Haal meer uit de zoekfunctie op je site
Als je alles uit je website wil halen, moet je de zoekfunctie niet overslaan. Een interne zoekfunctie is een krachtig middel om je klanten tot transacties te verleiden. Als je het hebt over het optimaliseren van je website, denken mensen al snel aan goede teksten of aansprekende call-to-actions. Maar er is nog een hele krachtige functie die nog weleens over het hoofd wordt gezien, namelijk de interne zoekmachine. Een zoekfunctie waarbij je de website kunt doorzoeken wordt over het algemeen behoorlijk vaak gebruikt en biedt interessante mogelijkheden voor het verbeteren van de website én marketing.
Google Analytics
Data vanuit de zoekfunctie is zeer eenvoudig in te laden in Google Analytics. Door de queryparameter van de functie in Analytics toe te voegen wordt bijgehouden wat mensen zoeken. Het toevoegen van deze parameter is zeer eenvoudig te doen via de volgende stappen: Eenmaal geïmplementeerd is het even wachten alvorens de eerste data weergegeven wordt. Navigeer in Google Analytics naar het kopje Gedrag > Zoekopdrachten op site en er gaat een wereld aan extra informatie voor je open. Waar zoeken mensen naar? Wat is het verschil tussen mensen die zoeken en die niet zoeken? Hoeveel mensen verlaten de website na een zoekopdracht? Of vanaf welke pagina beginnen mensen te zoeken?
Verbeteren zoekmachine
Een van de belangrijkste zaken die je met deze data kunt aanpakken is het verbeteren van de zoekmachine. Bezoekers die de moeite nemen om een zoekopdracht te geven zijn behoorlijk betrokken en die wil je niet verliezen. Als men wat zoekt is het dus belangrijk dat ze vinden wat er gezocht werd. Klinkt heel logisch, maar het is wel een uitdagende klus. Waar je mee kunt beginnen is het kijken naar welke zoekopdracht tot veel verlatende bezoekers leiden. Hoe zien de zoekresultaten eruit voor deze termen? Zijn de antwoorden wel relevant of goed weergegeven? Hetzelfde geldt voor termen waar veel verfijningen worden doorgevoerd. Afhankelijk van de technische mogelijkheden van de interne zoekmachine zou je kunnen kiezen voor een algoritme, tags of bijvoorbeeld het koppelen van vooraf gedefinieerde resultaten per zoekopdracht. Dit alles met het doel om het uitstappercentage te verlagen en dus minder bezoekers te verliezen.
Informatie vanuit bezoekers
Bezoekers die de zoekfunctie gebruiken die konden iets niet gemakkelijk genoeg vinden. Dit geeft dus belangrijke informatie over de navigatie van de website. Met deze data kun je bijvoorbeeld uiteindelijk beslissen om wat aan de menustructuur te doen om bepaalde informatie beter beschikbaar te maken. Misschien nog veel nuttiger zijn zoekopdrachten naar producten die je eigenlijk niet hebt. Stel je hebt een website waar je koffers verkoopt en je ziet dat behoorlijk veel bezoekers zoeken naar Rimowa koffers, maar die heb jij niet in het assortiment, dan is dit natuurlijk een goede aanleiding om te onderzoeken of dit niet een toevoeging in het aanbod moet worden.
Vaktermen
Een laatste punt dat ik wil meegeven is de benaming van bepaalde zaken. Wat je in de praktijk veel ziet is dat marketeers en ondernemers in vaktermen spreken. Niet altijd wordt dit begrepen door de doelgroep en de data van de interne zoekmachine kan hier een licht op schijnen. Als ik het op onze website telkens heb over SEO en bezoekers zoeken massaal naar Google optimalisatie, dan is dat een teken dat SEO niet wordt begrepen. Tijd om dat aan te passen om zo niet die warme lead te laten lopen door mijn vaktermen.
Dit artikel verscheen op 30 december 2014 op Sprout |
---|
De Pure IM consultants schrijven regelmatig voor vakgerelateerde autoriteiten. Zo wordt geschreven voor Frankwatching, Sprout, Marketingfacts en het Hostnet weblog. Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor Sprout. Wil je meer informatie over onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact op. Direct contact opnemen |