Wanneer je als adverteerder wilt adverteren in de zoekresultaten van Google, heb je twee verschillende opties bij het maken van een tekstadvertentie:

  1. Een Expanded Text Ad ETA)
  2. Een Responsive Text Ad  (RSA)

De ETA, ook wel een uitgebreide tekst advertentie, bestaat sinds het begin van Google en wordt nog steeds veel gebruikt. Met een ETA heb je veel grip op hoe je advertentie getoond wordt.

Je schrijft 3 koppen en 2 beschrijvingen per advertentie en zo worden je advertenties ook getoond. Niet in alle gevallen worden je kop 3 en 2e beschrijving getoond, dit hangt van de advertentiepositie af. Vaak zie je bij alleen de eerste 2 advertenties de volledige koppen en beschrijvingen. Hieronder een voorbeeld van onze eigen advertentie (en gelijk ook de melding in het account dat we vanaf 30 juni 2022 deze niet meer kunnen maken of bewerken).

Met een RSA geef je Google input en beslist Google bij elke veiling (elke keer als iemand zoekt en je advertentie getoond kan worden) hoe de advertentie opgebouwd wordt. Met behulp van machine learning claimt Google op dat moment een relevantere boodschap te kunnen tonen dan je met een ETA zou kunnen.

Bij een RSA geef je Google input door 15 koppen te schrijven en 4 beschrijvingen. Met deze input gaat Google aan de slag om tekstadvertenties te maken. Je hebt dus weinig grip op hoe je advertentie er uit komt te zien en of het wel een logische boodschap is.

Een paar jaar geleden publiceerde wij dit artikel op onze site al over RSA’s, deze vind je hier.

Als online marketeers hebben wij de afgelopen jaren vaak de voorkeur gegeven aan ETA’s, simpelweg omdat je dan meer grip hebt op hoe je advertentie getoond wordt.

Vanaf juni 2022 gaat deze optie verdwijnen en kan je alleen nog maar ETA’s aanmaken. De laatste tijd zagen we dit al gebeuren in onze accounts en bij het aanmaken van nieuwe Google Ads accounts was het maken van de ‘oude’ ETA’s al steeds moeilijker om te ontdekken als mogelijkheid. Met het verdwijnen van de ETA’s zal je de komende maanden echt aan de slag moeten gaan met RSA’s en hier je weg in gaan vinden.

Waarom doet Google dit?

In hun persbericht geeft Google aan dat 15% van elke uitgevoerde zoekopdracht een volledig nieuwe zoekopdracht is. En dat automatisering de enige manier is om continu wijzigingen voor te zijn. Uit interne data van Google blijkt dat adverteerders die gebruik zijn gaan maken van RSA’s gemiddeld 7% meer conversies zien tegen gelijkblijvende kosten.

Wat gebeurt er met je huidige advertenties (ETA’s)?

Na 30 juni 2022 is het niet meer mogelijk om je ETA’s aan te passen of aan te maken. Je kunt ze nog wel gebruiken in je account en ze kunnen nog vertoond worden (en daar zal je ook de statistieken van zien), maar wijzigingen aanbrengen is vanaf dat moment niet meer mogelijk. Om je voor te bereiden op deze wijziging geeft Google aan om vanaf nu in elke adgroup minimaal 1 RSA te gaan gebruiken.

Wat nu te doen?

Ga aan de slag met RSA’s, ook al ben je hier nooit fan van bent geweest. Vanaf eind juni volgend jaar kun je er niet meer omheen. Experimenteer met deze vorm van advertenties in je campagnes en gebruik hiervoor de best presterende koppen & beschrijvingen uit je huidige advertenties. Met RSA’s kan je ook bepaalde headlines en descriptions ‘pinnen’ zodat, als ze vertoond worden, ze altijd op die positie vertoond worden.

Test ook bestaande ETA’s nu het nog kan. Je kunt hier learnings uit opdoen die je weer mee kunt nemen naar je RSA’s.

De toekomst?

In het artikel wat Google publiceerde staat ook dit:

“ pair broad match keywords and Smart Bidding with responsive search ads. This combination can help you reach new, high-performing queries and optimize your bids in real time. Advertisers that switch from expanded text ads to responsive search ads, using the same assets, in campaigns that also use broad match and Smart Bidding see an average of 20% more conversions at a similar cost per conversion”

Het combineren van RSA’s met adverteren op brede termen én een automatische biedstrategie levert 20% meer conversies op tegen gelijkblijvende kosten.

Het klinkt voor mijn gevoel bijna te mooi om waar te zijn. Neemt niet weg dat het absoluut het testen waard is. En waar we medio 2022 al niet meer zonder RSA’s kunnen, is het mijns inziens wachten op het moment dat ook handmatige biedstrategieën verdwijnen en er alleen nog maar geautomatiseerd kan worden.

Sparren over de gevolgen voor jouw account? Neem contact met ons op!