Overstappen naar Google Analytics 4 is nog nooit zo makkelijk geweest. In de vorige blog zag je hoe je een nieuw Google Analytics 4 property aanmaakt en instelt via Google Tag Manager. Onlangs heeft Google wat aanpassingen gedaan aan het upgraden van Google Universal naar Google Analytics 4 waardoor je in slechts 2 klikken een werkend Google Analytics 4 property kunt hebben! Onder de video is de transcriptie van de video te vinden.

Google Analytics upgraden naar Google Analytics 4 in slechts 2 klikken! – Een Pure Handleiding

Timestamps:
00:00 Intro
00:29 Weergave (UA) vs Stream (GA4)
00:38 Voor- en nadelen GA4
01:37 Google Analytics upgraden naar Google Analytics 4
6:13 Rechten Google Analytics
6:40 Conclusie

Transcriptie video

In een eerdere video heb ik laten zien hoe je een Google Analytics 4 stream kunt aanmaken ter vervanging van de Universal Analytics. In de laatste periode zijn er wat wijzigingen geweest en het aanmaken van een Google Analytics 4 stream is nog makkelijker geworden.

Hallo, mijn naam is Eddie Borgers en vandaag laat ik zien hoe je nu nog makkelijker een GA4 (Google Analytics 4) stream kunt aanmaken. Zoals jullie misschien weten of waar het in de vorige video duidelijk is geworden, is in GA4 een weergave een stream geworden, dus wanneer ik het heb over een weergave dan bedoel ik Universal Analytics en bij een stream bedoel ik GA4.

Voor- en nadelen van Google Analytics 4

In het recente verleden is het mogelijk geworden om een GA4 stream aan te maken en dat heeft wat voordelen boven de oude Analytics. Het nadeel is dat het behoorlijk anders werkt en het advies was en is dus eigenlijk nog steeds om naast je normale weergave een GA4 stream te maken. De GA4 stream begint wel met hele nieuwe data, dus het begint op nul en je gaat dan pas data verzamelen, maar het voordeel is dat je wel kunt wennen aan GA4 want het is echt heel anders in opzet en in gebruik. Het nadeel is, je begint opnieuw en het is mogelijk om Universal Analytics te upgraden naar GA4, maar omdat het zo anders is en je dan ook niet terug kunt raden we aan om een nieuwe stream aan te maken voor de weergave in GA4.

Vorige keer heb ik laten zien wat nodig is en dat je een nieuwe code moet plaatsen voor GA4 om die data te kunnen doormeten en op dat vlak is een verandering gekomen. Het is nu mogelijk om GA4 stream in te richten, terwijl je nog niet het script hebt geplaatst wat eigenlijk voor GA4 is, dus het upgraden kan gewoon via de Universal Analytics. Hoe dat moet zal ik zometeen laten zien. Het is belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden want op die manier is het dus heel makkelijk om GA4 te gaan gebruiken. Je hoeft immers technisch niets aan te passen, maar zijn er aantal nadelen en een is de instellingen, dus dingen die hebt ingericht voor Universal Analytics. Denk daarbij aan bijvoorbeeld remarketing, doelgroepen, dus een verzameling van doelgroep data wat een apart vinkje is wat aan moet staan in de kant. Maar ook bijvoorbeeld zaken als cookiedomain, cross-domain tracking. Dat zijn eigenlijk aanpassingen in het script en wanneer dat gedaan is zal dat niet meegenomen worden in de GA4 stream, dus de zaken die eerst ingericht waren zul je opnieuw moeten inrichten of die data krijg je in ieder geval niet binnen zoals gewenst in GA4. Wanneer dat niet van toepassing is zal je er geen hinder van ondervinden, maar dat het is wel iets is om rekening mee te houden.

Een voordeel overigens van GA4 is dat anonymize-IP, wat het IP-adres maskeert stond altijd aan in GA4 dus in Universal Analytics moest je een aanpassing doen in het script, moest je ‘Anonymize-IP is true’ aangeven. In GA4 is dat niet nodig en staat dat standaard aan en je zal iets moeten doen om het uit te zetten. Vanwege anonimisering, het verzamelen van persoonsdata waar IP-adressen ook onder vallen, raden we aan om de anonymize-IP nog wel gewoon te activeren zoals hij al staat in GA4. Er is nog wel een groot nadeel wanneer je niet kunt upgraden al lijkt het er wel op en dat is wanneer de Universal Analytics code niet direct geladen wordt op de website. Op het moment dat de data indirect of via iets anders wordt geladen, bijvoorbeeld via tag manager, dan zal die upgrade niet werken.

Het aanmaken van een Universal Analytics 4 stream op basis van de Universal Analytics code kan alleen maar als de code direct geplaatst wordt op de website en dus niet via Google Tag Manager en of een ander tag manager programma en mogelijk ook niet als het via bepaalde plug-ins geladen wordt. Dat is iets om rekening mee te houden. Je krijgt er ook een foutmelding van als dat niet werkt, ik zal zometeen laten zien waar dat tevoorschijn komt. Als je dat krijgt zit waarschijnlijk op dat vlak. Het voordeel daarvan is: als je al iets van Tag Manager gebruikt is het ook vrij makkelijk om een nieuwe stream aan te maken en het script voor Google Analytics te plaatsen en in dat geval geldt eigenlijk de eerdere video.

Google Analytics 4-stream aanmaken

Genoeg intro, ik zal laten zien hoe gemakkelijk het eigenlijk is om in Google Analytics, en dan heb ik het over de Universal Analytics, ook een stream aan te maken voor GA4. Zoals je op mijn scherm ziet staat bovenaan Analytics al een melding waarin staat ‘ontdek wat nieuw is in Google Analytics. Maak een GA4-property aan op basis van deze Universal Analytics-property. Uw originele property blijft behouden.’. Niet onbelangrijk, ik gaf het al aan, als je upgrade is er geen manier om terug te gaan. We kunnen kiezen voor starten maar het zou ook kunnen dat je de melding gesloten hebt er niets mee gedaan hebt.

Ik laat even zien wat het alternatief is en dat is simpelweg via beheerder, bij property Instelassistent voor GA4, daar klikken we op en eigenlijk de eerste melding ‘U gebruikt Universal Analytics, ik wil een nieuwe GA4 property maken. We klikken op ‘Aan de slag’ en het vinkje wat nu standaard aanstaat. Deze wizard kan ook het volgende: ‘Gegevens voor bestaande tags inschakelen’. Op het moment dat je een manier hebt waarop het script geplaatst is wat niet werkt hiervoor, dus wat ik net beschreef, bijvoorbeeld via Tag Manager, dan zal dit niet aangevinkt staan en je kunt er nog steeds een property maken alleen het getal niet gevuld worden met data in GA4 dus eigenlijk gebeurt er dan niets.

Foutmelding

Er kan hier ook een foutmelding staan waarin staat dat het tag beheer onjuist is. In ieder geval, je krijgt hier ook een foutmelding wanneer het niet kan. Laat het vinkje aanstaan, we willen de gegevensverzameling van GA4 standaard aanzetten. Hij wordt dan ook voor middellen gemeten, onder andere in events. We klikken op property maken. Eigenlijk is het nu al klaar. Als je aan de voorwaarden voldoet zijn het twee klikken, is GA4 aangemaakt en wordt de data hier nu in verzameld. Je ziet het al: ‘Dit is je nieuwe GA4-property.

Uw gekoppelde Universal Analytics-property verandert niet.’ Er was veel angst dat het zou aanpassen dus Google benadrukt echt dat dit niet het geval is. Nu kan je eigenlijk links al zien, hier zal geen data in staan, maar dat we de nieuwe GA4 interface hebben en dat alle data daarin verzameld gaat worden.

Een ding belangrijk om mee te nemen. Als je dit gaat doen heb je een naast vereiste qua inrichting met scripts uiteraard ook beheerdersrechten nodig, dus je moet beheerder of administrator zijn in Google Analytics om de knoppen aan te maken. En als je dat hebt en het script is gewoon direct geplaatst op de website, Universal Analytics script, dan kun je dus heel makkelijk upgraden naar GA4 en is er eigenlijk geen reden om dat niet te doen, dus kijk of dit voor je mogelijk is, doorloop die twee klikken en ga ook heel simpel in gebruik met GA4 zonder dat iets hoeft te knippen of aan te passen.

Dankjewel voor het kijken! Mocht je deze video behulpzaam vinden, volg ons Youtube kanaal voor meer tips over GA4 en voor andere online marketing dingen die wij doen. Voor nu, bedankt voor het kijken.

Wij schrijven over internetmarketing

De meest recente blogs en artikelen op een rij.