Google keyword planner gebruiken
Wanneer je een website inricht is de vraag van jouw doelgroep zeer belangrijk. Weten welke zoekopdracht jouw doelgroep in Google gebruikt is dus erg waardevol. Gelukkig is dit relatief gemakkelijk te achterhalen met de Google keyword planner.
Waarom de keyword planner gebruiken
De Google keyword planner is een tool om zoekopdrachten en aantallen te achterhalen en kan gezien worden als een brainstormsessie met Google en feiten in plaats van ideeën. Ondanks dat deze tool bedoelt is voor Google Ads is het ook voor zoekmachineoptimalisatie zeer handig. Bepalen welke focussen aangebracht moeten worden op de website kan namelijk uitstekend via de keyword planner. Door het zoekgedrag in kaart te brengen en relevante topics te bundelen, kan een pagina gemaakt worden met het antwoord op de vraag van de zoekopdracht. Dit zorgt ervoor dat een website zich richt op zoekgedrag van de gebruiker en niet de denkwijze van een bedrijf.
Hoe werkt de keyword planner
De keyword planner heeft vier functies:
- nieuwe ideeën voor zoekwoorden vinden
- zoekvolumes ophalen voor zoekwoorden
- verkeersprognoses voor zoekwoorden opvragen
- zoekwoordlijsten combineren
De meest gebruikte functie is de eerste. Met die functie krijg je namelijk de zoekvolumes van jouw zoekwoorden te zien (zoals in optie 2) en suggesties voor andere relevante zoekwoorden. Stel; een webwinkel die vrieskasten verkoopt. Of vriezers. Of ijskasten. Of diepvriezers. Voor veel consumenten is het allemaal hetzelfde…
Je kunt zelf kiezen wat je het beste lijkt of je laat de keyword tool tonen wat jouw doelgroep gebruikt. Open de keyword planner en kies voor “nieuwe ideeën”. Vervolgens vul je bij “uw product of service” vrieskast, vriezer, ijskast en diepvriezer in. Eventueel kan de productcategorie gekozen worden. Dat heeft als voordeel dat Google de suggesties relevanter kan maken. Bij geografische targeting kies ik voor “Nederland”. Stel dit altijd in en kies jouw geografische focus op. Geen land kiezen zorgt in Nederland met de Nederlandse taal al voor een vertroebeld beeld, omdat dit ook gebruikt kan worden door inwoners van België, op de Caraïben en Zuid-Afrika.
Uiteraard zorgt dialect voor ander gebruik van zoekwoorden en dus vertroebeling van de relevante statistieken. Bij taal kies ik voor “alle talen”. In Nederland zijn immers Nederlandstaligen die hun computerinstellingen op bijvoorbeeld Engels hebben staan of Google.com gebruiken. Deze mensen willen we wel bereiken en meenemen omdat ze wel tot de doelgroep behoren. Het resultaat is als volgt: Een ruime meerderheid van de doelgroep gebruikt “vrieskast” en “vriezer”. Diepvriezer en ijskast worden vele malen minder gebruikt om te zoeken naar jouw product. Dat leert je twee dingen:
- Om zoveel mogelijk van je relevante doelgroep te bereiken gebruik je “vrieskast” en/of “vriezer” op je website
- In Ads kan je alle woorden inzetten om zichtbaar te zijn onder je gehele relevante doelgroep.
En ander voordeel van de keyword tool is dat we nog meer relevante termen ontdekken. Deze bevinden zich onder de zelf opgegeven zoektermen. In dit geval ontdekken we ook relevante zoektermen als:
Keyword | Zoekvolume |
---|---|
Koelvriescombinatie | 3.600 |
Vrieskist | 2.400 |
Diepvrieskist | 1.600 |
Diepvries | 1.600 |
Kortom, met de keyword tool haal je relevante klantdata bij jouw producten. Je weet vervolgens wat je het beste kunt gebruiken en welke zoekwoorden je in een Ads campagne kan inzetten. Op die manier spreek je de taal van je klant behaal je meer relevante bezoekers, en verhoog je relevantie in Ads campagnes. Begin dus geen nieuwe Ads campagne zonder gebruik te maken van de keyword tool en richt ook geen nieuwe pagina in op je website zonder de keyword tool te raadplegen.