Google E-A-T: wat is het en hoe verbeter je de E-A-T?
Google EAT? Moet ik daar zijn voor een broodje Google? Of bezorgen ze nu ook vanuit de zoekmachine aan huis? Nee, dat niet! Google EAT heeft niks met de food branche te maken. Maar niet getreurd, deze blog zal je honger stillen en je antwoorden geven op wat Google E-A-T is en hoe je het kan verbeteren!
Wat is Google E-A-T?
E-A-T is een afkorting van Google voor de combinatie van drie verschillende ‘criteria’ om de kwaliteit van content mee te kunnen bepalen. Deze criteria zijn: Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Nog specifieker gaat het om:
- De expertise van de maker van de content
- De autoriteit van de maker van de content, de content zelf en de website
- De betrouwbaarheid van de maker van de content, de content zelf en de website
Het is een conceptuele representatie van wat “wij mensen” belangrijk vinden als we beoordelen of content van goede kwaliteit is.
Google geeft aan dat deze criteria niet een-op-een overeenkomen met de factoren om content te ranken, maar dat ze wel degelijk onderdeel uitmaken van ‘de mix’ van veel verschillende signalen. Heel interessant dus als je graag beter wilt gaan ranken met je content en website.
Is Google EAT belangrijk voor mijn content en website?
In het algemeen is het antwoord hierop natuurlijk ‘ja’. Iedere website zou voldoende aandacht moeten schenken aan de betrouwbaarheid en kwaliteit van content. Nu is het natuurlijk wel zo dat het voor bepaalde type websites belangrijker is dan voor anderen. Onderstaande afbeelding (afkomstig uit een artikel van Moz) geeft een indicatie welke categorieën het meest zijn ‘geraakt’ op het moment dat de EAT criteria bij het ranken betrokken werden. Let op: het gaat wel om een momentopname en het moet dus meer als een indicatie worden gezien.
De EAT criteria spelen de belangrijkste rol bij de zogenoemde YMYL (Your Money or Your Life) websites. Dit zijn websites die impact (kunnen) hebben op de (toekomstige) gezondheid, financiële stabiliteit of bijvoorbeeld de veiligheid van mensen. Denk bijvoorbeeld aan medische websites of websites met financieel advies.
Ook logisch dat er voor dit soort websites nog meer belang wordt gehecht aan zaken als expertise, autoriteit en betrouwbaarheid. Dat gaat in de “echte” wereld ook zo als het om dit soort onderwerpen gaat.
Heb je te maken met een website die op deze categorieën aansluit, dan doe je er verstandig aan om veel aandacht te besteden aan de EAT criteria! Valt je website niet onder een van deze categorieën, ook dan wordt aangeraden om er aandacht aan te besteden, het helpt namelijk om goed te ranken in de zoekmachine.
Hoe verbeter je Google EAT?
Heel leuk deze uitleg, maar hoe ga je nu in de praktijk met deze Expertise, Authority en Trustworthiness aan de slag? Dat zal ik je hieronder met een aantal korte punten en voorbeelden uitleggen. Dit zijn uiteraard niet de enige acties op dit gebied, maar kunnen je fijn op weg helpen. Houd ook in je achterhoofd dat dit geen trucjes zijn om EAT te ‘faken’. Google is inmiddels behoorlijk goed in het begrijpen en beoordelen van deze criteria. De onderstaande punten zorgen dus ook echt voor meer expertise, autoriteit en betrouwbaarheid van je content en website.
Expertise gebruiken en benoemen
- Zorg dat de content geschreven is door een expert of dat de kennis van een expert wordt gebruikt. Ben je zelf geen expert of heb je die niet in huis? Dan zou je ook kunnen overwegen om in de content een interview met een expert op te nemen.
- Maak gebruik van een Over Ons pagina, en probeer te “bewijzen” waarom je een expert bent op een bepaald gebied. Voorbeelden voor bewijs zijn: titels of certificaten van medewerkers, keurmerken, gewonnen awards, endorsements, feedback en/of reviews van klanten of bijvoorbeeld een uitgebreid verslag van ervaring en expertise.
- Maak een biografie voor alle contentmakers/schrijvers. Maak transparant door wie bepaalde content is geschreven en benoem waarom deze persoon een expert is op dat gebied. Link bijvoorbeeld ook vanuit ieder artikel naar een overzichtspagina van de schrijver, met een biografie.
Autoriteit opbouwen
- Ben je al een autoriteit op een gebied? Of kan je dat juist worden door iets waardevols toe te voegen aan het onderwerp of domein? Dan zal het makkelijker zijn om genoemd te worden op andere websites en om links te verzamelen naar de content. Dat zijn namelijk signalen die Google laten zien dat jij een autoriteit bent. Hierbij is het vooral van belang dat je van een bestaande autoriteit een link of vernoeming krijgt. Die worden door Google gezien als degene die autoriteit kunnen “toewijzen”. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een bekende nieuwssite of gevestigde naam in de branche. Google gebruikt zelf de New York Times als voorbeeld.
- Artikelen, reviews, forum posts, discussies online over je content of website spelen een rol. Het is niet duidelijk of deze direct door Google in het algoritme worden meegenomen, maar het is zeker dat er waarde aan wordt gehecht. Probeer dus bijvoorbeeld positieve reviews te verzamelen online of op je website zelf! Of kijk bijvoorbeeld of je product of dienst op een openbaar forum besproken wordt door gebruikers. En of daar positieve vernoemingen bij zijn, dat is een (positief) signaal van autoriteit.
- Overweeg om een Wikipedia-pagina aan te maken, of een vernoeming te krijgen. Om een Wikipedia-pagina te kunnen aanmaken over je bedrijf of website, moet je ook autoriteit hebben. Vandaar dat dit een positief signaal is.
Betrouwbaarheid vergroten
- Maak duidelijk dat gebruikers de informatie die je deelt kunnen vertrouwen. En zorg er daarbij voor dat je betrouwbare en consistente content creëert. Probeer bijvoorbeeld om “social proof” te creëren door de content via social media te verspreiden en daar reacties op de content te verzamelen. Of maak er bijvoorbeeld een persbericht van. Wanneer nieuwsmedia jouw content “trustworthy” vinden, is dat natuurlijk het ultieme bewijs.
- Gebruik (wetenschappelijke) bronnen en bewijs voor de informatie die je verstrekt. Wanneer je de content op deze manier onderbouwt, is dat een signaal voor de betrouwbaarheid.
- Review je (meest belangrijke) content en artikelen regelmatig (bijvoorbeeld per kwartaal). Pas informatie aan en voeg nieuwe inzichten toe. Maak ook duidelijk met een datum wanneer de laatste update van het artikel is geplaatst.
- Wees voorzichtig met het (agressief) gebruik van advertenties. Vooral als advertenties gebruikers afleiden van de content is dat een negatief signaal.
- Controleer content op spelling en grammatica. Een foutje kan gebeuren, maar zit je content vol met dit soort fouten, dan is dat geen positief signaal.
Google E-A-T is een concept dat steeds belangrijker gaat worden in Google Search en ook op meer plekken op het internet. Het is de manier van Google om zaken als expertise, autoriteit, betrouwbaarheid en daarmee ook kwaliteit in de online wereld te integreren (en te garanderen richting de gebruiker). Het is daarom verstandig om te bekijken hoe je het in je website en online aanwezigheid kan verwerken.
Ben je enthousiast met Google E-A-T aan de slag gegaan, en loop je ergens tegenaan, stel ons gerust een vraag!
En ben je nog niet uitgelezen over Google E-A-T? Lees dan ook de blog van mijn Collega Ewoud naar aanleiding van de Hero Conf & SearchLove Virtual Summit 2021, hij doet verslag van de presentatie van SEO Specialist Lily Ray over het concept EAT.