Tijdens het internetten kom je op diverse websites advertenties tegen. Deze advertenties worden steeds relevanter en zijn vaak te herleiden naar:

  • inhoud van de pagina
  • sites/producten die je bezocht/bekeken hebt
  • relevante sites/producten die je niet eerder bekeken hebt…

Met name dat laatste is interessant, want dat kan aan hand van het profiel dat Google van je samenstelt.

Vakantie

Tijdens een regenachtige winteravond in december denk je aan een vakantie. Mooi weer, een mooie stad, strand, tapas… Je pakt je tablet erbij en bekijkt diverse websites over Spanje en specifiek websites over de bestemmingen Barcelona, Valencia en Malaga. Je moet daar natuurlijk ook overnachten, dus bezoek je sites als hotels.com, trivago en booking.com om het hotelaanbod in de diverse steden te bekijken. De kans is groot dat de hotelaanbieders je vervolgens banners tonen over de hotels die je bekeken hebt en dat je daar echt moet boeken. Dit heet remarketing.

Aanverwante aanbiedingen

Het kan echter ook dat je ineens banners ziet van een luchtvaatmaatschappij, of vliegticketvergelijker met reizen naar Barcelona. En dat is opmerkelijker, want je hebt niet gezocht naar tickets en je hebt geen vliegticketvergelijker bezocht… Dit ‘fenomeen’ is eigenlijk niet spannend. Adverteerders richten zich simpelweg op jouw profiel en bereiken zo relevante mensen. In het geval van de vliegtickets ben jij dat.

Hoe weten adverteerders dat?!

Google ad settingsGoogle analyseert jouw zoekgedrag en plaatst je in segmenten. Bezoek jij meerdere websites over Barcelona? Dan ben je  vast geïnteresseerd in die stad. Vervolgens plaatst Google jou in het segment met mensen die interesse tonen in Barcelona. Een profiel wat Google van jou samenstelt na het zoeken naar vakanties kan er uitzien zoals in het voorbeeld rechts. Vervolgens is het een kwestie van logische combinaties maken om nieuwe mensen te bereiken via Google AdWords. Door de hoge relevantie wordt een interessante doelgroep aangesproken om zo meer sales te genereren.

In dit geval zou het voldoende kunnen zijn om te stellen dat mensen die zoeken naar hotels en informatie over de stad Barcelona wellicht interessant zijn om vliegtickets naar die bestemming aan te bieden. Dat kan zelfs uitgebreid worden naar enkel momenten dat jij je bevindt op sites die met reizen te maken hebben. Op die manier zit je ook in de juiste sfeer en is de kans op boeken nog hoger.

Hoe zie ik wat Google van mij weet?

Bezoek www.google.com/settings/ads en je krijgt jouw profiel te zien. Naast interesses heeft Google ook een inschatting gemaakt over je leeftijd, geslacht en talenkennis. Opvallend is dat Google daar zeer goede inschattingen maakt die heel vaak correct zullen zijn.

Wil ik dit wel? En hoe pas ik het aan

Ja. Waarom niet? Ik lig er persoonlijk niet wakker van. Ondertussen weet je dat je altijd geconfronteerd zult worden met advertenties. Niet altijd even fijn, maar het zorgt er wel voor dat websites informatie gratis blijven aanbieden. Wanneer je dan toch advertenties ziet kan het maar beter zo relevant mogelijk zijn. Of je moet voorkeur hebben voor advertenties die je zeer waarschijnlijk niet interessant zijn. Daarbij komt dat adverteerders niets over jou persoonlijk weten. Enkel dat een groep mensen met een gekozen profiel de advertenties te zien krijgen. Je bent dus nog steeds anoniem. Mocht je het echt niet willen dat Google jouw interesses bijhoudt, dan kan je bij Google een opt-out aangeven. Dit kan op dezelfde pagina als waar je kan zien wat Google van jou weet.