Google+ en de toekomst van SEO
In het jaar 2009 begon Google serieus met het integreren van social media in de zoekresultaten. In oktober 2009 rolde Google real time search uit. In dit zoekproduct werden real time Twitter resultaten getoond bij een bepaalde zoekopdracht. Destijds erg handig om snel up to date te raken bij een grote gebeurtenis. In datzelfde jaar probeerde de zoekmachine gigant ook social data van Facebook te integreren. Uiteindelijk liep de deal spaak en werd de relatie tussen Facebook en Google een stuk bekoeld. Iets later in 2011 liep de samenwerking met Twitter af en deze deal werd niet verlengd door Twitter. Dit resulteerde uiteindelijk weer in de afstoting van het real time search product van Google.
Google+ introductie
Ondertussen begonnen de mensen in de top bij Google te zweten, want dat sociale referenties steeds belangrijker werden stond buiten kijf. Op het anonieme internet is een aanbeveling van je vriend natuurlijk heel wat waard. Na een tijd van research en development lanceerde Google in juni 2011 haar eigen social netwerk: Google+.
Bereik van Google+
Er ontstond veel scepsis bij social media experts. Hoe kan een zoekmachine nu een social netwerk vanaf scratch opbouwen? Zou Google+ gebruikers afpakken van Facebook? Gezien het enorme bereik van Google met producten als YouTube en Gmail, lijkt het een geschikte kanshebber op een rol in social media land. Mede door het gebruikersbestand van de Google producten is het aantal profielen opgelopen tot 343 miljoen, waarbij het Twitter voorbij streeft. Een kleine kanttekening, hierbij wordt niks gezegd over het aantal actieve profielen.
Toekomst van SEO
Op dit moment wordt er een beta versie van zoekresultaten met sociale aanbevelingen getest door Google. De verwachting is dat het zogenaamde “Google search plus your world” dit jaar nog wereldwijd wordt uitgerold. De zoekresultaten worden in deze versie flink beïnvloed door jouw persoonlijke voorkeuren en connecties. Zo kan het zijn dat, als je de KLM volgt op Google+, deze bij een zoekopdracht “Barcelona” tevoorschijn komt. Terwijl de luchtvaartmaatschappij op dit moment nog niet rankt op dit keyword. Dit in ogenschouw genomen is het aan te raden je toch te gaan verdiepen in een gegronde Google+ strategie. Of je nu wilt of niet, Google’s wil is wet in deze. Slim vanuit Google’s oogpunt om het sociale netwerk actiever te maken. In een vervolg artikel zullen we meer behandelen over Google+ voor bedrijven en wat jouw organisatie hiermee kan.