Google verbergt zoekwoorden, wat nu?
Help! Google stopt met het weergeven van zoekwoorden in Google Analytics. Ondernemers met een website kunnen dus niet meer direct zien met welke zoekopdrachten bezoekers vanuit Google op hun site komen.
Google Analytics is superhandig om te bekijken of je site de juiste structuur en inhoud heeft, en op welke zoekwoorden je goed scoort. Al geruime tijd waren deze laatste resultaten in Analytics deels onzichtbaar (not provided). Bezoekers die vanuit de Google Chrome browser komen of bezoekers die in Google ingelogd zijn, waren al afgeschermd. Privacy van bezoekers is volgens Google de reden om deze mogelijkheid te verwijderen. Dit is op zich wel een vreemde argumentatie, aangezien Google geen zoekwoorden vanuit Google Ads blokkeert in het analytics pakket.
Not provided een ramp?
Op diverse websites en blogs verschenen alarmgeluiden en schreeuwden mensen moord en brand. Hoewel door (not provided) natuurlijk een heleboel waardevolle informatie verdwijnt, is dit volgens mij echt niet het einde van de wereld. Uiteindelijk zijn er nog altijd andere mogelijkheden om tot zoekwoorddata te komen. In dit artikel beschrijf ik drie mogelijkheden hoe je alsnog “zoekwoorden” kunt rapporteren en analyseren.
1. Check de bestemmingspagina
Google vertelt al jaren dat mensen die hun site willen optimaliseren voor zoekopdrachten middels SEO (search engine optimization) zich moeten richten op het creëren van kick-ass content. Door de huidige ontwikkelingen wordt men meer gedwongen om te kijken naar bestemmingspagina’s in plaats van zoekwoorden. Heel logisch en eigenlijk iets wat vele goede SEO’ers al deden. In Google Analytics ga je simpelweg naar Verkeersbronnen > Zoeken > Organisch en selecteer dan in het bovenste menu Bestemmingspagina. Wat je hier ziet zijn mensen die vanuit organische zoekopdrachten in zoekmachines terecht zijn gekomen op de weergegeven landingspagina’s. Als het goed is, bevatten deze pagina’s een bepaald thema of onderwerp. Hieruit kun je vervolgens opmaken wat voor type zoektermen mensen binnen zijn gekomen.
2. Gebruik Google Webmaster Tools
Google Webmaster Tools is ook een bijzonder waardevolle plek voor SEO, naast Analytics. Ook hierin is namelijk de mogelijkheid beschikbaar om te bekijken met welke zoekopdrachten je website wordt vertoond. Om te achterhalen waarop je wordt vertoond, ga in GWT naar: Zoekverkeer > Zoekopdrachten. Daar vind je een gemiddelde positie, het aantal vertoningen en aantal bezoeken in een overzicht bij elkaar. Een belangrijk nadeel is echter dat er enkel data wordt getoond voor drie volle maanden. Het downloaden van de gegevens is daarom helemaal geen slecht idee.
3. Gebruik tracking tools
Ons bureau rapporteert overigens wat onbetaald verkeer uit zoekmachines betreft vrijwel nooit op zoekwoordniveau. Desalniettemin is het tracken van posities op zoekwoordniveau niet per definitie verkeerd. Gebruik bepaalde trackingsoftware voor het bijhouden van je eigen posities en die van concurrenten. Op basis hiervan kun je trends ontdekken en inspelen op kansen of bedreigingen. Enkele tools die je hiervoor kunt gebruiken:Advanced Web Ranking of Searchmetrics. Staar je echter nooit te veel blind op welke positie je met een bepaald zoekwoord scoort. Reden is dat voor vrijwel iedereen de resultaten van Google anders kunnen zijn. Bij voorkeur kijk je naar verkeer en omzet op specifieke landingspagina’s. Dat is uiteindelijk waar het om draait, en niet om positie 3 of 4.
Dit artikel verscheen op 1 oktober 2013 op Sprout |
---|
De Pure IM consultants schrijven regelmatig voor vakgerelateerde autoriteiten. Zo wordt geschreven voor Frankwatching, Sprout, Marketingfacts en het Hostnet weblog.Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor Sprout. Wil je meer informatie over onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact op. |