‘Goedemorgen, kun je mij vertellen hoeveel reserveringen we hebben voor 1 mei, en via welk kanaal de meeste reserveringen zijn gedaan?’ ‘Uhm… nee eigenlijk niet.’ ‘Maar je kunt toch alles meten wat er op de website gebeurt?’
Ken je zo’n soort situatie? In dit blog wil ik je graag een aantal inzichten geven hoe je bepaalde data die niet via een standaard rapport in Google Analytics naar voren kunt krijgen.

404 pagina’s direct inzichtelijk maken

Niets zo vervelend als een bezoeker op je website komt en een pagina te zien krijgt die aangeeft dat de gewenste pagina niet gevonden kan worden, een 404-melding dus. Het standaard rapport in Google Analytics ‘Alle pagina’s’ onder het onderdeel ‘Gedrag’ geeft je een mooi overzicht van alle pagina’s die zijn bekeken op je site. Maar je vindt hier niet direct de pagina’s terug die een 404-melding gaven. Je kunt handmatig gaan opgeven dat de paginatitel de melding moet bevatten die overeenkomt met de pagina ‘niet gevonden’ tekst. Maar het kan veel eenvoudiger en sneller worden geraadpleegd door een aangepast rapport te maken.

Via het onderdeel ‘Aanpassing’ kun je zo’n aangepast rapport maken. Onderstaand screenshot geeft weer hoe het rapport opgebouwd moet worden:

aangepast_rapport_404_melding

Bovenstaande geeft aan dat het rapport ‘Bestemmingspagina’s’ gecombineerd met het aantal sessies, weer moeten geven waarbij gefilterd moet worden op paginatitel. Wat de paginatitel moet zijn, is het enige dat je zelf even op moet zoeken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door achter je domein even willekeurig wat te typen, wat ervoor zorgt dat er een 404-pagina wordt weergegeven. Kijk even wat de paginatitel is en vul die in. Sla het rapport op en je kunt voortaan bijvoorbeeld per dag bekijken welke bestemmingspagina’s een 404-melding geven. Op die manier kun je snel actie ondernemen om pagina’s weer live te zetten die misschien wel helemaal niet offline hadden moeten gaan.

Conversie

Als je via jouw website iets verkoopt, wil je natuurlijk zien wat en hoeveel er is verkocht. Dit kun je eenvoudig zien via het rapport ‘Productprestaties’ in het onderdeel ‘Conversies’. Als je nu de vraag krijgt welke producten er zijn verkocht vanuit bijvoorbeeld een nieuwsbrief, is dit niet direct inzichtelijk. Je kunt in het rapport dan een segment aanmaken. Bovenaan de pagina kun je klikken op ‘Segment toevoegen’ en vervolgens op ‘Segment maken’. Stel dat je een segment wilt maken voor E-mail marketing. Afhankelijk van hoe je UTM-tagging is bepaald, kun je het E-mail segment maken.

e-mail_segment_maken

Door bij Campagne en Medium de waarden aan te geven die je altijd gebruikt voor je UTM-opbouw, kun je het segment nu aanmaken. Geef het segment een naam en sla hem op. Als je bent teruggekeerd bij het rapport ‘Productprestaties’ kun je nu weer klikken op Segment toevoegen. Via het tabblad ‘Aangepast’ kun je nu het door jou aangemaakte segment terugvinden. Door deze te selecteren past het rapport zich aan naar productprestaties binnen E-mail marketing.

Een andere mogelijkheid is om een aangepast rapport te maken.

product-verkopen-email-marketing

Met bovenstaande opzet geef je bij statistieken aan wat je wilt zien, bijvoorbeeld aantallen en productopbrengst. De dimensie waarop de statistieken gebaseerd moeten zijn, zijn in dit geval de producten.
Bij het filter geef je aan dat je dit wilt zien op basis van bron/medium. Wat dit exact is, kan je zelf achterhalen door even te kijken hoe je UTM-tagging hebt ingesteld in je nieuwsbrieven. Vul deze in, sla het rapport op en je aangepaste rapport is altijd direct te bekijken. Uiteraard kun je dit ook voor andere kanalen doen.

Specifieke data die überhaupt niet standaard in Analytics terugkomt

Laat ik meteen concreet worden om dit onderdeel duidelijk te maken. Mijn blog begon met de vraag ‘Kun je mij vertellen hoeveel reserveringen we hebben voor 1 mei, en via welk kanaal de meeste reserveringen zijn gedaan?’
Stel dat je werkt in de hotelbranche en je wilt ook graag de reserveringsdata terugzien in Analytics. Met dit soort informatie kun je bijvoorbeeld je marketing inspanningen aanpassen op wat nodig is.

Dit is specifieke data die niet in Analytics terug te vinden is zonder wat aanpassingen. De oplossing die Google Analytics hiervoor biedt, is door bijvoorbeeld gebruik te maken van aangepaste dimensies.

Hoe je dit doet?

  1. Als eerste ga je naar Google Analytics naar ‘Beheerder’. Onder property instellingen ga je naar het onderdeel ‘Aangepaste definities’. Hier kun je aangepaste dimensies aanmaken.

aangepaste_dimensies_maken

  1. Geef je dimensie een duidelijk naam. Bij bereik kun je kiezen uit een aantal opties. In dit geval kies je voor ‘Hit’. Hiermee wordt de waarde toegekend op de hit waarvoor hij is ingesteld.

  1. Nadat de dimensie is aangemaakt, komt de data (logischerwijs) nog niet terug in Analytics. Via Google Tag Manager kun je een variabele maken om ervoor te zorgen dat dimensie een waarde toegekend krijgt.
    Kies in Google Tag Manager voor variabelen en kies ervoor een nieuwe variabele te maken.
    Geef je variabele linksbovenin een naam en kies bij variabele configuratie ‘Variabele voor gegevenslaag’. Bij de configuratie is het nu erg belangrijk de juiste variabele op te geven waar Analytics de data vandaan moet halen. In het geval van de reserveringsdatum moet je deze uit de datalayer halen die op de bedankpagina wordt geladen. Deze variabele naam vul je exact in bij Google Tag Manager.Zodra dit gedaan is, kun je de variabele opslaan.

google_tagmanager_variabele

  1. De laatste stap is om ervoor te zorgen dat de variabele gekoppeld wordt met de aangemaakte dimensie in Google Analytics. Wederom in Google Tag Manager kun je hiervoor zorgen. Bij het onderdeel variabelen dien je bij ‘Door gebruiker gedefinieerde variabelen’ de Google Analytics variabele te openen. De standaard naam voor deze variabele is ‘Instellingen voor Google Analytics’.
  2. Zodra je de variabele hebt geopend klik je op het vak ‘Variabele configuratie’. Vervolgens open je ‘Meer instellingen’ en daaronder zie je ‘Aangepaste dimensies’. Bij index vul je 1 in, mits de aangepaste dimensie die je in Google Analytics hebt aangemaakt ook de eerste is. Als dit bijvoorbeeld al de 3e was, is de index dus 3. Bij dimensiewaarde vul je variabele in die je eerder hebt aangemaakt. De variabele dient tussen accolades te staan zoals ook is te zien in het screenshot.

google_tagmanager_analytics_variabele_aangepaste_dimensie

  1. De allerlaatste stap is de wijzigingen op te slaan en vervolgens de gemaakte wijzigingen live te zetten.

Conclusie:

Het gebruik van Google Analytics is cruciaal om te bepalen of je website de resultaten behaalt die je voor ogen hebt. Standaard rapporten geven je natuurlijk al veel inzicht om keuzes te maken. Door goed na te denken over vragen die je graag beantwoord ziet, zijn aangepaste rapporten, segmenten, aangepaste dimensies een extra krachtig middel om analyses te maken van je website en je marketing kanalen.