Google Shopping optimalisatie: opsplitsen van campagnes
Inmiddels hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen wat Google Shopping is en met welke randvoorwaarden je allemaal rekening dient te houden. Een goede volgende stap is dan ook te gaan kijken naar optimalisaties voor Google Shopping. Het opsplitsen van campagnes is hierbij een mooi onderwerp om eens wat dieper in te duiken. Precies de reden waarom ik je in dit artikel graag meeneem in de denkwijze en de daadwerkelijke toepassing wat betreft het splitsen van Google Shopping campagnes.
Doel om te splitsen
De start maak je door je af te vragen wat eigenlijk je doel is om de Shopping campagnes te gaan opsplitsen. Een doel kan bijvoorbeeld zijn om meer uit het mediabudget te halen. Stel je hebt namelijk heel veel producten die ook nog aardige zoekvolumes hebben, dan heb je wellicht moeite om alle producten een ‘eerlijke’ kans te geven wat betreft advertentie- weergaven. Wanneer je namelijk één Shopping campagne hebt, heb je ook één dagbudget waar je het mee zal moeten doen. Het opsplitsen in relatie tot je budget is dan ook een te overwegen optie. Een ander doel kan het verhogen van het rendement zijn. Dat brengt ons direct bij het volgende onderwerp, namelijk de manieren waarop je zou kunnen opsplitsen.
Manieren
Passend bij de gekozen doelstelling is het vervolgens zaak de structuur van je campagnes te gaan bepalen. Er zijn hierbij allerlei manieren om dit toe te gaan passen. Hieronder een aantal van deze manieren.
- Op basis van bestverkochte producten: je doel hierbij moet vooral zijn om te zorgen dat je campagne nooit een budgetbeperking heeft bij producten die het goed doen. Wanneer een ‘beperking in budget’ optreedt, kan het namelijk prima zo zijn dat er wel gezocht wordt door een potentiële klant, maar er geen advertentievertoning wordt gerealiseerd.
- Op basis van koopintentie: doorgaans zie je een verschil in intentie van een zoekopdracht en bijbehorend conversieratio. Zeker bij bijvoorbeeld webshops kunnen combinaties met ‘kopen’, ‘bestellen’, etc. een betere conversieratio laten zien. Op deze manier zou je dus ook je campagnestructuur kunnen gaan opbouwen.
- Op basis van marge producten: een andere manier is om vanuit interne belangen te gaan splitsen. Wanneer je bijvoorbeeld bepaalde producten hebt die gewoonweg meer geld opleveren, kun je overwegen deze voorrang te geven en een aparte campagne te geven. Denk bijvoorbeeld eens aan het werken met categorieën voor producten. Categorie A, Categorie B, Categor…. Je snapt het idee.
- Op basis van eigen merken: deze optie zit dichtbij de marge producten, zoals zojuist benoemd. Met name geschikt voor webshop of bedrijven die, naast een eigen merk, ook producten verkopen van derden.
- Op basis van exacte zoekwoorden: net als in normale zoekcampagnes, zie je in Google Shopping ook de zoekwoorden terug waarop een advertentie is getriggerd. Een overweging zou kunnen zijn om campagnes te gaan splitsen en deze specifieke zoekwoord targeting te geven. Het voordeel is dat je op deze wijze met biedingen veel meer controle hebt.
How to
De makkelijkste manier om Google Shopping campagnes te splitsen, is door de huidige campagne te dupliceren. Zodoende heb je alle standaardinstellingen al op orde en kun je specifieke wijzigingen doorvoeren. Voor het splitsen zijn er eigenlijk drie instellingen (bij sommige manieren hierboven meer) die belangrijk zijn:
Campagneprioriteit
Zeker wanneer je splitsing gaat gebruiken met de focus op bijvoorbeeld koopintentie, is dit een essentiële instelling. De letterlijke definitie die Google geeft over campagneprioriteit is: ‘De prioriteit van een campagne bepaalt door welke campagne een bod wordt geplaatst wanneer u met meerdere campagnes voor hetzelfde product adverteert in hetzelfde land’. De mogelijkheden die je hierbij hebt zijn: laag, normaal en hoog. Vermoedelijk kun je zelf wel invullen hoe je dit kunt toepassen. Dit is overigens niet altijd nodig, maar denk er wel aan dat, wanneer je twee campagnes op dezelfde prioriteit hebt staan, het hoogste bod voorgaat.
Negative zoekwoorden
Hoe zorg je nu dat bepaalde zoekopdrachten bij de juiste campagne uitkomen? Precies, met negative zoekwoorden. Denk even terug aan het voorbeeld om te splitsen op koopintentie. Om te zorgen dat men uitkomt bij de campagne met dit onderwerp, wil je in de andere campagne bijvoorbeeld zoekopdrachten die ‘kopen’ en ‘bestellen’ bevatten uitsluiten. Google Ads geeft vervolgens de juiste campagne prioriteit.
Productgroepen selecteren
Afhankelijk van hoe (goed) de data feed is ingericht, kun je relatief eenvoudig gaan selecteren op wat voor manier je producten wilt gaan selecteren. Zo kun je bijvoorbeeld op basis van merk (denk aan de ‘eigen merk’ optie) gaan filteren. Maar ook op losse producten via ‘item’ID’ of zelfs met een aangepast label indien je dit kunt verwerken in de feed.
Hopelijk heb je een beeld gekregen bij de verschillende opties die er zijn om meer te halen uit Google Shopping met behulp van het splitsen van campagnes. De moeilijkheid zit niet zozeer in het daadwerkelijk splitsen van de campagnes, maar vooral in de denkwijze. Oftewel, heb je goed nagedacht over welk doel je wilt realiseren? Vanuit daar kies je de beste manier(en) om dit doel te gaan behalen.