bestaande ETA’s nog wel pauzeren of heractiveren. Ben je nou nog niet begonnen met het inzetten van RSA’s, dan kan je door middel van dit script eenvoudig alles omzetten (lees wel eerst even goed de beschrijving ;)).
In dit blog geef ik je een aantal tips over hoe je RSA’s inzet en hoe je deze advertenties kan optimaliseren. Ben je nog helemaal niet bekend met RSA’s, dan raad ik je aan om onderstaande video van Google eerst te bekijken.
1. Gebruik de data uit je ETA’s
Als doorgewinterde ETA gebruiker heb je in een bestaand account al heel wat data verzameld en – als het goed is – ook getest met verschillende koppen, beschrijvingen, call to actions etc. Gebruik deze koppen en beschrijvingen dan ook in je RSA’s. Welke koppen, beschrijvingen en CTA’s hebben goed gewerkt en kan je verwerken in je RSA’s?
2. Eén RSA per advertentiegroep
Google test diverse combinaties van je ingevoerde koppen en beschrijvingen, het toevoegen van twee RSA’s is daarom ook niet nodig. Dit kan zelfs nadelig zijn voor je performance, omdat het langer duurt voordat je advertentievarianten geoptimaliseerd zijn.
3. Voeg zoveel mogelijk koppen en beschrijvingen toe
Op dit moment is het mogelijk om 15 headlines en 4 beschrijvingen toe te voegen aan een RSA. Deze koppen en beschrijvingen worden door Google gecombineerd om zo per zoekopdracht de meest relevante advertentie te kunnen laten zien. De kracht van dit advertentietype zit in het maken van combinaties en het optimaliseren van de beste advertentie aan de hand van de zoekopdracht. Je zult ook zien dat de CTR (click through rate) zal toenemen als je meer koppen toevoegt, omdat Google de juiste advertentie kan laten zien op het juiste moment. Uit onderzoek blijkt wel dat je conversiepercentage kan dalen als je meer koppen toevoegt (dit kan, maar hoeft natuurlijk niet ;)).
4. Koppen of beschrijvingen vastzetten/pinnen?
Google beoordeelt je RSA op basis van 4 toevoegingen in je ads (het aantal koppen, zijn de zoekwoorden verwerkt in je ads, de diversiteit van je koppen en beschrijvingen).
Naast dat Google de koppen en beschrijvingen combineert, is er ook een mogelijkheid om de koppen en beschrijvingen te ‘pinnen’, dit betekent dat je bepaalde koppen of beschrijvingen kan vastzetten op een positie. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn dat je in je branded campagne altijd je merknaam op de eerste of tweede positie wil hebben. Probeer op zijn minst 10 verschillende koppen en 3 beschrijvingen toe te voegen. Koppen pinnen is absoluut nodig en in sommige gevallen logisch, zoals in het voorbeeld van de branded campagne. Ik raad daarom ook aan om alleen te pinnen als het ook echt nodig is. Het pinnen van koppen zal uiteindelijk de advertentiekwaliteit in de ogen van Google doen verlagen, omdat er minder combinaties gemaakt kunnen worden en je Google hiermee beperkt en het dus negatieve invloed kan hebben op de performance. Onze ervaring is dat Google op den duur leert welke koppen en combinaties voor de beste prestaties zorgen.
Meer weten waarom het niet verstandig is om koppen te pinnen: https://www.impression.co.uk/blog/responsive-search-ads-best-practices/
Het pinnen van koppen binnen Google Ads.
5. Analyseer de koppen en combinaties!
Als je al RSA’s hebt draaien, bouw je natuurlijk ook weer data op voor verdere optimalisatie. Bij ‘Items’ in Google Ads zie je de performance van je koppen en beschrijvingen.
Performance tabs responsieve zoekadvertenties
Als je genoeg data hebt, zie je hoe bepaalde koppen presteren. Dit kan je uiteindelijk weer gebruiken bij je optimalisaties door koppen die slecht presteren te vervangen voor andere varianten. Daarnaast heb je naast ‘items’ ook het tabje ‘combinaties’. Hier zie je alle combinaties die Google maakt met de door jou ingevoerde koppen en beschrijvingen op basis van de combinaties die het vaakst vertoond zijn. Let hierbij ook goed op of er geen vreemde combinaties ontstaan. Sommige combinaties krijgen wellicht minder impressies, deze zou je dan kunnen vervangen en testen.
Bonustip: let goed op als je gebruik maakt van o.a. Keyword insertion. Google zal puur naar de data kijken en niet naar de logica van de opbouw. Zo kan het voorkomen dat als je twee keyword insertion koppen toevoegt, deze qua zoekopdracht in de ogen van Google wellicht goed aansluiten maar qua logica niet kloppen.
Hopelijk heb je wat aan bovenstaande tips! Heb je vragen en/of opmerkingen, neem dan gerust contact met ons op.