Google Shopping kan je op diverse manieren aanvliegen, maar ook op verschillende manieren optimaliseren. Het doel is uiteindelijk om meer uit je Google Shopping campagnes te halen. De weg ernaartoe maakt dan niet zoveel uit, maar ik vind het wel heel erg fijn als het efficiënt en snel kan! Er zijn meerdere tools die je kunt gebruiken voor het optimaliseren van je Google Shopping campagnes, één daarvan die ik in dit blog ga toelichten is: Producthero.

Ben je benieuwd hoe je je Google Shopping campagnes los van Producthero kan optimaliseren? Lees dan dit blog waarin er 11 tips worden gedeeld. Wil je de informatie liever in de vorm van een video bekijken? Bekijk dan deze vlog! Oké, dan nu over naar het optimaliseren met behulp van Producthero.

Biedvoordeel

Een CSS partner zoals Product Hero krijgt 20% korting op de CPC om te kunnen concurreren tegen Google CSS. In de praktijk betekent dat het volgende: een bod van €0,80 via Producthero CSS heeft dezelfde waarde als een bod van €1,00 via Google Shopping CSS. Het betekent dus dat een adverteerder 20% meer moet bieden via Google Shopping om een bieding via een CSS partner te matchen.

Producthero geeft naast biedvoordelen extra tools om de prestaties te verbeteren.

 

producthero

Producttitels optimaliseren

Een hele krachtige manier om je Google Shopping advertenties te optimaliseren, is om eens kritisch te kijken naar je producttitels.

Zodra je je producttitels bedenkt, zou dit heel goed passen op je website, maar voor de advertenties wil je wellicht een net iets andere aanpak. Nu wil je niet alle producttitels op de website gaan aanpassen, maar alleen in de advertenties. Helaas, dit kan niet via Google zelf. Hiervoor kan je onder andere de tool Producthero Optimizer gebruiken.

Zoekgedrag

In Google (afhankelijk van je campagnestructuur) kan je de inkomende zoektermen terugvinden. Dit is een lijst waar ik regelmatig door struin om te kijken welke zoekopdrachten er allemaal binnenkomen. Hier kan je namelijk zeer waardevolle informatie uit halen.
Veel van de adverteerders maken nu gebruik van een Smart Shopping-campagne, hierin kan je helaas de zoektermen niet meer terugzien. Met de Producthero Optimizer tool kan je deze data wel weer terugzien. Het mooie is dat op basis van het zoekgedrag de tool ook nog slimme aanbevelingen voor je product content weergeeft.

Het is belangrijk welke content je meegeeft aan het product om Google te laten weten wat het product is. Want hoe vollediger je producttitel, hoe beter Google je advertenties kan matchen met relevante zoekopdrachten.

De aanbevelingen van Producthero Optimizer worden gebaseerd op (converterende) zoektermen, zoekwoordanalyse en producteigenschappen. Je kan de aanbevolen zoekwoorden en attributen, mits interessant, door middel van de drag & drop functie toevoegen aan je producttitels. Mocht je toch geïnspireerd raken door de aanbevelingen, maar het klopt net niet, dan kan je ook zelf typen wat je wilt toevoegen of wijzigen.

Je beste producten optimaliseren

In Google kan je gemakkelijk een analyse maken van wat jouw beste converterende producten zijn. Dit kan ook in Producthero. Het fijne aan Producthero is dat je deze producten goed in kaart kan brengen, maar dat je ook direct kunt zien of het aantal karakters optimaal gebruikt wordt. Je ontdekt snel het laaghangend fruit om vervolgens – in korte tijd – grote stappen te kunnen maken.

Producthero Labelizer

Onlangs heeft Producthero een nieuwe tool (Labelizer) geïntroduceerd. Hiermee zou je nog meer rendement uit je Smart Shopping campagnes kunnen halen. Tegenwoordig lopen de Smart Shopping Campagnes redelijk goed, maar het is jammer dat je dan heel veel data niet meer kan inzien. Daar komen de tools van Producthero goed van pas.

Uit de analyse van Producthero is onderstaande gebleken:

  • Minder dan 10% van de producten is verantwoordelijk voor 80% van de omzet
  • Meer dan 50% van de kosten gaat naar producten die onderpresteren
  • Meer dan 60% van de producten “slaapt”

Vaak worden de ‘minste’ producten wel in het account gelaten, omdat je daar ook wel op gevonden wil worden.

Wat Producthero met de Labelizer tool heeft gedaan, is de producten opsplitsen in vier groepen (verschillende karakters). Afhankelijk van de prestaties worden de producten ingedeeld in onderstaande groepen:

  • Sidekick (laag volume, hoge ROAS)
  • Hero (hoog volume, hoge ROAS)
  • Zombie (laag volume, lage ROAS)
  • Villain (hoog volume, lage ROAS)

Het opsplitsen van campagnes/advertentiegroepen is iets wat ik sowieso zou aanraden om te doen, met of zonder de tool van Producthero. Met de Labelizer wordt de analyse voor je gemaakt op basis van diverse criteria (ROAS en klikken). Met deze opsplitsing kan je de onderbelichte producten beter naar voren schuiven en de goed lopende producten behouden en blijven optimaliseren.

Voor wie is Producthero interessant?

Als je op zoek bent naar een partner die je naast het geven van de korting ook kan helpen met het verbeteren van je campagneprestaties, dan is het interessant om een bureau (contactpagina) in te schakelen of een advertentieoptimalisatie platform, zoals de tools van Producthero, te bekijken.

De tools van Producthero zijn vooral geschikt voor accounts waarbij er genoeg producten (en budget) is om te verdelen over verschillende campagnes.

Indien je geen kei bent in het analyseren/optimaliseren van de campagnes is Producthero een mooie, gebruiksvriendelijke tool om gemakkelijk de aanpassingen door te voeren.

Als je handmatige shopping campagnes aanmaakt, kunnen de optimalisaties ook veel handmatige handelingen bevatten. Producthero zou daar ook een stukje in kunnen ondersteunen door bijvoorbeeld de aanbevelingen voor producttitels.

Wij bij Pure werken voor diverse klanten ook met het platform van Producthero. Mocht je een keer samen willen kijken naar jouw account om je campagneprestaties te verbeteren (met of zonder Producthero), neem dan contact met ons op via een berichtje of bel ons!