De nummer 1 zoekmachine in de wereld is uiteraard het welbekende Google. In de afgelopen 10 jaar heeft Google een flinke evolutie meegemaakt waarin in een rap tempo verschillende nieuwe producten en innovaties werden gelanceerd. In dit artikel daarom een aantal van de meest noemenswaardige ontwikkelingen van onze favoriete zoekmachine. Hé, wellicht zit er nog een gaaf product bij dat je nog niet eerder hebt gebruikt, snel beginnen met lezen dus.

#2006 Google Translate

Deze vertaaltool stamt alweer uit het jaar 2006. Ideaal om even snel de vertaling van dat vervelende Duitse woord op te zoeken. Later werd het ook mogelijk via spraak de vertaling te horen of zelfs de taal door Google Translate te laten herkennen. Recent heeft Google ook aangekondigd Google Translate naar een volgend niveau te brengen door gebruik te gaan maken van kunstmatige intelligentie. Hierdoor moet de frustratie van niet goed lopende vertaalde zinnen verleden tijd worden.

google-translate-voorbeeld

#2006 Google Finance

Ook al weer 10 jaar geleden werd Google Finance gelanceerd. Deze nieuwssite gericht op de financiële markten ging de strijd aan met gerenommeerde nieuwssites op dit gebied. Ideaal om snel en helder te checken wat je aandelen hebben gedaan vandaag. Daarnaast biedt Google meer dan 40 jaar historie van aandelen in de V.S. aan. Leuk om bijvoorbeeld eens te bekijken hoe Coca-Cola het in 1993 deed.

#2006 Google Trends

De tool die gebruikt wordt om de populariteit van zoekwoorden te visualiseren. Perfect om te bekijken hoe bepaalde trends in zoekvolumes zich verplaatsten. Zet je bijvoorbeeld Google Ads in? Dan kan je Google Trends uitstekend gebruiken voor waardevolle input om bepaalde keuzes op te baseren. Kijk bijvoorbeeld eens naar de afbeelding hieronder wat betreft de interesse in Donald Trump en dan met name de verschillende piekmomenten die weer in relatie staan tot bepaalde uitspraken of debatten.

google-trends-voorbeeld-2

Nog een leuk voorbeeld is het eerder genoemde Google Translate en de opkomst hiervan. Voor mei 2008 was namelijk het inmiddels veel minder bekende Babelfish de meest gebruikte vertaalmachine. Dat is inmiddels duidelijk veranderd zoals in de afbeelding hieronder is te zien.

google-trends-voorbeeld

#2007 Google Street View

Na de lancering van Google Maps in 2005 was het in 2007 de beurt aan Google Street View. Dit betekende een behoorlijke revolutie in de wereld van het kaartlezen. Het is nu namelijk ook mogelijk een real-life weergave van een straat en zelfs van gebouwen/huizen te zien. Handig om van tevoren al een kijkje te nemen op bijvoorbeeld een bepaald kruispunt waar het lastig is te navigeren. Er waren (en zijn nog steeds) overigens behoorlijk wat tegenstanders van Google Street View, omdat het volgens sommige een inbreuk is op de privacy. Google probeert dit probleem te tackelen met het wazig maken van o.a. gezichten en bedrijfsnamen. Hier gaan ze soms echter weer iets te ver in.

#2008 Google Chrome

In september 2008 was het zover: de lancering van de nieuwe browser Chrome van Google. Het werd een succes; 5 jaar later telde Google Chrome al meer dan 750 miljoen gebruikers. Het succes ging trouwens nog verder, in 2016 gebruikte ongeveer 59% van de internetgebruikers Google Chrome. Er lijkt ook nog geen einde te komen aan de opgaande trend, waardoor Google druk bezig blijft met het doorontwikkelen van deze browser.

#2011 Google+

Naast de vele succesvolle innovaties van Google zijn er ook een aantal flops, of liever gezegd minder succesvolle innovaties te herkennen. Een voorbeeld hiervan is Google Plus, het antwoord van Google op Facebook. Volgens velen was/is het grootste probleem van Google Plus dat er geen duidelijke strategie is om zich te onderscheiden. In de laatste jaren is er dan ook steeds meer bekend geworden over de ‘aftakeling’ van Google Plus en lijkt het erop dat er stilaan een einde gaat komen aan dit sociale platform.

#2012 Google Glass

De draagbare computer in de vorm van een bril is één van de meest vooruitstrevende projecten van Google. Een nieuwe manier van het vinden van informatie door een zogenaamd head-mounted display. Tot op heden is er echter alleen een bètaversie van de bril te koop geweest. Helaas is, net als bij Google Plus, de Google Glass tot op heden nog niet het overweldigende succes waarop Google gehoopt had. Begin 2015 werd dit stukje inventieve technologie dan ook weer ‘van de markt’ gehaald en is het nog onduidelijk hoe de toekomst eruit ziet voor de Google Glasses.

google-glass-voorbeeld

#2015 Nest

Google is inmiddels veel meer dan een zoekmachine. Een voorbeeld hiervan is de overname van Nest in 2014, waarna in 2015 ook de eerste producten verschenen in samenwerking met Google. Met Nest verzorgt Google oplossingen voor in huis. Denk hierbij aan de producten Nest Protect, Nest Thermostat en Nest Cam. Deze producten hebben slimmigheden om het leven in huis een stukje comfortabeler te maken. De Nest Learning Thermostat bijvoorbeeld, die (het woord zegt het al) leert wat je favoriete temperaturen in huis zijn.

google-nest-voorbeeld

#2016 Whats next?

Bovenstaand overzicht van uitgelichte producten van Google heeft je hopelijk inspiratie gegeven of op een idee gebracht. In de afgelopen 10 jaar zijn er een behoorlijk aantal nieuwe producten van Google ontstaan en dan hebben we het nog niet eens gehad over Android. De één succesvoller dan de ander, maar stuk voor stuk met de gedachtegang het leven weer een tikje eenvoudiger te maken. De ontwikkelingen stoppen natuurlijk niet bij Google, zodat we ook in de aankomende jaren hopelijk verwend worden met meer gave en innovatieve producten.