Google Search Console (GSC) wordt vaak gebruikt om foutmeldingen te ontdekken en de Google indexeringsstatus van je website te monitoren. Echter, is er veel meer te halen uit de wondere wereld van Google Search Console, die niet zo lang geleden een nieuw jasje heeft gekregen.

Interne linkstructuur

Waarschijnlijk is jouw website door de jaren heen een flinke bron van content geworden, van landingspagina’s tot productpagina’s. Een gemakkelijke manier om op het gebied van SEO stappen te maken, is je interne linkstructuur optimaliseren. Daar komt Google Search Console bij van pas!

Het verbeteren van de interne linkstructuur komt neer op het correct verdelen van pagina autoriteit binnen de website. Wanneer je vanaf een pagina met een hoge autoriteit linkt naar een andere pagina, ken je die pagina meer autoriteit toe.

Binnen ‘Prestaties’ in Google Search Console is het mogelijk om data te filteren op basis van posities in Google. Filter hier op zoektermen die op dit moment scoren tussen positie 4 en 9. Dit zijn pagina’s die met wat extra aandacht (ofwel autoriteit) een grote kans maken om de top 3 binnen te dringen. Door vervolgens te filteren op pagina’s met een hoog aantal impressies en klikken, krijg je een overzicht van pagina’s die in Google’s ogen al ontzettend goed presteren (en hoogstwaarschijnlijk een hoge pagina autoriteit hebben). Dit zijn de pagina’s vanaf waar je wilt linken naar de pagina’s die net buiten de top 3 vallen, om ze een boost in de zoekresultaten te geven! Een mooi voorbeeld is het screenshot hieronder, waarbij de gearceerde zoekterm potentie heeft omdat de zoekterm in verhouding veel impressies heeft ontvangen.

Zoekwoord optimalisatie

Niet alle content op je website zal direct de juiste zoekwoordfocus hebben, vooral kijkend naar de content die al ouder is. Daarom is het goed om van tijd tot tijd te kijken of er meer te halen valt uit de huidige content op je website.

Kijk onder ‘Prestaties’ naar de data van je website en selecteer impressies, CTR en positie. Sorteer de data op basis van impressies. Kijk vervolgens naar zoektermen die de meeste impressies ontvangen, maar waarbij de positie buiten de top 3 valt. Door de betreffende zoekterm te verwerken in je content, maak je een grotere kans om op deze zoekterm de top 3 binnen te dringen. Dit kan bijvoorbeeld in de title tag, H1 of in andere headings op je landingspagina.

Fouten monitoren

Naast uitbreidingsmogelijkheden op het gebied van SEO geeft Google Search Console foutmeldingen aan. Een bekend rapport is natuurlijk het 404-rapport, waarbij het duidelijk te zien is waar 404 meldingen ontstaan. Daarnaast geeft Google Search Console ook inzicht in welke pagina’s een trage laadsnelheid hebben en of alle pagina’s responsive zijn. Zo kan het zijn dat bepaalde elementen op een pagina niet goed meeschalen, of dat fonts te klein worden wanneer de pagina op een mobiel apparaat bekeken wordt. Door deze elementen aan te pakken, verbeter je de gebruikservaring van bezoekers en dat resulteert weer in een verbetering in de (mobiele) zoekresultaten.

Tip: Google Analytics koppeling

Het is eenvoudig op Google Analytics te koppelen aan Google Search Console. Dit geeft een nieuwe bron van inzichten wat betreft de prestaties van individuele pagina’s.

CTR in de zoekresultaten verbeteren

Een simpele manier om je bezoekersaantallen te vergroten, is door de CTR op een bepaalde zoekterm te verbeteren. Door in ‘Prestaties’ te analyseren op welke zoektermen er veel impressies binnenkomen, maar waar jouw website weinig kliks op ontvangt, leg je gemakkelijk de zoektermen met veel kansen bloot.

De vervolgstap is om te kijken of je op basis van de title tag of meta description aanpassingen kunt doen die de CTR verhogen. Door een sterke USP toe te voegen, die tegenover de andere pagina’s eruit springt, is het zelfs mogelijk om meer klikken te ontvangen dan diegene die een positie boven jou hebben weten te bemachtigen. Uiteindelijk zal Google jouw zoekresultaat ofwel landingspagina ook van hogere waarde schatten omdat jij meer klikken ontvangt. Dit heeft weer invloed op de positie en kan resulteren in een hogere ranking, mits de overige voorwaarden ook in orde zijn.

Bovenstaande is slechts een greep uit de mogelijkheden. Zoals je ziet is Google Search Console meer dan een foutrapportage en zijn er op het gebied van SEO ontzettend veel mooie inzichten te verkrijgen. Een nuttige tool voor iedere online marketeer!