Help! Steeds minder bezoekers…
Op een mooie maandagochtend open je Google Analytics en tot je grote verbazing zie je een flinke afname in bezoekers. Paniek! Maar houd je hoofd er nog even bij, want wellicht is er een logische verklaring voor deze afname. In dit blog wil ik je enkele tips meegeven om het mogelijke probleem te traceren.
Seizoen of feestdag?
Als de neergang van het aantal bezoekers al een tijdje aan de gang is, dan kan het zijn dat we te maken hebben met seizoensinvloeden. Misschien is hier al een logische verklaring voor te verzinnen. Maar zo niet, kijk dan even in de historische data of je een soortgelijke trend in een vergelijkbare eerdere periode kunt terugvinden. Mocht je nog geen oudere data hebben, dan is het mogelijk om seizoenstrends te ontdekken in Google Trends. Zoek in Google Trends naar de belangrijkste zoekwoorden voor jouw website of product. Indien je geen trends kunt ontdekken, dan moeten we eens verder in de data duiken.
Verkeersbronnen analyseren
Om te achterhalen waar de neergang in bezoeken vandaan komt, kunnen we het probleem proberen te isoleren bij een uiteenzetting van de verkeersbronnen. Wat we willen weten is of er een bepaalde verkeersbron zorgt voor een afname in het aantal bezoekers. De afbeelding rechts laat zien waar je in Google Analytics deze uiteenzetting kunt vinden. Wanneer je hierin de oorzaak hebt gevonden dan zijn er wellicht nog enkele scenario’s, waarbij een diepere analyse mogelijk is.
Minder verkeer uit zoekmachines
Als je erachter bent gekomen dat je in een bepaalde periode minder bezoekers hebt gekregen vanuit zoekmachines, dan wordt het tijd om te achterhalen waardoor dat komt. We beginnen hierbij door te kijken naar de zoekwoorden waarop mensen op je website terecht zijn gekomen. Vergelijk hierbij twee verschillende periodes en bekijk eens rustig welke zoekwoorden zorgen voor een afname. Wanneer je ziet dat er veel verschillende zoekwoorden zijn die minder bezoekers opleveren, dan zou je eigenlijk nog willen weten of dat naar een specifieke pagina is geweest. Dit doe je door een secundaire dimensie toe toevoegen naast de zoekwoorden. Vervolgens zie je de zoekwoorden én de desbetreffende pagina waarop mensen terecht zijn gekomen.
Mocht je ontdekken dat er iets mis is met het verkeer vanuit zoekmachines, dan zijn er tal van mogelijke oorzaken. Indien je zelf niet zo bedreven bent in zoekmachine marketing, dan is het zeker aan te raden een SEO of SEA expert in te schakelen.
Verwijzende bronnen
Zodra zoekmachines nog ongeveer hetzelfde aantal bezoekers doorsturen, dan is het goed om te kijken bij verwijzende bronnen in Google Analytics. Hier zie je verschillende websites die bezoekers doorverwijzen naar jouw website. De mogelijkheid bestaat dat een van de betere verwijzende bronnen is weg gevallen.
Foutje bedankt
Heel af en toe sluipt er weleens een foutje in het meetsysteem. Een kleine storing bij Google Analytics kan de oorzaak zijn. Of heeft iemand het Google Analytics script van een of meerdere pagina’s verwijderd. Mocht je er totaal niet uitkomen en heb je hulp nodig? Neem dan contact op met Pure IM voor een analyse van je webverkeer.