Google Tag Manager: meer zelfredzaamheid voor de marketeer
Ah, vroeger. De tijd dat zó veel zaken ook nog zó veel tijd kostten. Vroeger….. Als je nieuwe muziek wilde luisteren moest je naar de platenwinkel, films huurde of kocht je als videoband in de videotheek. En shoppen? Dan moest je toch écht de stad in.
Gelukkig is het nooit zo geweest dat je de webbouwer voor elk wissewasje fysiek op moest zoeken. Toch had je hem wel voor ieder wissewasje nodig. Dat e-mailtje, Whatsappje of telefoontje blijft je nu ook bespaard dankzij Google Tag Manager, waarmee je als online marketeer nu zélf scripts op je website plaatst. Hoewel Google Tag Manager al sinds 2012 bestaat wordt het nu steeds meer omarmd door marketeers.
Wat is Google Tag Manager nou eigenlijk?
Google Tag Manager is een gratis tool waarmee je zelf tags (ook wel scripts of codes) kunt toevoegen aan je website. Denk hierbij aan tags van tools zoals Hotjar of Google Ads. Ook het inrichten van gebeurtenissen (events) is hiermee gemakkelijk zelf doen. Hiervoor dien je eenmalig de code van Google Tag Manager op je website te plaatsen. Meer weten over wat Google Tag Manager precies is en hoe het werkt? Dat legde ik uit in mijn vorige blog.
Er is al veel meetbaar in tools als Google Analytics. Met Google Tag Manager voeg je hier zelf nog een laag aan toe om zaken met betrekking tot soft conversies – denk aan downloads, (uit)kliks en usability – door te meten. Handig is dat je nog diepere analyses krijgt wanneer je deze data beschikbaar maakt in Google Analytics.
Hieronder deel ik 5 interessante zaken die jij met behulp van Google Tag Manager gaat doormeten. Maar niet voordat ik de voor,- en nadelen van Google Tag manager op een rijtje hebben gezet.
De voordelen:
- Voor het plaatsen van simpele codes ben je niet meer afhankelijk van een webbouwer.
- Je doet bescheiden, maar waardevolle technische kennis op.
- Er zijn onder andere koppelingen met Google Analytics, Google Ads en Hotjar.
- Alles werkt via één centrale code; niet meer met ‘losse’ codes verspreid over de website; dit komt het overzicht ten goede.
- Je kunt opschalen. Met dynamische codes zorg je ervoor dat bijvoorbeeld alle uit-kliks worden doorgemeten. Zowel alle externe links die al op de website staan als links die in de toekomst worden geplaatst.
- Er zijn veel tutorials te vinden over Google Tag Manager, dus je hebt het zo onder de knie.
- Het is gratis.
De nadelen:
- Hoewel er veel tutorials beschikbaar zijn, zijn er soms specifieke situaties waarin de tutorials niet toereikend zijn. Google Tag Manager biedt hiervoor geen ondersteuning.
- Er worden meer websitegegevens gedeeld met Google. Dit hoeft niet per se een nadeel te zijn, maar het is goed om je hiervan bewust te zijn.
De volgende vijf zaken vind ik interessant om door te meten met behulp van Google Tag Manager.
1. Downloads
In Google Tag Manager bouw je tags dynamisch op. Dat houdt in dat pagina’s waar acties plaatsvinden nu automatisch worden vastgelegd. Vroeger moest een webbouwer een stukje code plaatsen rondom bijvoorbeeld alle individuele buttons en documenten die je maar wilde doormeten, met Google Tag Manager gebeurt dit automatisch.
Door eenmalig een tag op je website te plaatsen kan dit programma alle document downloads die vanaf dat moment plaatsvinden doormeten. Dus ook documenten die in de toekomst aan je website worden toegevoegd. Dit is handig wanneer je, naast harde conversies zoals transacties, ook stuurt op soft conversies zoals het downloaden van een whitepaper. Ook de downloads van andere type bestanden waaronder Excels, PNG’s of JPG’s stel je in eenzelfde tag in. https://datarunsdeep.com.au/blog/tracking-document-downloads-in-google-tag-manager
2. YouTube views
Wanneer je ingesloten YouTube video’s op je website hebt geplaatst zijn interactiestatistieken erg handig. Naast het doormeten of video’s wel of niet worden afgespeeld is het ook mogelijk om te zien of een video maar voor een paar seconden wordt bekeken of juist helemaal. Met dit stappenplan van cardinalpath.com. leer je doormeten of de video voor 0%, 25%, 50%, 75% of 100% is gekeken.
3. Uitkliks
Ook interne en externe kliks zijn nu gemakkelijk inzichtelijk te maken. Zo is bijvoorbeeld te zien of hyperlinks op een bepaalde pagina wel of niet gebruikt worden. Als het gaat om externe kliks is het goed om te zien hoe mensen je website verlaten. Dit kan ook interessant zijn als je gastcontent of commerciële content van andere partijen op je website hebt staan. Je kunt dan op een dieper niveau data verzamelen over hoe vaak er op precies welke link is geklikt.
4. Interactie met e-mailadressen en telefoonnummers
Het is vaak niet helemaal te herleiden wat de eerste aanleiding was die daadwerkelijk heeft geleid tot een contactopname. Op een website staat vaak een formulier of een e-mailadres. Een formulier is vaak goed meetbaar. Contactopnames via een e-mailadres dat op de contactpagina staat al minder.
Om in ieder geval te zien hoe vaak men laat zien bovenmatig geïnteresseerd te zijn is het handig om de kliks op e-mailadressen en telefoonnummers door te meten. Naast deze kliks is het ook interessant om een muis hover over e-mailadres of telefoonnummer door te meten.
5. Scrollgedrag
Vaak wordt de bounce rate als indicator genomen of een pagina goed presteert. Dit is echter niet altijd een goede indicator. Stel dat iemand bouncet op een pagina terwijl diegene wel alle content hebben bekeken én hun vraag beantwoord is; dan is aan de zoekvraag goed voldaan. Het in kaart brengen van het scrollgedrag helpt om te zien welke content écht is bekeken door de bezoeker. Op basis van deze inzichten zou je content kunnen toevoegen of bijvoorbeeld hoger of lager op de pagina plaatsen. In dit artikel is te lezen hoe je het scrollgedrag meetbaar maakt.
Ook handig wanneer je start met Google Tag Manager is om de gratis Google Tag Manager Fundamentals cursus te volgen. Heb jij misschien nog handige tips of tricks? Schroom niet om ze te delen in de reacties!