Zoals iedereen wellicht weet is Google de meestgebruikte zoekmachine in Nederland. De opmars die Google Search sinds omstreeks 2000 gemaakt heeft, had zelfs tot gevolg dat Googelen een Nederlands werkwoord werd. Niet lang na gebruik van het vond ook Vandale dat Googelen opname in het welbekende woordenboek verdiende.

goo•ge•len [ĝoeĝələ(n)] (werkwoord; googelde, heeft gegoogeld) 1 zoeken op internet

De aanwezigheid van Google mocht met recht een verademing genoemd. Na drukke portals zoals Ilse (in Q1 2001 nog goed voor 45% van de zoekopdrachten) met relatief matige resultaten maakt Google vrij baan voor zichzelf. De cijfers liegen er niet op; met gemiddeld 97% van de zoekopdrachten in de laatste vier jaar mag Google met recht dominant genoemd worden. De resultaten van Google zijn overigens inclusief mensen die via startpagina.nl zoeken.

Markaandelen zoekmachines 2009-2012

Opvallend, maar weinig verassend, is het al jaren hoge marktaandeel van Google Search. Opvallender is echter de minieme daling in gebruik van Google Search. Voor het grootste deel komt dat doordat startpagina.nl een dalend aandeel heeft, maar sinds juni 2012 daalt ook gebruik van Google.nl licht t.o.v. concurrenten. Vooral Bing is marktaandeel aan het winnen, maar het aandeel Bing is nog steeds zeer klein gezien de stijging tot net over 2% van het totaal.

Wereldwijd
Wereldwijd is Google Search ook dominant, maar met 90,85% over de laatste drie jaar net wat minder groot dan in Nederland. Yahoo! (3,62% en Bing (3,46%) volgen over diezelfde periode op meer dan gepaste afstand.

Dus, enkel Google.nl?
Bij het uitvoeren en adviseren in online projecten richt Pure IM zich met name op Google Search. Voornamelijk door het zeer grote marktaandeel. In veel gevallen weegt de beheertijd simpelweg niet op tegen de inzet van Bing en Yahoo! Enkel bij zeer hoge zoekvolumes loont het soms om zoekmachine adverteren via Bing/Yahoo! In te zetten. Daarin verwachten wij ook geen verandering. Een ieder die de resultaten van Google Search en Bing naast elkaar legt zal ook niet tot inkeer komen en gewoon Google blijven gebruiken. Wanneer de Bing resultaten in Nederland wel beter worden is maar de vraag. Microsoft richt zich momenteel vooral op de Engelstalige landen bij het optimaliseren van Bing. Dus ja, Google.nl.