Op zoek naar een nieuw CMS systeem? Dan heb je waarschijnlijk ook nagedacht over online marketing in combinatie met dit systeem. Een CMS systeem is vanuit verschillende eigenschappen te bekijken om te bepalen of het past bij de organisatie of de doelstellingen die je hebt. In dit artikel worden de grootste CMS systemen bekeken op basis van de voor- en nadelen vanuit online marketing.

WordPress

WordPress is het meest gebruikte CMS systeem dat er is. Het is een open source systeem, wat betekent dat iedereen het kosteloos kan krijgen en er door de community gewerkt wordt aan het verbeteren van het systeem. Het systeem is dus ook makkelijk aan te passen en als je handig bent met code, kan je er zelf aanpassingen aan doen. Ben je iets minder handig, dan ook geen zorgen, want er zijn enorm veel plugins beschikbaar voor WordPress.

Voordelen online marketing

WordPress is een SEO-vriendelijk CMS systeem. Het hangt wel sterk af van de template die je gebruikt en de codering daarvan. Wanneer je daar op let, heb je aan WordPress een goede. Dit geldt ook voor de sitesnelheid en de mobielvriendelijkheid van WordPress. Investeer in een goed ontworpen template. Let ook op met de (hoeveelheid) plugins, dit is in het algemeen een voordeel van WordPress, maar kan nadelig zijn voor online marketing wanneer je website er zeer traag van wordt.

Nadelen online marketing

De plugins kunnen de site langzaam maken. Dat is dus ook een nadeel van WordPress. Wanneer je onbeperkt plugins toevoegt, zal dit negatief kunnen werken voor de laadsnelheid en SEO-resultaten van je website. WordPress is dus – afhankelijk van de template en de toevoegingen die je zelf doet – een geschikt CMS voor online marketing.

Drupal

Drupal is net als WordPress een open source CMS systeem. Ze hebben veel overeenkomsten, maar zijn ook verschillend op bepaalde punten. Waar WordPress meer een instap website systeem voor iedereen is, daar is Drupal net wat meer voor grote sites met veel content en grote databases. Het systeem wordt in principe veel gebruikt door bureaus voor websiteontwikkeling. Er is bij Drupal vaker hulp nodig van een developer om alles aan te kunnen passen en passend te maken.

Voordelen online marketing

Drupal is ook een SEO-vriendelijk CMS systeem. Er zijn veel zaken rondom de pagina’s aan te passen en de code is vaak goed geschreven, echter afhankelijk van welk template of ontwikkelingsbureau je gebruikt. Het systeem is daarnaast mobielvriendelijk en betreft bijna altijd een responsive design. Je kan dus ook met Drupal goed uit de voeten op het gebied van online marketing.

Nadelen online marketing

Hoewel er een grote communicatie is rondom Drupal en er veel online te vinden is, zal je wel vaker een websitebouwer nodig hebben in het geval van aanpassingen. Dat is soms wat onhandig wanneer je aanpassingen wilt doen om de online marketingcampagnes rondom de site te verbeteren. Het zal waarschijnlijk wat meer tijd en geld kosten om alles up-to-date te houden.

Joomla!

Ook Joomla! is een open source CMS systeem dat veel gebruikt wordt. Het is geschikt voor verschillende type gebruikers en er bestaan veel functionaliteiten die standaard in het CMS zitten. Er is ook een uitgebreide community die helpt het platform verder te ontwikkelen.

Voordelen online marketing

Ook Joomla! is in de basis SEO-vriendelijk, mobielvriendelijk en goed te gebruiken voor online marketing. Er zit in dit CMS systeem een standaard SEO functionaliteit ingebouwd, waar je daarvoor bij andere systemen vaak een plugin nodig hebt.

Nadelen online marketing

Bij dit CMS systeem kan het ook voorkomen dat je vaker een websitebouwer nodig bij aanpassingen. Je moet daarnaast bij dit systeem goed oppassen voor duplicate content issues, deze kunnen gemakkelijker ontstaan.

TYPO3

TYPO3 is een populair open source CMS systeem. Het is een systeem met een groeiend aantal gebruikers en community. Het wordt onderhouden door een team van ontwikkelaars die de software actueel houden. Het is een stabiel en professioneel CMS systeem dat met name geschikt is voor grote websites met veel pagina’s. Er komt wel wat extra kennis bij kijken, aangezien het systeem werkt met TypoScript, wat specifiek gemaakt is voor TYPO3.

Voordelen online marketing

Ook TYPO3 is in de basis mobielvriendelijk en SEO-vriendelijk. Ook bij dit systeem zitten er verschillende SEO-vriendelijke functionaliteiten standaard geïntegreerd. Waar je bij een systeem als WordPress uit veel plugins kan kiezen en zo je eigen functionaliteiten voor SEO-optimalisatie kan inrichten, zitten deze bij TYPO3 al standaard in het pakket.

Nadelen online marketing

Het enige nadeel dat bij TYPO3 een rol speelt – net als bij eigenlijk alle andere CMS systemen dan WordPress – is dat de community rondom het platform kleiner is. Daardoor zal je ook net iets vaker een websitebouwer nodig hebben bij aanpassingen. Mocht je sowieso niet van plan zijn om zelf aan de website te sleutelen, dan maakt dit waarschijnlijk niet veel verschil.

Shopify

Shopify is anders dan bovengenoemde systemen, geen open source systeem en gericht op e-commerce websites. Het is een zeer makkelijke manier om zonder veel websitekennis en skills een webshop op te zetten. Je neemt een bepaald abonnement af bij Shopify en hoeft je daarna ook niet druk te maken over technische zaken als hosting, ontwikkeling, veiligheid etc. Je kan daarnaast gebruik maken van allerlei functionaliteiten en applicaties die Shopify heeft ontwikkeld voor het platform.

Voordelen online marketing

In principe is Shopify ook een mobielvriendelijk en SEO-vriendelijk CMS systeem. In het verleden was dit niet altijd het geval wat SEO betreft, maar Shopify heeft hier in de loop van de tijd extra aandacht aan besteed.

Nadelen online marketing

Ondanks dat in de basis Shopify veel mogelijkheden heeft om SEO en online marketing goed in te richten zijn er wel een aantal beperkingen. In principe ben je als website-eigenaar afhankelijk van de ontwikkelingen die Shopify opzet voor het platform. Daarnaast heb je een websitebouwer nodig als je toch zelf dingen wil gaan customizen. Daarnaast heeft Shopify ook vaker dan andere CMS systemen last van ‘duplicate content issues’, daar zal je wat meer aandacht aan moeten besteden.

Magento

Magento is een open source CMS systeem gericht op e-commerce websites. Het is een gratis te gebruiken systeem met verschillende thema’s en standaard functionaliteiten. Het is wel zo complex dat er waarschijnlijk een developer of websitebureau nodig is om de site naar wens aan te passen. Het is wel een systeem met zeer veel mogelijkheden. Wanneer je een grotere webshop hebt, is het zeker een goede optie.

Voordelen online marketing

Magento is ook een SEO-vriendelijk en mobielvriendelijk platform. Er zitten veel functionaliteiten standaard ingebouwd en met een beetje customizen heb je zo een geschikt systeem voor online marketing. Zeker binnen de wereld van e-commerce CMS systemen doet Magento het op dit gebied goed.

Nadelen online marketing

Net als al vaker genoemd in dit artikel, is ook het aanpassen en de complexiteit die daarbij kan komen kijken een nadeel van het systeem. Je zal niet snel als leek in staat zijn alle aanpassingen zelf te doen. Maar wanneer je een grote webshop hebt, is dat eigenlijk altijd een vereiste. Daarom zal alleen wanneer je daar niemand bij wilt betrekken het wel een nadeel zijn van dit CMS systeem.

Hopelijk ben je inmiddels een stukje dichter bij een keuze gekomen voor het meest geschikte CMS systeem. Wil je graag sparren over online marketing en alle mogelijkheden met één van deze systemen of een ander CMS, neem dan contact met ons op!